Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2444.3
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64295.89$

ÇOCUKLAR BÜYÜKLERİNİ TAKİP EDERLER

20 Ekim 2020, Salı 08:54

Çocuklarımızın çalışkan, temiz, güzel konuşan, kendine güvenen, sağlıklı, dürüst, düzenli olmak gibi birçok özelliğe sahip olmalarını istiyoruz.

Peki, çocukların bu özelliklere sahip olabilmesi için anne ve baba olarak bizler ne yapmalıyız?

Çocukların öğrenmesi konusunda şu kural çok önemlidir. ”Çocuklar görür ve yapar.” Çocuklar çok iyi bir gözlemcidirler. Ana babalarını ve öğretmenlerini gözler ve bu gözlemleri sonucunda neyi yapacaklarını veya yapmayacaklarını öğrenirler. Aynı zamanda çocuklar yetişkinlerin davranışlarındaki çelişkileri de gözlemler ve ona göre davranabilirler. Örneğin bir anne çocuğundan odasını toplamasını isterken kendisi de mutfaktaki bulaşıklarını sürekli tezgah üzerinde ertesi güne bırakıyorsa çocuk bunu da gözleyip odasını toplamasının gerekmediği sonucunu çıkarabilir.  Bu nedenle çocuklarımızdan yapmasını istediğimiz davranışlar bizim de yapmamız, yapmasını istemediğimiz davranışları bizim de yapmamamız gereklidir.

Çocuklar, olumlu davranışlarınızı örnek aldıkları gibi olumsuz davranışları da örnek alırlar. Çocuğa ne söylediğinizden çok ne yaptığınız önemlidir. Eğer siz bağırarak konuşuyorsanız çocuğunuzun da öğreneceği bağırarak konuşmak olacaktır. Siz bazı kişilerle alay ediyorsanız ve çocuğunuza insanlarla alay etmemesi gerektiğini söylüyorsanız, çocuğunuzun dikkat edeceği ne söylediğiniz değil, ne yaptığınız olacaktır.

Örneğin, çocuğunun daha az televizyon seyredip daha çok kitap okumasını isteyen bir ana baba kendisi de daha az tv seyredip, daha çok kitap okumalıdır.  Çocuğunun kibar davranmasını isteyen bir ana baba, çocuğuna ve başka insanlara kibar davranmalıdır.  Diğer insanlara hakaret eden bir ana baba “Sana kaç defa küfür etmemeni söyledim!” dediğinde inandırıcı olabilir mi?

Örnek olmak konusunda dikkat edilmesi gereken birkaç noktadan bahsedebiliriz.

*Evde konulan kurallara anne babanın da uyması gerekir.

*Siz de ona veya çevrenizdekilere verdiğiniz sözleri tutmalısınız.

*Çocuktan açık, dürüst olmasını istiyorsanız siz de çocuklarınıza açık ve dürüst olmalısınız.

*Çocuk, başkaları ile olan ilişkilerinizden de model alır. Başkalarına nasıl davrandığınız, onlarla nasıl bir ilişki kurduğumuz da onlar için model olmaktadır.

Çocukların kendi hayatlarını düzene koymaları konusunda en çok örnek aldıkları en önemli kişiler kendi anne babaları olduğu için bizler de davranışlarımıza özen gösterip onlara örnek olmalıyız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.