Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2445.6
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64191.64$

DEMİR EKSİKLİĞİ VE BESLENME

20 Şubat 2018, Salı 07:38

Maalesef demir eksikliği sık sık karşımıza çıkan problemlerdendir. Demir vücudumuz için oldukça önemli bir mineraldir. Vücudumuz da üretilmesi için yeterli ve dengeli miktarı besinlerle desteklemek önemlidir. Demir bazı durumlarda alımı oldukça önemli olduğundan takip edilmelidir. Hangi durumlarda önemli olduğunu merak edenlere şu şekilde açıklıyım. Hamile bayanlar, bebeğini emziren anneler, çocuklar, büyüme çağındaki kızlar ve erkekler, için oldukça önemlidir. Demirin önemine önem katan bir diğer özelliği ise beyin gelişimine katkıda bulunmasıdır. Eksikliğinde kansızlık görülür. Bu durumu anlamak için kan testi yaptırmanız gerekmektedir.

Demir eksikliğimizin nedeni demir depomuzdur. Demir depomuz tükendiği zamanlarda demir eksikliğiyle karşı karşıya kalırız. Buda anemi, peptik ülser, mide kanseri, bağırsak kanseri gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Peki, ben bu demiri vücudumda nasıl depolarım? Besinlerden aldığımız demirin fazlası vücutta depolanır. Eğer yeterli miktarda alınmadığında bu sefer yetersiz kalan kısmını depodan kullanmaya başlarsınız. Böylelikle depomuzda ki demirde tükenir. Demir oksijen taşımaya yardımcıdır. Eğer yeterli miktarda demir almazsa vücut oksijen taşınması güçsüzleşir. Demir eksikliğinde sıklıkla karşılaştığımız belirtiler, halsizlik, agresiflik, bağışıklık sisteminde güçsüzlük, çarpıntı, nefes alıp vermede zorluk, konsantrasyon bozukluğu, soluk yüz, tırnaklarda kırılma, tahriş olmuş dil toprak ve buz gibi besinlere istek artışıdır.

İlaç tedavisi tek başına yeterli değildir. Bunun besinlerle desteklenmesi gerekmektedir. Özelikle demir içeriği yüksek olan besinler et ve et ürünleri, kuru üzüm, kuru kayısı, yumurta, pekmez, tahıllar, lahana, ıspanak, fasulye, patates, pancar, fındık, badem, balık, şeftali hurma, kabak gibi besinlerdir. Bu besinler vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır. Özellikle demir eksikliği vejetaryen bireylerde oldukça sık rastlanır. Demirin en iyi kaynaklarından biri olan kırmızı eti tüketmemelerinden kaynaklanır.

Kalsiyum alımı demir alımını engellediğinden dolayı süt ve süt ürünleri demir takviyesi olan ilaçlarla beraber alınmaması gerekmektedir. C vitamini demir emilimini artırdığı için demir kaynağı yüksek olan besinlerle beraber alınması gerekmektedir.

      Demirin Vücudumuza Günlük Gereksinimi

  • Kadınlar için;18 mg
  • Erkekler için; 10 mg
  • Hamile kadınlar için; 27 mg
  • Emzirme dönemi için; 18 mg
  • Ergenlik dönemi için; 15 mg
  • Çocukluk dönemi için; 10 mg dır.

Yukarıda belirttiğim gereksinimin hesaplaması, hangi besini ne kadar tüketmeniz gerektiğini belirlemek, yaşam tarzınızı değiştirmek ve sağlık durumunuzun iyiye gitmesini sağlamak için doktor ve diyetisyenden yardım almanız gerekmektedir. Sağlıklı günler dilerim...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.