Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2437.8
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64366.97$

AİLELER OKUL ÖNCESİ BESLENMEDE OLDUKÇA ENDİŞELİ

14 Kasım 2017, Salı 07:21

Okul öncesi dönemde çocukların iştahı azalır ve besin alımları eskiye oranla düzensizleşebilir. Bu dönemde çocuğunuzun beslenmesi düzensizleşip besin alımı azaldığı için endişelenebilirsiniz. Yemek seçip tabağını tam olarak bitirmeyen fakat normal kilosunda devam eden çocukların aileleri de gözlemledikleri durumdan dolayı endişelenmemelidirler. Bu çocuklar oyun çocuğu olduğu içinhareketliliğininartması ve tercihlerini istedikleri gibi dile getirmeleri kendi beslenme özelliğini kazanmaya başlaması nedeniyle süt çocukluğu döneminden farklı özellikler gösterebilir.

Bu Okul Öncesi Çocukların En Belirgin Özelikleri Nelerdir?

Bu dönemde ki çocukların en belirgin ortak özellikleri sadece birkaç besini tercih etmeleri, yemek yeme yerine sıvı besin yani süt tercih etmek istemeleri, sebze ve meyve yemek istememeleri bunun yerine şekerli besinlere yönelmeleri ve bir gün yediklerini ikinci gün yemek istememeleri gibi belirtiler görülmektedir. Okul öncesi dönemde çocuklarda algılamaları daha iyi geliştiği için bu dönemde yemek yemenin sosyal bir tarafının olduğu çocuklara benimsetilmelidir. Bu çocuklara hangi besinin hangi zamanda tüketilmesi gerektiği mutlaka öğretilmelidir. Nasıl öğretebilirim diyenlere şu şekilde açıklayabilirim. Çocuk dondurma istediğinde yeter ki sussun diye ona dondurma ana yemeklerin yerine verilmemelidir. Çocuğa onun atıştırmalık olduğu ara öğünlerde tüketmesi gerektiği hangi besini ne kadar tüketmesi gerektiği çocuğa öğretilmelidir.  Örneğin süt gereğinden fazla tüketildiği zaman katı besin alımını azaltmakta bu da çocukta anemi gibi sağlık sorunları yaşamasına yol açmaktadır.

Bu dönemde ki çocukları pek çok çevresel faktör etkilemektedir. Bunların arasında annenin çocuğa yemeği tüketmesi için uyguladığı baskı, yemeğin porsiyon miktarı gibi faktörler çocuğu etkilemektedir. Bunun için ailenin çocuğa tutumu oldukça önemlidir.  Özellikle anneler çocuğuyla beraber yemek yapabilmeli, salatayı hazırlarken keyifli hale getirmeli, sandviçi onun sevdiği sebzelerden seçip kendisinin hazırlanmasına izin verilmelidir. Bunda yapmanız da ki amaç ise çocuğun hazırladığı yiyeceğe sahiplenmesi ve sağlıklı yemekler hakkında bir fikir edinmesidir.  Bu çocuklar mutlaka aileri ile birlikte sofrada yemek yemelidirler. Çocuk bu şekilde hem sofra kültürünü öğrenir hem de evde pişen yemekleri yemiş olur. Her zaman çocuk anne babayı kendine model alır. Bu şekilde anne babayı izleyerek yemek yeme alışkanlıkları kazanır.  Fakat bu çocuklar anne babaları kadar hızlı yemek yiyemedikleri için sofra da ailenin sabırlı olması ve yemek hızını çocuğa göre ayarlaması oldukça önemlidir.  Kesinlikle aile televizyon, telefon, tablet gibi teknolojik aletlerin karşısında çocuğa yemek vermemelidir.

Çocuğunuza ödülle veya oyunla yemek yedirmek oldukça yanlış bir yöntemdir.Çocuklara daha fazlasını vermek yerine normal miktarda verip kendisinin istemesini sağlamak daha doğrudur. Çocukların yemek miktarları yetişkinlerden farklı olduğu için bunu ayarlayamayan aileler bir diyetisyenden yardım alıp çocuğunun sağlıklı bir şekilde gelişimini devam etmesine katkı sağlayabilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.