Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2461.1
  • BIST
    9886.72
  • BTC
    64422.64$

DİYABETİK TATLILAR

16 Kasım 2020, Pazartesi 08:43

Her 14 Kasım, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Diyabet Federasyonu (IDF) tarafından “Dünya Diyabet Günü” olarak kutlanır. Önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan diyabette birey tatlı ihtiyacını karşılarken zorlanır. Dolayısıyla bu hafta sizlerle tüketirken korkmayacağız diyabetik tatlı tarifleri paylaşacağım.

Şekersiz Islak Kek

Malzemeler,

3 yumurta

1 su bardağı fazla öğütülmüş çiğ fındık-badem karışımı

2 yemek kaşığı un

1,5 yemek kaşığı kakao

1 paket kabartma tozu

3 yemek kaşığı elma püresi

5 adet hurma

Üzerine;

1/2 çay bardağı süt

İsteğiniz meyveler

Yapılışı:

Hurmaların yumuşaması için 1 gece önceden dörde bölerek ılık suda bekletin. Yumurtayı mikser yardımı ile çırpın üzerine un haline getirdiğiniz fındık-badem karışımını, unu, kakaoyu, kabartma tozunu, elma püresini ekleyin. Geceden bekleyen hurmaları 1 çay bardağı sütle beraber blendırdan geçirip kek hamurunun üzerine ekleyin. Malzemeleri son kez mikser ile karıştırın. Küçük fırın tepsisine dökün. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine yarım çay bardağı ılık sütü döküp içine çekmesini bekleyin. Servis ederken üzerine istediğiniz meyveyi koyabilirsiniz. 1 dilimi yaklaşık 165 kaloridir.

Avakadolu, Muzlu Enfes Puding

Malzemeler,

2 adet avokado

3 adet orta boy muz

5 yemek kaşığı kakao

1 yemek kaşığı vanilya

1 yemek kaşığı süzme bal

Yapılışı:

Avokadoyu ortadan ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Kabuğunu soyun ve küçük küçük doğrayın. Muzun kabuğunu soyup küçük küçük doğrayın. Muzları ve avokadoları mutfak robotundan pürüzsüz hale gelinceye kadar geçirin. Üzerine kakao, vanilya ve balı ekleyerek spatula yardımıyla homojen oluncaya kadar karıştırın. Servis edebileceğiniz 6 küçük kaba paylaştırın. Buzdolabında soğuyuncaya kadar bekletin. Dolaptan çıkınca üzerine antep fıstığı tozu serpe bilirsiniz. 1 porsiyonu yaklaşık 85 kaloridir.

Tarçınlı İncir Uyutması

Malzemeler,

1 litre yarım yağlı süt

12 adet kuru incir

1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

Saplarını ayırdığınız kuru incirleri sıcak suda 30 dakika kadar bekletin. Sütü ocağa koyun ve kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Sudan çıkarılan incirleri küçük küpler halinde doğrayın. Sütü, inciri ve tarçını bir kapta homojen olacak şekilde karıştırın, üzerini bir kapak ile kapatın ve buzdolabında 15-20 dakika bekletin. Kabı ara ara kontrol edip incirler şişince buzdolabından alın. Blenderden geçirerek malzemeleri yeniden karıştırın. Tamamen karıştığından emin olunca kabın kapağını kapatın ve oda sıcaklığında 35 dakika incirlerin kendine gelmesini bekleyin. Tekrar buzdolabına koyup yaklaşık 2-2,5 saat bekletin. İstediğiniz şekilde servis edin. Tarif 5 kişilik olup her porsiyon yaklaşık 261 kaloridir.

Şeker hastalığı farklı türlerden oluşan, her bireyde farklı seyreden değişken bir hastalıktır. Yukarıda verdiğim tarifler içerik olarak tüketime uygun olsa da lütfen doktorunuza danışmadan tüketmeyin, tüketirken şekersiz olması nedeniyle rahat davranmadan kontrollü şekilde tüketin.

 

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.
Diyetisyen Rümeysa Özkan

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.