Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2442.9
  • BIST
    9912.8
  • BTC
    64740.76$

Bayramlar İlâhi Armağandır

12 Haziran 2019, Çarşamba 10:55

Oruçlu ve bereketli günlerden, iftar ve sahurlardan sonra Cenâb-ı Hakkı’ın rahmet ve mağfiretine ulaşıp, Ramazan-ı şerifi geride bırakmanın hüznünü yaşarken, bizler için sevinç günleri olan bayramlarımızdan, Ramazan Bayramına kavuşturan Mevlâmıza şükürler ediyoruz.

Allah’a kul ve Peygamberine ümmet olmak ile en büyük şerefe, onur ve bahtiyarlığına erişen mümin kardeşlerim. Bayramınız mübarek olsun.

Ramazan-ı Şerif sayesinde kanaat ederek az ile yetinmenin ve paylaşmanın değerini bir daha kavramış olduk. Nihayet ömür yolculuğumuzun en değerli ve sevinç duraklarından biri olan bayrama kavuştuk. Bugün Rabbimizin eşsiz ikramına şükrederek, huzur ve mutluluğumuzu paylaşma zamanıdır.

Ramazan bayramı sevinç günüdür demiştik. Bu günlerde sevinçli ve güler yüzlü olmak tavsiye edilmiştir. Çünkü, Ramazan-ı Şerif ile yaşadığımız manevi değişimin, rahmetle kuşatılmanın, mağfiretle arınmanın, cehennemden kurtuluşa erme müjdesini almak demektir bayram.

Rahmet ve mağfiretiyle gönüllerimizi kuşatan, kul olmanın şuurunu ve ibadetin huzurunu bizlere bir kez daha yaşatan, aynı zamanda üç ayları mübarek geceleri ve onbir ayın sultanını ihya edip bayrama ulaştıran yüce Rabbimize sonsuz hamd-ü senâlar ederek tekrar bu feyizli günlere kavuşturması için dualar ediyoruz.  

İnanan insanlar olarak bizler sadece Mevlâmızın rızasını kazanabilmek için nefsimizle mücadele edip, oruçlu günlerden, bereketli iftar ve sahurlardan sonra imtihanımızı kazanıp bu sevinç gününe kavuştuk.

Bugün Arefe, yarın bayram… Ramazan bayramı… Bayramlar, aynı dinin, aynı inancın neşesinde bizleri birleştiren ilâhî armağandır. Bu bayram, barışın, esenliğin, yani İslâm’ın bayramıdır.

Öteden beri her milletin birçok millî günleri, tarihî hatıralarını canlandıran bayramları bulunmaktadır. İslâm dini’nde iki büyük bayram vardır: Ramazan ve Kurban Bayramı.

Bayramlar, inananlar üzerinde çok müspet tesirler meydana getirir, dinî şuur ve duygularını kuvvetlendirir. Bayramlar; evlerimizin bereketlendiği, fakir ve yoksulların sevindirildiği, felakete uğrayanların güldüğü, mutlulukların paylaşıldığı, gönüllerin coştuğu, kalplerin yumuşadığı, dost akraba ve komşuların ziyaret edildiği, öksüz ve yetimlerin sevindirildiği, misafirlerin güler yüzle ağırlandığı ve ikramların yapıldığı mutlu günlerdir.

Sevgili Peygamberimiz Medine’ye hicret ettiklerinde, Medine’lilerin eğlendikleri iki günleri vardı. Hz. Peygamber (s.a.v.):  “Bu günler nedir? diye sorduğunda Medine’liler: “Biz câhiliye döneminden beri bu günlerde eğleniriz.” dediler. Bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.v.): “Allah size, o iki gün yerine daha hayırlı iki bayram vermiştir. Bunlar Ramazan ve Kurban Bayramlarıdır.” buyurmuştur.

Bayram günlerinde annemizin-babamızın ve büyüklerimizin ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız. Tanıdıklarımızı ziyaret ederek hatırlarını sormalı ve gönüllerini almalıyız. Bizden hayır dua bekleyen geçmişlerimizin kabirlerini ziyaret ederek onlara dua etmeli, ruhları için hayır ve hasenatta bulunmalıyız.

Bayram, dünya telaşından kimi zaman ihmâl etiğimiz büyüklerimizi, akrabalarımızı, dostlarımızı ve komşularımızı hatırlamaktır.

İnancımızın kemal derecesini bulması için bayramlarda yapacağımız en önemli işlerden biri de yetim, kimsesiz ve yoksullarla ilgilenmek, onlara maddî ve manevî destek olarak, kendilerine yalnızlıklarını hissettirmemektir. Çünkü bayram, kimsesizlere kimse, çaresizlere çare, gariplere hemhâl, mazlumlara yoldaş, yalnızlara arkadaş olmanın fırsatıdır.

Bayramlar, sosyal dayanışma ve barış şuurunun fertlere kuvvetle hâkim olduğu günlerdir. Bayram günleri barış ve sevinç günleridir. Dargınlık dinen yasaktır. Bir Müslüman’ın diğer   Müslüman’a üç günden fazla dargın durması helâl olmaz.

Yazıma bir dua ile son vermek istiyorum: Ya Rab! Son yıllarda bayramlara hep buruk giren ve bir türlü istikrara kavuşamayan İslâm dünyasında kardeşlik, dayanışma, barış, huzur ve güven ortamının yeniden tesis edilmesini, İslâm ülkelerinin tekrar ilim ve medeniyet, barış ve esenlik diyarı olmasını nasip ve müyesser eyle!

Bu duygularla hepinizin bayramını tebrik ediyor, daha nice bayramlara sağlıkla, huzurla  erişmenizi  Cenab-ı  Hak’tan  niyaz  ediyorum. Mübarek Ramazan Bayramının, ülkemize, İslâm âlemine ve bütün insanlığa iyilik ve hayırlar getirmesini diliyorum. Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.