Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2444.3
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64295.89$

ADAYLIK BAŞVURULARI

07 Kasım 2018, Çarşamba 09:19

Ak Parti’de adaylık başvurularının başladığı ilk gün (5 Kasım 2018 Pazartesi) sakin geçti.  O gün saat 21.00 itibariyle 31 ilçe için on kişi adaylık başvurusunda bulundu. Başvurular  12 Kasım Pazartesi günü sona erecek.

Önceki günden itibaren hareketli saatlar bekleniyordu Ak Parti’de. Büyükşehir başta olmak üzere 31 ilçe için çok sayıda adayın,belediye başkanlığı için başvuruda bulunması bekleniyor. Partide aday patlaması yaşanabilir, öngörüler böyle. Özellikle bazı ilçeler için birden fazla, beş-altı aday çıkabilir. Partiye teveccüh  geçmişteki seçimlerde olduğu gibi, bu seçimlerde de fazla.

Mevcut belediye başkanlarının durumuna bakalım önce.

Mevcut başkanlar adaylık için başvuruda bulunmayacak.

Mevcut başkanlar 17 Kasım’da yapılacak olan temayül yoklamasına da girmeyecek.

Onların aday yapılıp, yapılmayacağına daha sonra, muhtemelen Aralık ayının ilk haftasında genel başkan karar verecek.

Peki neden böyle?

Genel merkez bir çeşit koruma altına alıyor mevcut başkanları. Temayül yoklamasında geriye düşmeleri ve aday yapılmamaları durumunda, başkanların incinmesi ve refüze olmaları istenmiyor. Olur ya temayülde geriye düşebilirler. Ayrıca  aday da gösterilmeyebilirler. Bu durumda mevcut başkanların onuru korunmuş olacak. Dolayısıyle başkanlar neden başvuruda bulunmadı, diye kimse merak etmesin. Onların her birisi doğal aday. Bir fark var o da şu: Mevcutlar hakkındaki her türlü kararı genel merkez verecek. Aday gösterilirler ya da gösterilmezler.

Bir de üç dönemlikler meselesi var.

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli üç dönemdir belediye başkanı. Fevkalade de başarılı bir başkan kendisi. Karatay’ın, değişmesi zor görülen yüzünü değiştirdi. Karatay, bambaşka bir şehir oldu onun döneminde. Nereden ve hangi pencereden bakarsanız bakın, Karatay’ın  değiştiğini ve artık bir cazibe merkezi haline geldiğini görürsünüz. Hançerli ekibine,ilçesine hakim ve ne yaptığını bilen bir belediye başkanı.

Mehmet Hançerli , Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olarak gösterilir mi? Onu karar verecek olanlar bilir. Biz şu kadarını söyleyelim. O hizmet ağırlıklı çalışan bir başkan. Başkanın Karatay’daki durumuna gelince. Üç dönemdir başkan olmasına rağmen Karatay’da da kalabilir.Üç dönem mani hal değil artık. Bu konuda karar mercii Ak Partinin  MKYK’sıydı. MKYK yetki devrini yaptı.Bu  ne anlama geliyor? Şu anlama geliyor: Genel başkan üç dönemdir belediye başkanlığı yapan başkanlar noktasında yetkilendirildi.Genel başkanın takdirine bağlı dolayısıyle Mehmet Hançerli’nin Karatay’dan yeniden aday gösterilmesi.        

Bu  mümkün mü?

Pekala mümkün.

Genel başkan takdir hakkını kullanarak “sürprize gerek yok, başarılı başkanlar üç dönemdir başkan da olsa, devam etsinler” diyebilir.

Başka üç dönemlik hangi belediye var, Konya’da. Bildiğimiz kadarıyla Derbent var, Kulu var.  Onların durumu da, genel  başkanın takdirine bağlı.

Konya’da gerek Büyükşehir ve gerekse özellikle merkez ilçeler için birden fazla başkan adayının başvuruda bulunacağını yineleyelim. Bunun için fazla bilgi sahibi olmaya gerek yok. Çünkü halkın Ak Partiye olan teveccühü artarak devam ediyor. Bu  durum da doğal olarak  başkan adaylarını etkiliyor.

Zor bir süreç. Bu süreci yönetmek kolay değil. Fakat Ak Parti’deki seçim tecrübeleri her türlü zorluğun üstesinden geliyor. 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerden de Ak Parti hem yüzünün akıyla hem de zaferle çıkacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.