Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62904.920$

ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YER

27 Mart 2024, Çarşamba 00:01
Önümüzdeki Pazar, yerel seçim pazarı.
Yerel seçimlere katılan partiler zurnanın zırt dediği yere geldi.
Pazar akşamı sandıklar açılınca partiler-adaylar, seçmen nezdindeki karşılıklarına görmüş olacak, önce.
Kazananları ve kaybedenleri kadar, bir takım partiler açısından da “yola devam, ya da tamam” niteliği taşıyan bir seçim, Mart-2024 yerel seçimleri.  Zurnanın zırt dediği yer, işte tam da burası.
2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakının (İyi Parti+CHP) aldığı yüzde 20.20’lik ve 245 bin oy, böyle bir ittifak söz konusu olmadığına göre, ne olacak mesela? Ayrıca CHP ve İyi Parti müstakil olarak da 2019 yerel seçimlerindeki partiler değil.
İyi Partinin geçmişteki oyları.
İyi Partinin o eski halinden zerre eser kalmadığı düşünüldüğünde, partinin oylarının ne olacağı sorusu kafaları karıştırırken, iştahları da kabartıyor. Süreçte görülen her partinin, İyi Partinin oylarına göz dikmiş olmasıdır.
Sırf CHP ve İyi Partiye değil, Pazar günü seçimlerde yarışacak olan tüm partilere bakacağız önemleri gereği.
Gene yerel seçim yarışını mevcut siyasi ortamda kazanmalarına kesin gözüyle bakılan Ak Partili belediye başkanlarının, 2019’da başkan seçildikleri oy yüzdelerini egale edip ya da edemeyeceklerini de  ele alacağız, görünen köye bakarak.
Yeniden Refah Partisini unutmadık, ona da bakacağız.
ÖNCE GENEL BİR DEĞERLENDİRME
2019 Yerel Seçimlerinde seçime katılma oranı yüzde 84 civarındaydı.
Pazar günü gerçekleşecek olan seçimlerde katılımın büyük oranda düşmesi bekleniyor.  Seçime katılma oranının en az yüzde 10 civarında düşeceği sanılıyor.
Seçimlere katılma oranının, yüzde 70-75 bandına kadar gerileyebileceği konuşuluyor.
Ramazan ayı, ekonomideki zor viraj, seçim yorgunluğu, siyaset kurumuna küskünlük ve güvensizlik gibi sebepler en başta, seçime katılma oranını geriletecek sebepler olarak değerlendiriliyor.
Bu gerçeğin bilincinde olan Ak Parti, seçimlere katılma oranını geriletmemek adına teyakkuza geçmiş  durumda. Ak Partinin tam kadro halinde özellikle son 2-3 aydır memlekette ayak basmadığı yer kalmadı. Bazı yerlere defalarca giden partililer seçimlere katılma oranını düşürmemeye çalışırken, öte taraftan da oylarını artırmak ve çok sayıda il-ilçe belediye başkanlığını kazanmak için çalışıyor.
2019 OYLARI ve 2024
Büyükşehir Belediye Başkanlığı
Uğur İbrahim Altay 2019 yerel seçimlerinde  yüzde 84 oranındaki geçerli oyların, yüzde 70.53’ünü alarak başkan seçilmişti. Yeniden başkan seçilmesi kesin olan Altay’ın seçimlerdeki oy oranı, seçim öncesinde fazlasıyla merak edilen konuların başında yer alıyor. Başkanın iyi bir oy oranıyla seçileceğini düşünenlerin sayısı az değil.
Karatay Belediye Başkanlığı
Hasan Kılca 2019 yerel seçimlerinde merkezde en yüksek oy oranıyla seçilen başkan olmuştu. Kılca, Karatay’da seçime katılan yüzde 84 oranındaki oylardan, yüzde 76.87’sini alarak başkan seçilmişti. Yeniden başkan seçilmesi kesin olan Kılca, bölge halkı tarafından oylarını artırmasa da muhafaza edecek başkan olarak gösteriliyor.
Meram Belediye Başkanlığı
Mustafa Kavuş 2019 yerel  seçimlerinde Meram’da  yüzde 84 oranındaki geçerli oyun, yüzde 71.42’lik kısmını alarak başkan seçilmişti. 31 Mart’ta yeniden başkan seçilmesi kesin olan Kavuş’un , en azından önceki seçim oylarını muhafaza  ederek yeniden başkan seçileceği çeşitli ortamlarda konuşuluyor.
Selçuklu Belediye Başkanlığı
Ahmet Pekyatırmacı, Selçuklu da 2019 yerel seçimlerinde kullanılan yüzde 80.81 oranındaki oydan, yüzde 67.51’ini alarak başkan seçilmişti.
Pekyatırmacı’da, yeniden başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılan başkanlar arasında yer alıyor.
MUHALEFET PARTİLERİ
Cumhuriyet Halk Partisi
Bu seçimlere kendi adaylarıyla giren CHP’nin Büyükşehir ve tüm ilçelerde alacağı oy miktarı önem arz ediyor.
Merkezde seçim kazanma şansı olmayan CHP’nin, birkaç ilçe belediye başkanlığını kazanabileceğini söyleyenler olsa da, zor görünüyor.
CHP’nin bu seçimlerde alacağı en iyi sonuç, 2. Olmalı.
İyi Parti
Bir önceki yazıda İyi Partiyi az da olsa değerlendirmeye çalışmıştık. İlaveten şu söylenebilir. Yakın zamana kadar bu partinin içinde yer alan kimi insanlar İyi Parti’nin, 2019 yerel seçimlerinde  Selçuklu da  aldığı yüzde 15.11 oranındaki oy bloğunun  bugün olmadığı görüşündeler. Bakıldığında da bu durum görülebiliyor esasen.  Böyle olunca partinin oylarının nereye yöneleceği sorusu gündeme geliyor haliyle.  
Selçuklu da sandığa  giden İyi Partili seçmen  geçmişte alınan oyların bir kısmını Cumhur İttifakının Büyükşehir Belediye Başkan adayına verirken, bir kısmını da kendi partinin Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarına “dava” adına verecektir. Ayrıca bir kısım İP’li oyların YRP, BBP ve Saadet’in Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adaylarına gitme ihtimali yüksek görünüyor.
Büyük Birlik Partisi
2019 yerel seçimlerinde Karatay’da yüzde 6.17, Meram’da yüzde 8.65, Selçuklu ise yüzde 5.03. oranında oy toplayan Büyük Birlik Partisinin, bu üç ilçedeki ortalama oy oranı 6.70 civarındaydı.
Bu oran dikkate alınması gereken önemli bir oran olmalı. Karındaş partilerin içindeki bulundukları  çıkmaz durumlar nedeniyle, BBP’nin bu oy oranını bir kere daha elde edeceğini söylemek mümkün.
Saadet Partisi
2019 yerel  seçimlerinde Büyükşehir’de 4.11, Meram’da 2.74, Karatay’da 3.29, Selçuklu da 3.79 oranında oy toplayan Saadet’in merkezdeki ortalama oy oranı 3.50 civarındaydı.
Saadet, muhtemelen aynı oy oranını tekrarlayacaktır. Ayrıca bu seçimlerde ortada kalan yorgun ve sersem oyların bir hayli çok olması,  SP-YRP rekabeti  ve  Gelecek-Saadet seçim işbirliği, Saadet’i  2019 oylarının üstüne  çıkartabilir.
Gelecek ve Deva Partileri 2019 yerel seçimlerinde olmayan partilerdi. 2024 yerel seçimlerine Deva kendi adayı ile giderken, Gelecek Partisi de  Saadet’in adaylarına destek veriyor.
Bu arada Deva, 2024 yerel seçimlerinin en yalnız partisi olmalı. Sahada hiç olmadılar.
Yeniden Refah Partisi
Yeniden Refah Partisi son aylarda siyasetteki konjonktür gereği adından söz edilen bir parti oldu. Böyle bakıldığı zaman YRP’nin  ilgi görüyor olmasının en önemli sebebinin, kendisi dışında kalan partiler  olduğunu görüyorsunuz. Halkın diğer partilere olan tepkisi YRP’nin konuşulmasının sebebi  oldu daha çok. Esas keramet de olayın bu kısmında esasen.
YRP, 31 Mart’ta ne yapar?
Mevcut ortam YRP’nin kendisine benzeyen ve benzemeyen tüm partilerden oy alabileceğini gösteriyor. Ama ne kadar?
YRP’nin Belediye Başkanlıklarından birisini dahi kazanması söz konusu olamaz ama düşündüren bir oy alacakları kesin.
Netice;
Önümüzdeki Pazar, seçim pazarı.
Pazar akşamı, zurnanın zırt dediği yer olacak.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.