Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    35.04
  • ALTIN
    2437.7
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64582.95$

Asgari ücretin askerisi!...

30 Haziran 2018, Cumartesi 10:15

Türk-İş Haziran ayına ilişkin 'açlık ve yoksulluk sınırı' araştırmasını açıkladı.

Araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin aylık olarak yapması gereken gıda harcaması tutarı, yani açlık sınırı bin 714 lira oldu.

4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı ile giyim, konut, ulaşım gibi yapılması zorunlu aylık harcamaların toplam tutarı olan yoksulluk sınırı ise 5 bin 584 lira olarak hesaplandı.

Açlık sınırı geçtiğimiz yıl haziran ayına göre 206 lira, yoksulluk sınırı ise 671 lira artış gösterdi.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında açlık sınırı bin 508 lira yoksulluk sınırı ise 4 bin 913 liraydı.

Geçtiğimiz yıl haziran ayında bin 889 lira olan bir kişinin yaşama maliyeti, bu ay 2 bin 122 liraya yükseldi.

Gıda için harcanan aylık tutar ise bir önceki aya göre yüzde 1,67, bir önce yılın aynı ayına göre ise yüzde 13,66 arttı.

Geçen ay 4,52 lira olan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 5,02 liraya yükseldi.

Acı bir tablo…

Gerçekten içler acısı bir durum bu…

Etin fiyatı 70-80 TL’yi bulmuş ve biz fiyat düşsün diye yurt dışından et ithal etmeye başlamışız, fiyatlar düşmüş mü? Hayır fiyatlar yinede düşmedi. En son patates, soğan ve domates gibi sebzelerin fiyatları tavan yaptı. 3 değil 5 değil 7-8 lirayı buldu ve çözüm olarak yine yurt dışından ithal kararı çıktı.

Ekonomik olarak büyük bir atılım yapmazsak, ülkede üretimi hızlandıracak programlar yürürlüğe koyulmadığı sürece geçim sıkıntısı yaşanacak bir ülke olmaktan kurtulamayacağız böyle giderse.

Ben kendimi bildim bileli yoksulluk sınırı ve açıklık sınırının altındayız. Bunu hissetmiyoruz sebep bankalar kredi kartları, taksitler, krediler vs. Ülkede ki bankalar kapansa, ya da seçkin kişilere kart vs verse, zombi gibi sokakta dolanır hale geliriz.

Ekonomik göstergeler falan demeyeceğim ama piyasada dolaşan söylemler var doların yılsonuna kadar 7,5 i görmesi bekleniyor. Bunlar teori tabi ekonomik gelişmeler, üretim, Diğer ülkelere güven teşkil edersek bu durumdan sıyrılabiliriz. Asıl hedef doların düşmesi için ülkeye bol bol dolar girişini çözmek lazım. Üretim, ticaret vs vs vs.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.