Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2454.8
  • BIST
    9879.15
  • BTC
    64171.57$

Beslenmenizde Çeşitlilik Önemlidir!

07 Şubat 2020, Cuma 09:02

Hem sağlıklı hem de keyifli olarak ilerleyen beslenme düzeni sizi asla monoton sıkıcı bir hayata yönlendirmeyecektir. Besin seçiminizde çeşitliliğe dikkat etmeniz vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi en sağlıklı şekilde almanızı sağlar. Vücudumuzun ihtiyacı olan bütün besin ögelerini içeren tek bir besin maalesef ki yoktur. Her besin içerdiği besin ögeleri açısından farklıdır. Bu sebeptendir ki bütün besin gruplarından önerilen miktarlarda tercih etmeniz doğru olacaktır.

DENGE!

Genel öneri günde 5 porsiyon meyve-sebze alımıdır. Fakat siz bu durumda sadece sebze veya sadece meyve tercih ederseniz yanlış yapmış olursunuz. Meyve şekeri fruktozun fazla alımı çeşitli kronik hastalıklara sebep olabilir. O yüzden gün içinde hem sebze hem meyve olarak mutlaka çeşitlilik sağlanmalıdır.

Tahıl gruplarında da çeşitlilik önemlidir. Beyaz un, pirinç, makarna tüketiminiz her ne kadar fazla olsa da mutlaka azaltmalısınız. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz. Ayrıca bulgurun B vitamini içeriği pirinçe göre daha fazla olduğu için pirinç yerine bulguru tercih etmeniz daha uygun olacaktır.

Et grubu için de aynı denge önemlidir. Beslenmenizde kırmızı et, beyaz et ve balık belirli ölçülerde bulunmalıdır. Örneğin; 1 haftada sadece kırmızı et tüketecek olursanız çok fazla doymuş yağ almış olursunuz. Ayrıca fazla miktarda kırmızı et tüketimi de kalp damar sağlığı açısından risklidir. Balıkta bulunan Omega-3 yağ asitleri vücudumuz için çok faydalıdır. Bu durumda haftalık menünüzü planlarken kırmızı et ve beyaz et dengesinde dikkatli olunuz. Vücudunuza iyi bakınız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.