Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2454.8
  • BIST
    9879.15
  • BTC
    64171.57$

8 MART FARKINDALIK GÜNÜ

09 Mart 2019, Cumartesi 09:20

Sevgili dostlar dün çok özel bir gündü, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Çaylar içildi, yemekler verildi, çiçekler dağıtıldı ve tüm yurtta olduğu gibi memleketimiz Konya’da da bu gün kutlandı. Bir etkinlik günü olmaması gereken, kutlanmaktan ziyade farkındalığın artırılması için çalışmaların yapılması gereken bir günde sadece güller, karanfiller dağıtarak, yemekler yenip, kahveler yudumlanarak  129 kadın işçinin ölümünün ardından gelenekselleşen 8 Mart kutlandı.

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde, 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında, işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi ve o günden sonra farkındalık oluşturmak adına her sene 8 Mart’ta o kadınlar anılır.

Kadir Has Üniversitesi bir araştırma yapmış Türkiye’de yaşayan kadınlarla ilgili. Çok çarpıcı ve vicdanları sızlatacak detayların olduğu bir araştırma. Araştırmaya göre kadınların toplumda yaşadığı en büyük sorunlar' sorusu sorulduğunda 'şiddet' diyenlerin oranı yüzde 61. Üstelik bu yanıt, 3 yıldır artış gösteriyor. Yani şiddeti önleyemiyoruz. İşsizlik, eğitimsizlik ve taciz gibi sorunların dışında aile baskısı, kadın erkek eşitsizliği, mahalle baskısı, iş yerinde ayrımcılık ve politik baskı da kadınların yaşadığı sorunlar arasında yer alıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun verilerine göre, 2018'de 440 kadın öldürülmüş. 2019'da da, bu acı tablo düzelme sinyali vermiyor. Sadece Ocak ayında, 43 kadın cinayete kurban gitmiş.

TÜİK verilerine göre ise ülkede 2017 yılında gerçekleşen 569 bin 459 resmi evlilikten 23 bin 906'sını 16-17 yaş grubunda evlenen giren kız çocukları oluşturmuş. 2008 yılında ise bir yılda evlendirilen kız çocuğu sayısı 49 bindi, yani şu anki sayının tam iki katı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi sonuçlarına göre Türkiye, 149 ülke arasında 130. sırada.

Rakamlar bunlar, denilecek pek bir şey yok. Bütün kadınların dünya kadınlar gününü kutlar ve 2018 ve önceki yıllar, bu yılda dahil olmak üzere hayatını kaybetmiş bütün kadınlara Allah tan rahmet ve yakınlarına sabır dilerim.

Bir gün umut ediyorum herkesin eşit bir ortamda yaşadığını, kadınlara taciz tecavüz ve şiddetin yok olduğunu, sokakta yürürken kendilerini güvende hissettiğini görmek isterdim. Kadınlara bir mal olarak ve obje olarak görmek yerine onları bir kadın olarak görüp değer verilmesine onların korku dolu bakışlarını değil umut ve sevinç dolu bakışlarını görmek isterdim. Dediğim gibi bu sadece bir umut, bana şu an hayal gibi görünüyor bunun nedeni ise kadın şiddet görür ceza yok, tecavüze uğrar ceza yok, öldürülür yine doğru düzgün ceza almaz. Eğitim seviyesi her yıl gittikçe düşüyor ve cahillik artıyor cahilliğin artması ve cezaların yok olması bu umudumu sadece bir hayale dönüştürüyor.

İnstagram Hesabımı Takip Edebilirsiniz = saloo.png

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.