Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2437.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64582.95$

ÇOCUKLARDAN TERS KÖŞE!

07 Temmuz 2018, Cumartesi 09:13

Son zamanlarda oldukça artan ve can yakan çocuklara ve hayvanlara yapılan şiddet ve taciz konularına sürekli değiniyorum. Sadece ben değil tüm Türkiye kınamaya, idam işkence gibi çözümler önermeye hatta sayıp sapanlamaya devam ediyor. Gelişme var mı? Maalesef ki yok. Hala yavrularımız kaçırılıyor, tecavüze şiddete maruz kalıp hayatlarından olur, hala kolu bacağı kesilen, yakılan hayvanlar bulunuyor. Vahşet hala her günahsızın üstünde hüküm sürüyor bizim hükümetimiz de. Evet dünyanın her yerinde var bu korkunç olaylar ama bir yeri düzeltmek istiyorsan önce kendinden başlamalısın. Bizde önce ülkemizden başlamalıyız. Ülke olarak bir çözüm bir yol bulunmasını bekliyoruz uğraşıyoruz ama hala bir ışık yok, en azından ben üzülerek söylüyorum o ışığı görmüş değilim henüz.

Bu konularla ilgili sosyal medyada araştırma yaparken hangi ülke olduğuna dikkat bile etmediğim bir sosyal deneyle karşılaştım. Ve çok etkilendim. Bu deneyde çocukların ailelerine nasıl ters köşe yaptıklarını ve çocuklara zarar vermek isteyenlerin işlerinin ne kadar kolay olduğunu gördüm. Deneyi size aktarayım hemen.

Bir anne çocuk parkında bankın birinde oturuyor ve birazdan deneyi yapan adam yanında küçük bir köpek ile annenin yanına oturarak tanışıyor. Ardından anneye çocuğuna yabancılarla konuşmaması gerektiğini hangi sıklıkla söylediğini soruyor. Anne o kadar emin her gün diyor. Adam peki ben şimdi çocuğunuzun yanına bu köpekle beraber gitsem ve onunla konuşsam benimle konuşur mu koşarak yanınıza mı gelir diye soruyor. Anne köpeğe bakıyor ve diyor ki bana doğru koşar. Deneyi yapan arkadaş sosyal deneyi yapmama izin veriyor musunuz diyor anne izin verdikten sonra çocuğunu adama uzaktan göstererek izlemeye başlıyor. Can alıcı olay bundan sonra yaşanıyor. Adam çocuğa yaklaşıyor ve merhaba diyor. Çocukta merhaba diyor ama temkinli bir şekilde. Daha sonra adam köpeği göstererek “onu gördün mü, çok sevimli değil mi sevmek ister misin?gibi sorular yöneltiyor. Çocuk hemen yere diz çöküp köpeği sevmeye başlıyor ve köpekleri çok sevdiğini söylüyor. Ardından adam köpeğinin ismini tahmin edebileceğini söylüyor ve çocuk aklına gelen ilk ismi söylüyor. Adam çok yaklaştın diyor ve çocuğun söylediği isme yakın bir isim söylüyor, çocuk yaklaştığı için çok mutlu oluyor. Ardından adam bir çok köpeği olduğunu ve isterde onları da sevebileceğini  söylüyor çocuğa. Çocuk bu teklifi hiç düşünmeden kabul ediyor ve adamın elinden tutarak parkın dışına doğru yürümeye başlıyor. Tüm bu konuşma esnasında çocuk bir kez bile annesine dönüp bakmıyor, diğer köpekleri görmeye giderken de annesin  parkta olduğu bile aklına gelmiyor. Anneyse olanlar karşısında büyük bir şok yaşıyor çünkü çocuğuna yabancılarla konuşmaması gerektiğini her gün söylüyordu.

İzlediğim videoda aynı olay dört kez farklı anne ve çocuklar üzerinde yaşandı. Ve maalesef dört çocukta yabancı köpek sahibi ile birlikte diğer köpekleri görmeye gitmeyi kabul etti. Ve dört annede ilk anne gibi büyük bir şaşkınlık ve üzüntü yaşadı çünkü dördü de sıkça çocuklarını bu konuda uyardıklarını söylemişti.

Bu deneyde de görüldüğü gibi her gün çocuklarımızı uyarmak yetmiyor. Artık dünya kötü insanların sayısının arttığı bir gezegen halini aldı. Ve çocuklar sadece konuşmamaları gerektiğini bilseler de hayata pek geçiremiyorlar. Çünkü zarar vermek isteyenler çocukları çok iyi tanıyor hatta ailelerinden b,ile iyi tanıyorlar. Sevimli bir hayvan, çok uzağa yanlışlıkla atılan bir top, çok lezzetli tatlıları olan bir pastane veya yardım edilmesi geren acil bir durum. Bunların hepsi o insanların silahı haline gelmiş durumda. Ve bunlar ve bunlar gibi pek çok şey çocuklarımızın zayıf halkaları.

Bu yüzden çocuklarınız da zayıf halkalar bırakmadan büyütmeye özen gösteri. Hayvanları çok mu seviyor ne kadar bakımı zor olsa da ilgi alaka gerektirse de çocuğunu bir hayvan alın. Hem bir sorumluluğu olsun hem başkalarının hayvanlarına ilgi duymasın. Top mu oynamak istiyor vakit ayırın kaleci olun gerekirse her kaçan topu yorulsanız da siz geri getirin ama çocuğunuz göndermeyin. Tatlıya mı çok düşkün haftada belirli günleri tatlı günü ilan edin ve istediği tatlıyı siz yedirin böylece başkalarının ikramları cazip gelmesin. Yani kısacası çocuklarınızla gerçekten çocuk olun. Yetişkin anne baba olup sadece uyararak kötü sonuçları yaşamak yerine çocuklarla çocuk olan anne babalar olun ve çocuğunuz gerçekten her şeyi sizinle yapabilmenin rahatlığıyla dışarıdan gelen tekliflere  hayır diyebilsin daha doğrusu hayır desin. Çünkü çocuğunuza sıcak gelen her teklif size soğuk kabus dolu günler olarak dönebilir. Çocuklarınıza, çocuklarımıza sahip çıkalım.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.