Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63025.689$

YENİ YIL, YENİ HEYECANLAR ve YENİ BAŞLANGIÇLAR

04 Ocak 2019, Cuma 08:43

Acısıyla, tatlısıyla kocaman bir yılı geçirdik. Yeni yılda alacağınız ufak tefek kararlarla, yapacağınız değişikliklere hayata daha fit ve sağlıklı devam edebilirsiniz. Bunun için iradenizi sağlam tutun ve şu an itibariyle “Yapabilirim!” diyerek kendinize ve sağlığınıza dikkat edin. Yanlış yaşam ve beslenme alışkanlıklarınıza teker teker veda edip yerine doğru olanları koyun.

GÜNE KAHVALTIYLA BAŞLAYIN, METABOLİZMANIZI UYANDIRIN!

Gün içinde enerjik ve zinde olmanın yolu kahvaltıdan geçer. Kahvaltı yapmadan asla evden ayrılmayın. Gece boyunca dinlenmeye geçen metabolizmanız, yapacağınız kahvaltıyla beraber harekete geçer. Hızlanır ve yeni günün başladığından haberdar olur.

Kahvaltının en önemli parçası kuşkusuz yumurtadır. Haşlama, az yağda(1 çay kaşığı) tavada kırma, omlet gibi hangi formu sizin hoşunuza gidiyorsa öyle tüketin. Yumurta size gün boyu tokluk hissi verir, içinde bulunan çeşitli besin öğesi sayesinde sağlığınızın korunmasına yardımcı olur. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bireyler her gün mutlaka 1 adet yumurta tüketmelidir. 

Geç uyandıysanız ya da çok acil bir yerlere yetişmeniz gerekiyorsa eğer; hızlıca 2 dilim ekmek arası peynirli, bol yeşillikli(marul, maydanoz, dereotu vb.) sandviç hazırlayın. Gideceğiniz yere kadar sandviçinizi tüketmiş olun. Bir şekilde kendinize zaman ayırın ve vücudunuzun da besine ihtiyacı olduğunu unutmayın.

ANA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN, DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE SAATLERİNE DİKKAT EDEREK TÜKETİN!

Günlük; sabah, öğle ve akşam olmak üzere 3 ana öğün şeklinde beslenin. Ara öğünlerden destek alın. Kahvaltı sofrasından en geç saat 09.00’da ayrılın, öğle yemeği saati olarak 12.30-13.30’u tercih edin ve 19.00’dan önce akşam yemeğinizi tüketmiş olun.

Sırf yemek yemiş olmak için yemek yemeyin. Öğünlerinizde karbonhidrat, protein ve yağ dengesini koruyun. Ekmeğinizi de yiyin, etinizi de tüketin, sebze yemekleriniz de sofranıza eşlik etsin. “Ekmeği kestim, 5 kilo verdim hocam.” Evet, kilo verirsiniz fakat sağlıklı bir kilo verme süreci olmaz maalesef. Vücudun temel enerji kaynağı olan karbonhidrat ihmal edildiğinde, yetersiz tüketildiğinde vücut yağ yerine kas kaybına gider ve bu da bizim istediğimiz sağlıklı kilo verme şeklinde oldukça aykırı bir sonuç doğurur.

İşiniz çok yoğun ve stresli olabilir fakat bu beslenmenize asla engel değildir. Özellikle iş yoğunluğuyla atlanan öğle öğünü kan şekerinizin dengesini bozar ve insülin direnci gibi çeşitli sağlık sorunlarına zemin hazırlar. Gün boyu enerji ve motivasyon eksikliğine neden olur. Öğle öğününü geçiştiren bireylerde genellikle akşam yemeklerinde aşırı besin tüketme gözlemlenir ki bu da iç organ yağlanması ve kilo alımını beraberinde getirir. Tıkanırcasına akşam yemeği tüketen ve yemekten 1 saat sonra uyuyan bireylerde gastrit, reflü olarak bildiğimiz mide kapakçığı genişlemesi gibi çeşitli mide sorunları görülme olasılığı çok daha yüksektir.

VİTAMİN – MİNERAL İHTİYACINIZI MEYVE-SEBZELERDEN KARŞILAYIN, ÇEŞİTLİ VİTAMİN DESTEKLERİNDEN DEĞİL!

Vitamin ve mineraller, vücudun dengeli ve sistematik bir şekilde çalışması için oldukça önemlidir. Bu ayrılmaz ikiliyi ihmal eder, yeteri kadar vücuda almazsanız çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilirsiniz. Bu nedenle vitamin-mineral deposu olan taze sebze-meyvelerden günde en az 5 porsiyon tüketin.  Mevsime uygun doğal ürünleri tercih edin.

DAHA FAZLA HAREKET EDİN, FİZİKSEL AKTİVİTEYLE BARIŞIN ve SAMİMİYETİNİZİ ARTTIRIN!

İşiniz masa başındaysa, gün boyu az hareket ediyorsanız artık buna “Dur!” Deyin. Harekete geçin! Masa başında bile yapabileceğiniz, kaslarınızı harekete geçirebileceğiniz Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı ufak egzersiz hareketleri mevcut. Yeni yılın size fiziksel aktiviteyle beraber daha fit ve güzel bir vücudu beraberinde getirmesine izin verin.

Her gün en 45 dakikanızı spora ayırın ve asla açken spor yapmayın. Spor için en uygun zaman ana ya da ara öğünlerden 45-60 dakika sonra yapılmasıdır.

Soğuk havalar spor yapmanıza asla engel değildir. Artık her yerde rahatlıkla gidebileceğiniz spor salonları mevcut. Bugün itibariyle onlardan biriyle görüşün ve fiziksel aktiveyle kaynaşın. Antrenör gözetiminde, onun sizin için uygun gördüğü programla haftada en az 4-5 gün spor yapmak yeterli olacaktır. “Benim böyle bir imkânım yok, spor salonuna gidemem.” diyorsanız ev içinde de rahatlıkla yapabileceğiniz step aerobik gibi çeşitli egzersiz hareketleri mevcut.

Sonuç olarak bahaneler üretmekten kaçının, isteyen bir birey her şekilde spor için vakit bulabilir. Bunun için yer, zaman ve mekân çok da önemli değildir.

SU İÇMEK SİZE ZOR GELMESİN!

Vücudun en temel ihtiyaçlarından birisi de kuşkusuz sudur. Günlük içtiğiniz çaylar ve kahveler suyun yerini karşılamaz bilhassa vücudunuzdan su kaybına neden olur. Bu nedenle metabolik faaliyetlerin devamı, vücudun sağlıklı ve dengeli olması için günde en az 8-10 su bardağı içmek gerekir.

Su içmek aklınıza gelmiyor, unutuyorsanız telefonunuza hatırlatma alarmları kurabilirsiniz.

Suyun tadı midenizi bulandırabilir, bu yüzden tüketmekten kaçınabilirsiniz. Fakat bunun çözümü oldukça kolay ve basittir. Su dolu bir sürahi ya da su şişesini içerisine limon, greyfurt, kök tarçın, karanfil gibi aklınıza gelebilecek çeşitli meyveler ekleyerek hem tadını ve kokusunu değiştirebilir hem de kendinize özgü detoks suları hazırlayabilirsiniz.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.