Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2440.5
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64378.27$

Bu Gece Yanık Gönüllerin Gecesi

30 Nisan 2018, Pazartesi 07:26

30 Nisan Pazartesi gününü Salı’ya bağlayan gece, Berat Kandilidir. Berat Kandili, birçok dini ve ahlâki güzelliklerin yaşandığı mübarek Ramazan ayını müjdeleyen kutlu bir gecedir.

Sözlükte borçtan, suç ve cezadan, bir zorluktan kurtulmak ve beri olmak anlamlarına gelen Berat, dinimizde ise günahlardan arınmayı, Allah’ın rahmetine, mağfiretine ve affına nail olmayı ifade etmektedir.

Bu gece Üç ayların ikincisi olan Şaban ayının 15. gecesi. Bu gece Beraat gecesi. Bu gece kurtuluş gecesi. Bu gece mağfiret gecesi. Bu gece yanık gönüllerin gecesi. Bu gece dertleri olanlar için dertlerine derman gecesi. Bu gece Yüce Yaradan’ın affına erebilmek için yaradılanı affetme gecesidir.

Yüce Yaratanımızın bizler için sunmuş olduğu mübarek bereketli ve feyizli bu geceye, günahların bolca bağışlandığı, hatalar ve kusurlar için bağışlanma dileyenler için affın sağanak sağanak yağdığı yeni bir fırsat gecesine Beraat gecesine kavuşmuş bulunmaktan dolayı Rabbimize şükrediyoruz.

Bu gece af dileyenlerin günah ve ısyanı ne kadar çok olursa olsun, İsterse binlerce koyunun üzerlerinde bulunan tüyler kadar bile olsa affedildiği gecedir. Bu gece Rızık isteyenler için rızkın bol bol verildiği gecedir. Bu gece dua etmek isteyenler için duaların ret olunmadığı bir gecedir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) bu geceyi ibadetle geçirmiş ve kıldığı namazın secdesinde şöyle dua etmiştir. “Allah’ım! azabından affına, gazabından rızana sığınıyor, senden yine sana iltica ediyorum. Şanın yücedir. Sana yaptığım senayı senin kendine yaptığın senaya denk buluyorum. Sana gereği gibi hamd etmekten acizim.”(Et-Tergib ve’t- Terhib, C:2, S. 119.) 

Bu gece mübarektir. Bu gece kırılan kalpleri onarma, dargınlık duvarlarını yıkma, kin, nefret ve intikam duygularını aşma günüdür. Çünkü feyiz ve bereket insanlara gönderilir. Bu gece rahmettir. Çünkü bu gece hayrı isteyenin hayra kavuştuğu gecedir.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), bizim de bu geceyi ibadetle geçirmemizi tavsiye etmiş ve şöyle buyurmuşlardır. “Şaban ayının 15. gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece güneş doğuncaya kadar dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve şafak sökene kadar: Tövbe eden yok mu, affedeyim. Rızık isteyen yok mu, rızık vereyim. Hastalığına şifa isteyen yok mu, şifa vereyim. Daha ne gibi istekleri varsa istesinler, vereyim.”(İbn Mace, İkametü’s- Salât, 191.) buyurur.

Bu gecede yapılacak ibadet ve iyiliklerin fazileti büyüktür. Bu gece Beraattır. Çünkü günahlar bu gecede affedilmiş ve temizlenmiştir. Bu gece Şefkattir. Çünkü Allah’ın kullarına karşı şefkatiyle bu gece nice insanlar kirden temize kavuşacaktır. Bu gece müjdedir. Çünkü Beraat kandili Ramazanın müjdecisidir.

Diğer bir hadis-i şerifinde; “Şaban ayının yarısı (Beraat gecesi) gelince; gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Şüphesiz ki Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu? Onu affedeyim! Rızık isteyen yok mu? Rızık vereyim! Şifa dileyen yok mu? Şifa vereyim!” buyuran Efendimiz, bu gecede dua edenin duasının kabul olacağını müjdelemektedir.

Hayrın, bereketin ve güzelliklerin sağanak sağanak yağdığı, rıza ve şifa kapılarının sonuna kadar açıldığı bu gecede ki manevi ziyafetten nasibimizi alalım. Çünkü bu geceler fırsat geceleridir. Günahlarımız için samimi ve gözyaşı ile tövbe edebilirsek ve bir daha yaptığımız hatalara dönmez isek, Rabbimizin rızası doğrultusunda yaşar isek, Allah-u Tealâ bir ayette biz kullarına; “Rabbinizin bağışına, genişliği gökler ile yer arası kadar olan ve Allah'a karşı gelmekten sakınanlar (:müttekîler, takva sahipleri) için hazırlanmış bulunan cennete koşun. Onlar, bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanlar, öfkelerini yenenler ve insanları affedenlerdir. Allah, iyi davrananları sever. Yine onlar, çirkin (fâhişe:günah) bir iş yaptıkları, yahut kendilerine zulmettikleri zaman, Allah'ı hatırlayıp hemen günahlarının bağışlanmasını isteyenler -ki Allah'tan başka günahları kim bağışlar- ve bile bile işlediklerinde (günahta) ısrar etmeyenlerdir.”(Ali İmran, 3/133-135.) diye Rabbimizin bizlere nice müjdeleri vardır.

Yüce Rabbim Beraat kandilinizi mübarek eylesin. Vatanımıza dirlik, milletimize birlik nasip eylesin. Birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere fırsat vermesin. Günahlarımızın affına vesile eylesin. Bu geceden hakkıyla istifade etmeyi cümlemize nasip etsin. Habibinin şefaatine bizi nail eylesin. Geçmişlerimize rahmet geleceğimize hayırlar ihsan eylesin.

Bu temenniler ile mübarek Beraat Kandilinizi tebrik eder, Milletimiz ve Tüm İslâm Âlemi için hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ederim.

Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.