Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2441.4
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63422.92$

Adım adım Leyle-i Berât’a (2)

26 Nisan 2018, Perşembe 07:24

Allah’ü Teâlâ, bu mübarek gecede, kendisine yönelip af dileyen mü'min kullarına, cehennemden kurtuluş beratı verir. Berat gecesine, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle: “Mübarek”; kulların günahlarının affolunması ve temize çıkmaları sebebiyle: “Beraet” kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle: “Rahmet”; geceyi iyi değerlendiren kulların seçilerek sâlih kullar arasına alınması sebebiyle: “Beraet ve Sakk” adı da verilir.

Leyle-i Berat’a mahsus şu hasletler vardır.         

Mahlûkatın bir sene içerisindeki rızıkları, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacakları, ihya (diriltme) veya imate (öldürme) edilecekleri, ecelleri gibi her mühim iş bu gece tefrik edilir, görevli meleklere verilir. Cenab-ı Hak şöyle buyurur:

“...O, öyle bir gecedir ki, bu geceden gelecek senenin aynı gecesine kadar rızıklar, eceller ve benzeri her hikmetli iş katımızdan bir emir ile o zaman ayrılır...” (1)

Leyle-i Berât, İlâhî emirlerin Levh-i Mahfûz’dan yazılmasına başlanır. Kâtip melekler bu geceden, gelecek seneki aynı geceye kadar olan olayları yazar ve bu “Kadir gecesi” bitirilerek, rızıklara ait nüsha Mikâil (a.s.) ‘a; musibetlere ait nüsha Azrail (a.s.)’a; harplere, zelzelelere, yıldırımlara, çöküntülere ait nüsha da Cebrail(a.s.)’a teslim olunur. Osman b. Ahnes (r.a.)den rivayete göre Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdu:

“Şaban’dan Şaban’a eceller belirlenip görevli meleklere bildirilir. O kadar ki adam evlenir, çocuğu olur, oysa ismi ölecekler arasına yazılıp belirlenmiştir.”(2)

Hz. Aişe (r.a.)dan rivayete göre Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur:

Allah Teâlâ, hayrı şu dört gecede yazdırır:

a- Kurban Bayramı gecesi,

b- Ramazan Bayramı gecesi,

c- Şaban ayının yarısı gecesi yani Berat gecesi. Bu gece, Allah’ü Teâlâ, ecelleri ve rızkı yazar. Hacca gidecekler de bu gece yazılır.

d- Sabah namazı vaktine kadar Arefe gecesi...

Diğer bir rivayete göre: Onlar beş gece olup biri de: Cuma gecesidir.”(3)

Berat gecesinde yapılan ibadetin fazileti büyüktür. Bu gece hakkında Hz. Ali (r.a.) den rivayete göre Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurdu:

“Şaban ayının yarısı yani Berat gecesi olduğu zaman kalkınız, o geceyi ibadetle geçiriniz, gündüzünde de oruç tutunuz. Çünkü Cenab-ı Hak, güneşin batmasıyla birlikte rahmet ve ihsanıyla, gufran ve inayetiyle dünya semasına tecelli eder ve şöyle buyurur:

Günahlarının bağışlanmasını isteyen yok mudur? Onu bağış layayım. Rızık isteyen yok mudur? Onu rızıklandırayım. Bir derde düşen yok mudur? Ona afiyet vereyim, o dertten kurtarayım. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu? Ve bu hitap fecir doğuncaya kadar devam eder.(4)

Dua;” “Euzü bi afvike min ikabik. Ve euzü birızake min sehatik. Ve euzü bike minke Celle vechük. La uhsî senaen aleyk. Ente kema esneyte alâ nefsik.”

“Allah’ım! Azabından affına, gazabından rızana sığınıyor; senden yine sana sığınıyorum. Zatın  yücedir. Sana karşı senayı sayıp bitiremem. Sen kendini nasıl sena ettinse öylecesin.”

Bütün okuyucularımızın ve mü’minlerin Leyle-i Berat’ını tebrik ediyor, daha nice Berat gecelerine sıhhat ve afiyetle erişmemizi ve bu mübarek gecenin Rabbimizin istediği manada ihya edilmesini, değerlendirilmesini ve bu mübarek gecenin mü'minlerin mağfiret-i ilâhiyyeye nail olmalarına ve Berat almalarına; tüm İslâm aleminin birlik ve dirliğine, dünyanın pek çok yerinde haksızlığa ve saldırıya uğramış Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşlarına, insanlığın hidayet ve barışına, huzur ve saadetine; dünyanın değişik bölgelerinde akan kan ve gözyaşının durmasına, maddî ve manevî hayırlara-bereketlere vesile olmasın, Cenab-ı Hakk'tan dilerim. Allah’ü Teâlâ cümlemizi, bu mübarek gecede beratını eline alan kullarından eylesin. Amin.

Dipnotlar:

1-Duhan Sûresi: 4-5.

2-Beyhekî, Şuabu’l-İman, 3/386, No:3839; Deylemi, Firdevs, 2/73, No:2410.

3-Deylemî, Firdevs, 5/274, No:8165; Suyutî, Ed-Durru’l-Mensûr, 7/402.

4-İbn-i Mace; İkame: 191; Beyhakî, Şuabu’l-İman, 3/379, No:3822.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.