Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2442.9
  • BIST
    9912.8
  • BTC
    64740.76$

ALTAY : “ORTAK AKIL”  VE PROJELER

01 Mart 2019, Cuma 10:07

Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın en sevdiğim ve tuttuğum sözü, “Ortak Akılla Yöneteceğiz” şeklindeki söz.

Bakın bu söz çok önemli.

Konya’da hiç bir başkan ve başkan adayı bugüne kadar bu ve buna benzer bir söz söylemedi. Peki  başkan“Ortak Akılla Yöneteceğiz” derken,  ne demek istiyor?

Bu sorunun cevabı gayet basit: Başkan şehri  halkın görüşlerini alarak ve halkla birlikte yöneteceklerini söylüyor. Elbette buna bir takım kuruluşlar da eklenebilir. Mesela; Meslek Odaları,Üniversiteler ve STK’lar gibi. Temenni edelim ki, Konya ve yönetim için kıymetli olan bu söz, söylendiği ve yazıldığı mekanlarda kalmasın. Uğur başkan patenti kendisine ait olan bu sözün arkasında dursun ve hayata geçirsin.

Bugüne kadar yönetenlerin “Ben yaptım, oldu” mantık ve dayatmasından bu şehir ve insanlar  çok şey kaybetti. Belediye İş  yapmak için büyük paralar harcadı. Bu arada büyük ve önemli kazançlar elde edenler ve tabi kaybedenler de oldu. Kaybedenlerin hakkı, hukuku ne olacak?  Belediyelerde en çok kamulaştırma, kentsel dönüşüm ve çoğu adrese teslim imar uygulamalarında mağdur yaratılıyor. Maalesef bu konularda kayda değer bir hasassiyet gösterilmedi.

Peki neden? ”Ben yaptım, oldu” diyenler, kafasına göre takıldığı için böyle oldu. Bir de yandaşar, candaşlar ve partili yakın arkadaşlar istediği için böyle oldu.

Uğur başkan “Ortak Akılla Yöneteceğiz” derken,  geçmişte yaşanan olayları ve yaratılan mağdurları biliyor. Yeni   mağdurlarının olmaması  ve kaynakların yerinde ve zamanında kullanılması için  “Ortak Akıl” diyor. Son derce isabetli bir karar. Mutlaka hayata geçirilmeli. Hem bu belediyelerde “karanlık ilişkileri” ortadan kaldıracak ve şeffaflaşmayı sağlayacak olan bir uygulama olur.       

Gelelim bir başka konuya.

Geride bıraktığımız Pazartesi akşamı başkan  Uğur İbrahim Altay’ın Selçuklu Kongre Merkezi’nde  yeni dönem projelerini açıkladığı toplantıdaydık. Gazetemizin sahibi Hüseyin Kara, Genel Yayın Yönetmeni Murat Dönmez ve Yazı İşleri Müdürümüz Zekeriya Sağlık’la birlikte gittiğimiz toplantı önemliydi Bu arada organizasyonda  küçük çaplı  hatalar oldu. Mesela: görevlilerin lüzumsuz müdahaleleri gibi. Salonda bulunan gençlerin anlaşılmayan bağırıp çağırmaları gibi. Bunlar başkanın konuşma insicamını sanki etkiledi. Başkanın konuşması ikide bir  sık aralıklarla kesildi. Bunlar olmasa iyi olurdu. Neyse olan oldu.

 Ben başkan Uğur İbrahim Altay’ı ilk kez bu kadar uzun süreli ve yakından dinledim. Öncelikle belirtmeliyim ki başkanın konuşması fena değildi. Kendisi rahattı ve kürsüye hakimdi. Ayrıca heyecandan emare yoktu. Salona biraz daha sıcak ve samimi olabilir miydi, elbette olabilirdi. Daha profesyonel bir duruş gösterebilirdi. Ama gene de iyiydi. Acemilik göstermedi.     

Başkanın  yeni döneme dair projelerini açıkladığı konuşmasına gelince.

- Şehirlerarası Otobüs Terminali,

- Üç bin  araçlık yeni kemyon garajı,

- Karatay ve Eski Sanayinin kaldırılması,              

- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı- TOKİ marifetiyle 1000 Konutluk, Sosyal Konut Projesi,

- METRO ve iki hat için ilave taramvay hatı,

- Mevlana Çarşısı’nın yıkılması,

- Cephaneliğin kaldırılması,

- Millet Bahçelerinin yapılması,              

- İlçelere spor tesislerinin yapılması,

- ASELSAN Savunma  Sanayi için yer tahsisi ve altyapı desteği.

İyi mi, başlıklara baktığımız zaman fena değil. Bazı projeler yıllardır söylenen ve konuşulan projeler. Fakat bugüne kadar  bir türlü  gerçekleştirilemedi. Yeni dönemde temenni edelim ki gerçekleşsin. Arkasına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un, Sağlık Bakanı Fahreddin Koca’nın ve Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’nın desteğini alan Uğur İbrahim Altay’ın vaatlerini gerçekleştirmesinin önünde fazla engel yok. Kendisine düşen proje üretmek ve işini  en iyi şekilde takip etmek. Bildiğimiz kadarıyla   Ankara onun yanında.

Başkanın açıkladığı projeler içinde eleştirilebilecek ya da “şu da olsaydı/olmasaydı” denebilecek noktalar var mıydı? Tabi ki vardı.

Mesela; Belediye’de mali dlisiplinden hiç söz edilmemiş. Belediye, borçlu bir belediye. Nasıl olacak? Borç sorunu nasıl çözülecek? Büyük borç altında olan belediye yeni hizmetler için gerekli olan parayı nerden bulacak?Belediyenin  kamuya ve özel sektöre fazla miktarda  borcu var. Belediyeye iş yaptığı halde bir kaç yıldır parasını alamayan müteahhitler var.Ödemek için gerekli  olan para nasıl bulunacak? Kaynak  olarak belediyenin elinde bulunan arsalar gösteriliyor.  Bu arsalar zamanında ve kaynağa gerek olduğu anda değerlendirilebilecek mi? Paraya çevrilebilecek mi?           

Gene belediyedeki israf  nasıl önlenecek? Harcamalar kaleminde nerelerden kesilecek, nerelerden kısılacak?  Yeni dönemle ilgili  bu konulardan hiç söz edilmemiş. Edilse iyi olurdu. En azından kamuoyu rahatlar ve projelerin hayata  geçeceği konusunda da  emin olabilirdi.

Bir küçük eleştiri de programın içeriğiyle ilgili: Program daha sade ve net olabilirdi. Açıklamalar detaya girilmeden ana başlıklar halinde olabilirdi 

Son söz: Uğur başkanın geri planda yani kafasının arkasında başka bir düşencesinin olmadığını görüyoruz. Böyle devam etmesi halinde Konya’da, başkan da kazanacak ve kendisi başarılı olacak..

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.