Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63715.4$

BELEDİYEDE BİR  BEYEFENDİ

01 Nisan 2019, Pazartesi 12:14

Çok uzun yıllardır kendisini tanırım.

Onu tanıdığım halde en fazla iki ya da üç defa oturup konuştuk ve sohbet ettik.           

Üstelik bir ara aynı mahallede oturuyorduk(Nişantaşı) Oturduğu evde yakın zamana kadar kiracıydı. Uzun yıllar çalışan önemli bir bürokrat olmasına rağmen, kendisine ait bir evi bile yoktu. Yani “Dikili ağacı” yoktu. Kendisi isteseydi haram/helal  demeden önüne gelen fırsatları değerlendirseydi  o da zengin olurdu. Mesela onlarca dairesi, dükkanı, iş ortaklığı ve yakınlarının üzerinde hatırı sayılır para/mal/mülk bulunurdu. Çünkü, böyle olanlar vardı onun çalıştığı  kurumlarda. Lakin o tenezzül etmedi. Etik ve ahlaki bulmadı. Ayrıca yasalara da  uygun değildi “cukkalı” işlerin içinde yer almak. Dolayısıyla  devletin verdiği maaşla ailesinin geçimini sağladı.

Son olarak onu bizim yeni mahallemizde gördüm. (Şefik Can Caddesi) Ayaküstü konuştuk. Banka kredisiyle bir daire aldığını söyledi bize. Aynı siteden Mustafa Kavuş Bey’de bir daire almıştı. Aldıkları daire bizim sitenin hemen arkasındaydı. Yeniden komşu olmuştuk. Fakat onu  sitenin civarında arada bir de olsa görmek imkansızdı. Evine ne zaman geldiği, ne zaman gittiği bilinmiyordu. Çünkü çalıştığı kurumdan en geç o çıkar ve  işe en erken de o gelirdi. Yaptığı işe aşıktı ve tam bir “işkolikti” Yaptığı işin kusursuz ve mükemmel olmasını isteyen bir tarafı vardı. Farklı özelliklerinden dolayı iyi ve faydalı bir yönetici ve teknokrat olarak temayüz etti.  Sonunda başkanların aradığı bir insan oldu.

Kimden söz ediyoruz?

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Hacı Selim Büyükkarakurt’tan söz ediyoruz.        

Büyükkarakurt  öncelikle bir mimar.

On yıl  kadar serbest mimar olarak piyasada çalıştıktan sonra, 1993 yılında Selçuklu Belediyesi’nde  çalışmaya başladı. Biz de o yıllarda tanıdık kendisini.

Büyükkarakurt’un güven ve özgüvene dayalı ve başarılarla dolu belediyecilik  hayatına sırasıyla bir bakalım isterseniz.

Selçuklu Belediyesi’nde önce memurluk.

Sonra Selçuklu Belediyesi’nde Fen İşleri Müdürlüğü.

Selçuklu Belediyesi’nde  Başkan Yardımcılığı.

Selçuklu Belediyesi’nden, Büyükşehir Belediyesi’ne başkan Tahir Akyürek tarafından transfer edilmesi. (Akyürek için bu transfer çok önemliydi)

Büyükşehir Belediyesi’nde Fen İşleri Daire Başkanlığı.

Büyükşehir Belediyesi’nde Genel Sekreter Yardımcılığı,

Büyükşehir Belediyesi’nde en son Genel Sekreter Vekilliği.

Hacı Selim Büyükkarakurt Büyükşehir’de Fen İşleri Daire Başkanlığı yaparken, başkan Akyürek’in en yakın ve en çok güvendiği bir kaç yakın mesai arkadaşından birisiydi. Akyürek, önemli projeleri ona yaptırdı ve onunla yürüttü. Bir yerde de başkanın “kara kutusu” oldu. Başkanın sırları onda, onun sırrı da başkandaydı. Çok  iyi bir ekip oldular. Büyükkarakurt o dönemde bazen cumartesi ve pazar günleri de belediyeye gelir çalışırdı. Hafta içinde de makam odasının ışıklarının gece saatlerine kadar yandığı olurdu.             

Tahir Akyürek, Hacı Selim Büyükkarakurt’a o kadar  çok güveniyordu ki; onu Fen İşleri Daire Başkanı iken aynı zamanda Genel Sekreter Yardımcısı yaptı. Çalışkanlığının, dürüstlüğünün mükafatı olan bu görevler onu değiştirmedi ve havalara sokmadı. Her zaman mütevazı olmayı ve işi neyse onu yapmayı tercih etti.

Günümüzde örneğine az rastlanan ender yöneticilerden birisi  olan Hacı Selim Büyükkarakurt’un başka ve önemli bir özelliği de şu. Mesela  Büyütkkarakut’ta kin yok, husumet yok,oturup konuşmadığı, bilmediği insanlar hakkında önyargı yok. Belediyelerde çok  karşılaştığımız “o şunun adamı, bunun adamıydı” gibi, bir değerlendirmesi  ve saplantısı yok. Sonra dışarıda ticareti yok, ortaklığı yok. O, işinin gereğini yapıyor. Belediyeye işi  düşen herkese adil  ve eşit davranıyor. İnsanların kim olduğuna ve  kimin adamı olduğuna bakmıyor.

Çok uzun yıllardır onu tanıyorum.

Fakat kendisiyle öyle oturup fazla konuşmuşluğumuz  ve sohbetimiz olmadı.

Biz onu daha çok mesai arkkadaşlarından ve amirlerinden dinledik. Kendisi hakkındaki bilgilere de bu şekilde ulaştık.

Hacı Selim Büyükkarakurt  , bugün belediyecilik alanında kazanımları ve tecrübesi yüksek olan bir bürokrat/teknokrat artık. Onun belediyenin “hafızası” olduğu da  rahatlıkla  söylenebilir.

Çalışkanlığı, dürüstlüğü, tarafsızlığı ile örnek alınması  gereken bir yönetici. Temenni edelim ki  yeni dönemde belediyelerde böyle insanların sayısı artsın.

Bir şey daha: O, belediyede bir beyefendi.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.