Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2431.0
  • BIST
    10019.36
  • BTC
    62215.82$

ALLAH YOLUNDA OLANLAR (1)

18 Ocak 2019, Cuma 08:49

Eylemleri İbadete Dönüştürmek:

Peygamberimiz bir hadislerinde şöyle buyurur: "Şaşılır mü'minin haline ki onun her işi hayırdır. Bu durum da yalnızca mü'min için söz konusudur. Şöyle ki onun başına güzel bir iş gelirse şükreder, bu da onun için hayır olur. Onun başına sıkıntılı bir iş geldiğinde ise, o sabreder bu da onun hayrına olur."(1)

Bu hadis, Müslümanın her işini ibadete dönüştürmesini âmirdir. Evet, iman adamı her işini ibadete dönüştürebilendir. Zaten onun her önemli işine besmele çekilir, yani o her işini Allah adına, O'nun ölçüleri doğrultusunda yapar. Başında Besmele çekemeyeceği işlerden de uzak durur. Zira besmelesiz işler murdardır, günahtır, haramdır, mü'mine yakışmaz. Çünkü mü'min, Allah için var olan ve varlığını Allah'a adayan kimsedir. Doğrusu bizler Allah içiniz ve O'na döneceğiz.(2)

Yolculukları İbadete Dönüştürmek:

Bu meyanda sürekli hareket halinde olan insanın, hayatında önemli bir yer tutan yol/yolculuk da mü'minin hayatında ibadete dönüşmelidir. Şöyle ki iman adamı, asla anlamsız ve amaçsız yolculuklara çıkmaz. Onun yolculukları, Allah içindir ve Allah yolundadır. Zira o, ya helalinden rızık kazanmak için yola çıkar, yahut hac ve umre ibadetlerini yerine getirmek için yola çıkar, yahut ilim uğruna yolculuklara çıkar, yahut Kur'ân'ın yeryüzünde gezin dolaşın da ibret alın emirleri doğrultusunda yolculuk yapar, yahut cihad için/İslam'ı yaymak ve İslam'a davetin önündeki engelleri /fitneyi kaldırmak için yola çıkar veya onun yolculuğu ölü yahut dirileri ziyaret içindir. Müslümanın dinlenmek için gezisi de Yüce Allah'ın Kâinat Kitabındaki ayetlerini okuyup anlamaya yöneliktir.

Kur'ân'da bu yolculuk türlerinin hepsine işaret edilmiştir:

"Allah'tan lütfunu isteyin; şüphesiz Allah her şeyi bilmektedir."(3) "Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan/rızkından isteyin. Allah'ı çok zikredin; umulur ki kurtuluşa erersiniz."(4)

"Allah bilmektedir ki, içinizde hastalar bulunacak, bir kısmınız Allah'ın lütfundan, rızkından aramak üzere yeryüzünde yol tepecekler, diğer bir kısmınız da Allah yolunda çarpışacaklardır." (5)

"Yeryüzünde gezin de görün, inkâr edenlerin sonu nasıl olmuştur!"(6)

"Haccı ve umreyi Allah için tam yapın." (7) "İnsanlar arasında haccı ilân et ki, gerek yaya olarak, gerekse nice uzak yoldan gelen yorgun argın develer üzerinde, kendilerine ait bir takım yararları yakinen görmeleri, Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerine belli günlerde Allah'ın ismini anmaları (kurban kesmeleri için) sana (Kâbe'ye) gelsinler." (8)

"Gerek hafif, gerek ağır olarak savaşa çıkın, mallarınızla ve canlarınızla Allah yolunda cihad edin. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır." (9)

"Yeryüzünde gezip dolaşın da, Allah ilk baştan nasıl yaratmış bir bakın." (10)

"Göklerde ve yerde neler var, bakın da ibret alın!" (11)

Tevbe Sûresi 112. ayette geçen es-Sâihûn kavramı oruç tutanlar, gaziler, ilim yolcuları ve muhacirler olarak anlaşılmıştır. (12) Yüce Allah bu sınıflara giren herkesi övmüş ve onlara müjdeler sunmuştur.

Dipnotlar:

1- Münavî, Feyzü'l-Kadîr IV, 302.(Ahmed b. Hanbel).

2- 2 Bakara, 156.

3- 4 Nisa, 32.

4- 62 Cuma, 10.

5- 73 Müzzemmil, 20.

6- 3 Al-i İmran, 137.16 Nahl, 36. 27 Neml, 69.

7- 2 Bakara, 190.

8- 22 Hac, 27-28.

9- 9 Tevbe, 41.

10- 29 Ankebut, 20.

11- 10 Yunus, 101. 

12- İbnü'l-Cevzî, Zâdü'l-Mesîr III, 506.                                                                                                                                                                                                                                   

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.