Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2447.9
  • BIST
    9918.37
  • BTC
    63898.8$

Bitmemiş hikayeden alınacak dersler var

02 Mart 2022, Çarşamba 08:13

Süper ligde 2021-22 sezonu farklı hikayelere konu oluyor.

Lider Trabzonspor istikrarını sürdürürse muhtemelen lig tarihinin  şampiyonluğunu  en erken ilan eden takımı olacak.

1987-88 sezonunda şampiyon Galatasaray, ikinci Beşiktaş’a 12, üçüncü Malatyaspor’a 28 puan; 1988-89 sezonunda şampiyon Fenerbahçe ikinci Beşiktaş’a 10, üçüncü Galatasaray’a 24; 2012 -13 sezonunda şampiyon Galatasaray ikinci Fenerbahçe’ye 10 , üçüncü Beşiktaş’a 13 puan  fark atmış. Trabzon daha fazla puan farkıyla koşuyor şampiyonluğa.

Süper lig tarihinde ilk beşte üç büyüklerin olmadığı sezon yaşanmamış.1969-70 sezonunda Fenerbahçe şampiyon olurken ikinci Eskişehirspor, üçüncü Altay, dördüncü Mersin İdman yurdu, beşinci Göztepe altıncı sırada Samsunspor yer almış. Bu sezon  27. Hafta sonunda Trabzon, Konyaspor, Başakşehir, Adanademirspor ardından Beşiktaş 5. Sırada yer alıyor. Anadolu hakimiyeti olan bir sezon yaşıyoruz.

Trabzonspor aslında şampiyonluğa nasıl ulaşılacağının dersini de veriyor sanki. Başkan Ahmet Ağaoğlu yıllarca golf federasyonu başkanlığı yanı sıra Trabzonspor’da 1993 yılında Sadri Şener başkanlığında  yönetim kurulu üyeliği, 2000-2002 döneminde Özkan Sümer yönetiminde başkan yardımcılığı görevlerinde bulunmuş, 2018’den beri Trabzonspor başkanlığını sürdüren deneyimli bir yönetici. Abdullah Avcı 2005 yılında U17 Milli Takımını Avrupa şampiyonu yaptıktan sonra Milli Takım hocalığını da yaşamış, iyi işler yaptığı zirve lig takımlarında kupaya hasret kalmış ve hasretini Trabzonspor’da Süper kupa alarak gidermiş başarıya aç bir teknik adam. Trabzonspor ligin en değerli üçüncü takımı. 28 oyuncuyla Fenerbahçe transfermarkt değeri 135.33 milyon Euro iken Trabzonspor 35 oyuncuyla 107.13 milyon Euro değere sahip. Aslında bu bile Trabzonspor’un transfer başarılarının delili. Trabzonspor transferleri önceden belirleyip sonlandırıyor ve ilk günlerde imza attırıp takıma kazandırıyor. Trabzospor’da Hamsik 3, Nwakaeme 5, Cornelius 8, Visca 5, Denswill 3.4 milyon Euro bedele sahipken Fenerbahçe’de Attila Szalai 15, Kim 9, Diego Rossi 15, Berisha 9 milyonluk oyuncular. Sahada transfermarkt değerleri oynamıyor elbette, bu oyuncuların hangilerinin daha fazla katkı sağladığı ise malum. Trabzonspor transferi de son yıllarda en iyi başaran takım.Trabzonspor şampiyonluğa koşmanın en önemli kriterlerinden birinin kent desteği, inanmışlık olduğunu da her maçta tüm ülkeye gösteriyor. Bu istikrarını sürdürürse Trabzonspor önümüzdeki yıllarda 1975-76 sezonu ilk şampiyonluğunun ardından yakaladığı seriyi bile yakalayabilir.

 2021-22 sezonunda Konyaspor da tarihinde yazılmadık hikayeler yazmakta.  Konyaspor’un 100. yılında başarılı olması konuşulurken şampiyonluk mücadelesi hedeflenmemişti. Kentin de yönetimin de aklından şampiyonluk hatta lig ikinciliği geçmiyordu kuşkusuz.  İlhan hocanın takımı getirdiği durum için  mental hazırlıksızlığa uğradık öncelikle.  Öyle ki lig  ikinciliğiyle nelerin kazanılacağına ve zirve mücadelesi yapabileceğimize şehir de inanmamıştı, kadromuz aslında Trabzonspor ile yarışacak zenginliğe de sahip değildi kağıt üzerinde. İlhan Palut hoca bir başarı hikayesinin mimarı oldu. 28 Kasım 2021 tarihinde Gaziantep yenilgisine rağmen ikincilik koltuğuna oturan ekibimiz ikincilik basamağında  devam ediyor son haftalardaki düşüşe karşın.

Düşüş aslında ara transfer dönemi kaynaklı. İki transfer planlayan Konyaspor rahmetli Ahmet Çalık ve Serdar Güler ‘i istemeden ancak Alper Uludağ’ı isteyerek kaybetti. Ahmet Çalık yerine  aynı kalitede hem de yerli oyuncu bulmak kolay değildi kuşkusuz ancak biz ara transferde güçsüzleşen tek takım olduk. Son anda bulunan oyuncuların gelmesine kiminin eşi kimini sevgilisi kiminin menajeri engel oldu. Yerli oyuncunun giderek değerlendiği dönemde Alper’i kaybettik, aldıklarımız maalesef ilk on bir oyuncusu değiller. Borçlanmamalıydık, para saçmamalıydık, transfer limiti en az olan takımlardandık hepsi kabul ancak lig ikinciliğinin 30 milyon lira bonusu, her galibiyetin 2.8 milyon lira getirisi olan ligde hele Şampiyonlar Ligi ekibi olmak hem marka değerimize hem de bütçemize çok olumlu getiriler sağlayacaktı. Lider Trabzonspor’un 10 puan önce olmasına rağmen geleceği de düşünerek 9; Başakşehir’in 5; Adana Demirspor’un 5 transfer yaptığını göz önüne alalım  lütfen ve ara transfer dönenime maalesef üzülelim.

Konyaspor  farklı bir hikaye yazdı İlhan Palut hoca ile. Hikaye çok daha mutlu sonla bitebilirdi. Biz inanmadığımız bir hayal yakaladık ama mental olarak da kapasite olarak da maalesef bu hayali yaşatamadık. Yakaladığımız hedefe göre kadromuzu revize edemedik, şimdi kadromuza göre hedef realize etmek durumundayız. Ben her şeye rağmen ikincilik hedefini ıskalamadığımızı düşünüyorum. Her takım düşüş yakalayabilir iş ki biz bir an önce kendi oyunumuza dönelim. Bugünlere bizi getiren teknik adam da kadro da devam ediyor. Bu yılı en iyi şekilde bitirmek için kenetlenmeliyiz. Konyaspor bu haftayı psikolojik destek haftası olarak görmeli. Gelecek sezonların çalışmaları bugünden başlarsa Konyaspor hemen her takımı  zorda olduğu yıllarda İlhan hoca ile yeni hedeflere koşabilir, kalıcı zirve takımı olabilir.. İş ki akılcı davranalım. Tribünler bu farklı hedefe koşarken takımımızı asla yalnız bırakmamalı.

Konyaspor’a başarılar diliyorum. Kentimiz desteğini artırarak sürdürmeli. Kaybettiğimiz bir şey yok ama kaybedebileceğimiz çok şey var. Saygıyla

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.