Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2437.0
  • BIST
    9908.27
  • BTC
    63705.66$

ALIN SİZE KAPLICA/KARATAY’DAN

14 Ağustos 2020, Cuma 08:52

         Kaplıca ihtiyacı çağlar öncesinden gelen bir kültür.

          İnsanlık eski Roma’dan itibaren tarihin her döneminde bu kültürü bir şekilde elde etmiş ve yaşamış. Nerede bir sıcak su kaynağı bulunduysa oraya  üstü açık havuzlar yapılmış. İnsanoğlu o havuzların içine girip sıcak suya yatmış ve şifa aramış. Sonraki dönemde sıcak su havuzlarının üstü ilkel malzemerle kapatılmış. Çağ ilerledikçe yeni anlayışlar meydana gelmiş ve hamamlar yapılmış. Daha sonraki yüzyıllarda da kaplıcalar yapılmaya başlamış.

          Kaplıyacayı kaplıca, şifa kaynağı yapan ve bir takım hastalıkları tedavi eden doğal su kaynakları bakımından dünyamız bir hayli zengin. Haliyle Anadolu coğrafyasıda bu bakımdan bir hayli zengin ve bereketli. Bizde  özellikle Selçuklu döneminde kaplıca kültürü, Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiyesi’nde daha bir ün kazanmış görünüyor.

          Eskiler, kaplıcaya “Ilıca” derdi.

          “Ilıca” kaplıca oldu ve ülkemizin bir çok noktasında kaplıcalar yapıldı. Sıcak su kaynaklarına yakın noktalara 5 yıldızlı lüks  oteller yapıldı. İnsanların büyük bir kısmı ekonomik imkanlarına göre kaplıca ya da bu otellere giderek dinleniyor, tatil yapıyor ve şifa buluyor. Afyon bu işin merkezi. Afyon’da irili  ufaklı yüzlerce tesis her yıl on binlerce insana hizmet vererek  büyük paralar kazanıyor. Sonra Konya insanının gittiği Ilgın kaplıcaları var. Başka illerde başka kapılacalarda var. Demem o ki: Kaplıca bir sağlık ve tedavi şekli olarak eski Roma’dan beri insanoğlunun hayatındaki yerini korumuş. Ya değilse bu kadar yaşamazdı.

          Alın size bir kaplıca daha..

          Önceki gün gazete olarak Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’yı ziyaret ettik.

          Laf döndü dolaştı ve kaplıcaya geldi.

          Esasen bu son günlerde Karatay Belediyesinin gündeminde olan bir konuydu.

          İsmil Mahallesi’nde (eski adıyla İsmil Kasabası) bulunan sıcak su kaynaklarının üzerine yıllar önce bir holding tarafından kaplıca yapılmak üzere temel atılmıştı. Kaplıca inşaatı kısmen yapıldı. Sonra o holdingin Konya’da bulunan diğer holdingler gibi içi boşaltıldı. Holding buharlaştı. Halktan  toplanan paralarda kimler kapabildiyse onların elinde kaldı.

          Önceki dönem Karatay Belediye Başkanı, İsmil Karatay’a bağlı bir mahalle  haline geldikten sonra burda her biri viranhane olan ve az buçuk yapılan kaplıca inşaatlarını gündeme aldı. Sonra Hasan Kılca bey Karatay Belediye Başkanı seçilince vitesi yükseltti. İsmil kaplıca tesisleri belediyenin öncelikli gündem maddelerinden birisi oldu ve tabi çok iyi oldu.

          Önceki gün başkan Hasan Kılca ile görüşürken şahsen hayret ettiğimi söylemeliyim.

          Karatay Belediyesi tarafından yapılan İsmil Kaplıca tesisleri eski parayla 100 trilyonluk bir harcama ile tamamlanarak hizmete alınmış. Neden hayret ettiğimi de söylemeliyim:  Çünkü süre kısa  ve böyle bir dönemde harcanan para büyük. Bize göre bu başkanın hizmet anlamında içinden başarıyla çıktığı ilk büyük sınavı oldu.

          İsmil Mahallesi Konya şehir merkezine 50 Km. Uzaklıkta.

          Konya şehir merkezide bir uçtan bir uca  50 Km.

İsmil’e gitmek şehir içinde bir uçtan bir uca gitmek kadar basit ve kolay. Üstelik İsmil’e gitmek trafik yoğunluğu olmadığı için çok daha rahat.

          Bin arabana, git  Karatay Belediyesi tarafından yapılan İsmil Termal Tesislerine.

          Ortalama bir hızla 30 dakika sonra İsmil’desin.

          Peki ne var İsmil Termal Tesislerinde.

          Bir kaplıca için “Olmazsa, olmaz” olan doğal sıcak su var her  şeyden önce.

          Tesis, 5 yıldızlı otel  konseptinde.

          100 bin metrekare alan üzerinda yapılan tesislerde  7 apart ve 112 oda bulunuyor.

          Odalar 2 artı 1 ve 1 artı 1 şeklinde  olup her odada sıcak su havuzu ve mutfak var.

          Tesislerde aynı anda 500 kişi konaklayabiliyor.

          Başka ne var?

          Bayan ve erkekler için ayrı yüzme havuzları.

          Konferans ve seminer salonları.

          Kafeteryalar, bilardo salonları, halı sahalar, voleybol, basketbol ve tenis oynama alanları. Etrafı yeşilliklerle kaplı yürüyüş alanları.

          Türk hamamı, jakuzi, fitness salonları.

          Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca  İsmil Termal Tesislerindeki  sıcak suyun, İstanbul Teknik Üniversitesi’ne analize gönderildiğini ve yapılan analiz çalışması sonucunda suyun Romatizmal hastalıklar başta olmak üzere boyun ve bel kireçlenmesine ayrıca cilt hastalıklarına iyi geldiğinin  ve tedavi edici özelliğe sahip olduğunun belgelendiğini söyledi.

          Bir şey daha: İsmil kaplıcalarındaki termal su erkek bayan her cildi  yumuşatıyor ve güzelleştiriyormuş. Muhtemelen sinirleri de yumuşatıyor olmalı.

         Ha.. Anladım fiyat diyorsunuz.

         Oda fiyatı her şey dahil günlük 420 lira. 2 artı 1 odalarda 6 kişi de kalabiliyor.

         Alın size bir kaplıca. Üstelik ayağınıza kadar getirilmiş.

         Değerlendirmekte fayda var.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.