Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2444.3
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64295.89$

BÜYÜKŞEHİRDE BİR YIL

22 Mayıs 2019, Çarşamba 08:45

Selçuklu Belediye Başkanı seçildiğinde 35 yaşındaydı ve Türkiye’nin en genç belediye başkanlarından birisiydi.

Büyükşehir Belediye Başkanı seçildiğinde de 45 yaşındaydı ve yine Türkiye’nin en genç Büyükşehir Belediye Başkanlarından  birisi oldu.

Konya’da en uzun süreli Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Tahir Akyürek’in; milletvekili aday adaylığı için başkanlık görevinden istifa etmesinin ardından,  geçen yıl 3 Mayıs’ta belediye  meclisinin kararı ile Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Sonra 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde partisi tarafından  yeniden aday  gösterildi ve yüzde 72 gibi yüksek bir oyla  başkan oldu.

Belediye Başkanlığı hikayesinde şans hep onun yanında oldu.

2009’da yapılan yerel seçimler öncesinde mensubu olduğu meslek odasında sade bir yöneticiydi. İşinde gücünde bir insan olarak ve muhtemelen de herhangi bir siyaset planı yok iken adı  bir anda gündeme getirildi ve Selçuklu Belediye Başkan adayı yapıldı. O ana kadar siyasi kulislerin kendisinden fazla haberdar olmadığı Uğur İbrahim Altay  önemli rakiplerin önüne geçti ve ilk defa başkan oldu.

Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde de şans yine ondan yanaydı.

Nasıl mı?

Gönlünden  bu görev için aday olmayı  geçirenler vardı ama hiç kimse onun kadar cesur davranarak ortaya çıkıp, “ben de adayım” demedi. Onlar tereddüt gösterirken “Acaba nasıl olur, olur mu” diye, düşünürken o  aday olduğunu her yerde ve her fırsatta açıkça ilan etti.

On yıl önce Selçuklu Belediye Başkanlığına birileri tarafından son anda aday gösterilen o insan değildi artık. O  Uğur İbrahim Altay gitmiş ve onun yerine bambaşka bir Uğur İbrahim Altay gelmişti. Atacağı adımları kendisi belirliyor, değerlendiriyor ve sonra da hamlesini yapıyordu. Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için de önce kendisi karar vermişti. Henüz Selçuklu Belediye Başkanı olduğu dönemde günün birinde Büyükşehir Belediye Başkanı olmayı kafasına koymuştu. Zamanı ve sırası gelince  hamlesini yapacaktı ve yaptı. Bir siyasetçi için  zamanlama çok önemli. Yani siyasetçinin istediği ve hayal ettiği görevler için gerekli olan adımları zamanında ve yerinde atması.

Selçuklu’da geçen on yıl da siyaseti de iyi öğrenmişti. Halkın içine sık aralıklarla giriyor ve halkla beraber oluyordu. Geçen yıl kendisiyle ilgili yazdığımız yazılarda da belirttiğimiz  üzere cami cemaatı ile iyi bir ilişkisi vardı. Camilere gidiyor ve cemaatla vakit  namazları kılıyordu. Yine derneklerle, vakıflarla ve sivil toplum örgütleri ile neredeyse içli dışlı olmuştu. Uğur İbrahim Altay’ın bu tarafı kendisini  Büyükşehir Belediye Başkanlığına  taşıyan önemli etkenlerden birisi oldu. İnsanlar ona  sıcak baktı ve  bunu gören  Ak Parti fazla  düşünmeden Altay’ı aday yaptı.

Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı döneminde çok fazla vaatleri olmadı. Esasen, belediyenin hafızası bir beyefendinin söylediğine göre de “Önceki dönemde bir çok hizmet yapılmış ve yapılacak fazla hizmet de kalmamıştı.” Ama yine de bir takım vaatleri oldu, Altay’ın. Mesela, Metro. Mesela Banliyo Hattı. vs. Sonra başkan “Belediyeyi ortak akılla yöneteceğiz” dedi. Yine “Gönül belediyeciliği” dedi.

Başka yapılacak iş yok mu?

Hiç olmaz mı?

Burası koskoca bir vilayet.

Şehir merkezi var, ilçeleri var, beldeleri var.

Şehir nüfusu her yıl artıyor buna bağlı olarak ihtiyaçlar da artıyor.

Kim nasıl düşünür bilmiyoruz ama toplu ulaşım bir sorun. Bu arada Metro bir yana fakat Pınarbaşı-Kaşınhanı istikametinde Banliyo Hattı mutlaka düşünülmeli. Şehir merkezinin trafik sorunu  açılacak alternatif yollarla ve acilen çözüme kavuşturulmalı. Şehir merkezindeki otopark sorunu mutlaka ve acil şekilde  çözüme kavuşturulmalı. Şehirdeki belediye hizmetlerinin standardı yükseltilmeli. Sonra başkanın taahhütleri arasında önemli bir yere sahip olan Eski Sanayi, Karatay Sanayi,  Kamyon Garajı  için belirlenen yerlerde çalışmalar başlatılmalı. Mümkünse Hal ve Toptancılar Çarşısı için yeni alanlar belirlenmeli. Ayrıca artan konut ihtiyacını karşılamak için yeni konut bölgeleri ve  konut gelişim alanları belirlenmeli. Bunlar düşünülürken ve planlanırken “ortak akıl” mutlaka kullanılmalı.

Şimdi o  halkın oylarıyla seçilen bir Büyükşehir Belediye Başkanı. Hakkıyla kazandı, hak etti ve  geldi başkan oldu. Bir yıl   bekledikten sonra da  belediyenin üst düzey  yöneticilerini  değiştirdi. Kendisini için çalışabileceği bir ekip kurdu. Ekibi yenilerken “Hiç bir yönetici benden daha yaşlı olmayacak” demiş. Baktık,  yeni ekip, daire başkanları ve diğerleri   hakikaten çok genç.

Şimdi sıra çalışmaya gelmiş olmalı. 2018 Mayıs-2019 Mayıs. Aradan bir yıl geçmiş. Her ne kadar “ yapılacak fazla iş kalmadı” denilse de var.  Burası   sürekli hareket halinde olan dinamik bir şehir  dolayısıyla yeni ve farklı ihtiyaçlar hasıl oluyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.