Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.48
  • EURO
    34.93
  • ALTIN
    2434.5
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62335.12$

2023 Bütçesinde Konya

25 Ocak 2023, Çarşamba 00:00

Ekonomi..Sınırlı bütçelerle sınırsız gereksinimlere yetebilmek. Kişi için de, aile için de, Devletimiz için de böyle. Ülkemin dört bir yanındaki vatandaşların önceliği, İllerine yapılacak yatırım beklentileri var. İktidar partimiz Ak Partiye her zaman desteğini göstermiş kentimin de elbette. Yatırım bütçesine konulan ödenekleri yıl içinde artırmak mümkün. Böyle olunca ilk hedef yatırımlarınıza bütçede ödenek konması. Sonrası yatırımlarınızı hızlandırma çabası. Bakanlarımıza, Vekillerimize, Sn. Cumhurbaşkanımıza sunulan dosyalara ve gösterilen çabalara bağlı gerisi.

2023 Yatırım Bütçesinde 10915 proje ve bunlara ayrılan 454.2 milyar lira mevcut.

Konya’nın sulama sorununa kaynak ayrılmış. Çumra 3. Merhale, Mahmutlu Barajı sulaması, Avşar Barajı, Hotamış depolama, Bozkır Barajı, Göksu, Akşehir Çakıllar Göleti, Afşar Hadimi Baraj Gölü altında kalan yapılar projeleri bitirecek meblağda olmasa da yatırım alacak projeler. Konya Meram Sağlık Göleti, Ilgın Göleti, Hüyük Değirmenaltı Pınarbaşı, Derbent Tekke Göleti, Ahırlı Göleti maalesef iz proje şeklinde yani proje rafa kalkmamış ancak bir ek ödenek ayrılmazsa sadece 1000 lira bedelle yer almış yatırım bütçesinde.

Ülker Merinos geliştirme ve Anadolu Esmer geliştirme yatırımları devam edecek .

Ulaştırma Bakanlığı dev projeleri tamamlıyor ancak ben de Bursa sözünü kentime uyarlayabilirim “Ulaştırma Bakanlığı Konya’yı sevmiyor (mu?)” Konyaray, özellikle  Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana Hızlı Tren yatırımı 2.335.000.000 lira ödenek alsa da bu yıl bitecek durumda değil. Konya-Akşehir 123 km. bölünmüş yol, Konya-Seydişehir ve Konya-Beyşehir bölünmüş yol projeleri. Beyşehir-Seydişehir 23 km. yol, Konya Çevreyolu, Konya-Ereğli 110 km. bölünmüş yol vuslat başka bahara projeler olarak kalmış. Ankara-Malatya-Sakarya ile beraber Konya da akıllı şehir trafik sorunları çözümü için ödenek almış. Ankara-Kayseri-Gaziantep ile birlikte kent içi ulaşım raylı sistem için ödenek var Merkezi bütçede. Konyaray araç alımı,  CNG yakıtlı Belediye otobüsü için ödenek ve dış kredi alımı planlanmış. Fırat caddesi köprülü kavşak, Ankara ve Konya sürdürülebilir şehir projesi, Konya trafik kontrol merkezi ve Barış caddesi raylı sistem ödenek ayrılan projeler.Konya Teknik Üniversite 60 milyon, Selçuk Üniversitesi 130.628 milyon, Necmettin Erbakan Üniversitesi 137.253 milyon lira ödenek dışında kampus altyapısı, derslik, yayın alımları için de kaynak aktarımına sahip.

Müzeler modern kentlerin önemli kültür ve  turizm yatırımları. Maalesef her imkana karşın bir müzeler kenti değiliz. 26000 metrekare olması planlanan Arkeoloji , 9600 metrekarelik Yazma Eserler Müzesi, Cihanbeyli Kültür Merkezi ayrılan bütçelerle bitemeyecek durumda. Cezaevi yapımı , Koski atıksu arıtma için ayrılan kaynak ve dış kredi mevcut bütçede. Aksaray ve Ankara ile birlikte nesli tehlike altındaki türler ve habitat koruması için kaynak ayrılmış, bu önemli konunun çözümü için de bütçede bence yeterince kaynak bulamayan diğer projelerimiz için de   kent yöneticilerimiz, vekillerimiz çok çaba sarfetmeli. Ülkemin her tarafında önemli projeler ve beklentiler var ancak Konya projeleri daha çok yıllar proje halinde kalacak gibi gözüküyor. Yapılan her olumlu işi takdirle karşılarım ancak realite bence maalesef bu.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.