Konya
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.46
  • EURO
    34.68
  • ALTIN
    2384.6
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    59583.49$

YENİ KANUN TEKLİFİNDE YER ALAN VERGİSEL DÜZENLEMELER

07 Temmuz 2023, Cuma 09:37

5 Temmuz 2023 tarihinde TBMM’ye sunulan “Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”, içeriğinde yer alan vergi oran artışı, vergi istisnalarının kaldırılması ve ek vergi gibi hususlar yönünden birtakım yenilikler getirmektedir. Teklifte yer alan ve öne çıkan düzenlemelere gelin birlikte hızlıca bir göz atalım.

Bir Kereye Mahsus Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi Geliyor

 Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), mükelleflerin herhangi bir beyan ve bildirim yapmalarına gerek olmaksızın her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmekte olup Ocak ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmektedir. Kanun teklifinin yasalaşması halinde; kanunun yayım tarihi itibariyle sicile kayıtlı olan taşıtlar ve 31.12.2023 tarihine kadar sicile ilk defa kayıt ve tescil edilecek olan taşıtlar, bir defaya mahsus olmak üzere 2023 yılı için tahakkuk ettirilen MTV tutarı kadar ek MTV’ ye tabi olacaktır.

Kanunun yayım tarihi itibariyle kayıt ve tescilli taşıtlara getirilen ek MTV’ nin ilk taksiti kanunun yayım tarihini izleyen ayın sonunda, ikinci taksiti ise Kasım ayı sonuna kadar ödenecektir. 31.12.2023 tarihine kadar sicile ilk kez kayıt ve tescil edilecek taşıtlara ilişkin ek MTV tutarı ise bu taşıtların MTV’ si ile birlikte peşin olarak ödenecektir.

06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremler nedeniyle mücbir sebep ilan edilen yerlerde deprem tarihi itibarıyla kayıt ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır/orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV’ den istisna olacaktır.

Kurumlar Vergisinde Oran Artışı Yolda

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) 32. Maddesinde yapılması planlanan değişiklik ile 01.10.2023 itibariyle verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere kurumlar vergisi oranı %20’den %25’e, 6361 sayılı Kanun kapsamındaki şirketler, elektronik ödeme ve para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançlarına uygulanan %25 kurumlar vergisi oranı ise %30’a çıkarılacaktır.

Bir taraftan kurumlar vergisi oranları artırılırken bir taraftan da ihracat yapan kurumların mevcut teşviki de artırılmaktadır. Şöyle ki; ihracat yapan kurumların münhasıran ihracattan elde ettikleri kazançlarına 1 puan indirimli uygulanmakta olan kurumlar vergisi oranı, 5 puan indirimli olarak uygulanacaktır.

Taşınmaz Satışlarında Vergi İstisnası Kaldırılıyor

KVK’ nın 5/1-e maddesi uyarınca; kurumların en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından elde edilen kazancın %50’si kurumlar vergisinden istisna olup satış sırasında gündeme gelen katma değer vergisi ise KDV Kanunu’nun 17/4-r maddesi uyarınca KDV’den istisnadır.

Yapılması önerilen değişiklikle birlikte kurumların en az iki tam yıl aktiflerinde yer alan taşınmazların satışından elde ettikleri kazançlara yönelik kurumlar vergisi istisnası ile satış sırasında uygulanan katma değer vergisi istisnası tamamen kaldırılacaktır.

Kanun teklifinin yürürlük tarihinden önce kurumların aktifinde yer alan taşınmazların satışı halinde elde edilecek kurum kazancına ise %25 oranında kurumlar vergisi istisnası uygulanacak ve bu taşınmazların satışında katma değer vergisi istisna olacaktır.

Taşınmazlar Kısmi Bölünme Kapsamından Çıkarılıyor

KVK’ nın 19. Maddesi uyarınca kısmi bölünme; “Tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye'deki iş yeri veya daimî temsilcisinin bilânçosunda yer alan taşınmazlar ile en az iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ya da sahip oldukları üretim veya hizmet işletmelerinin bir veya birkaçını kayıtlı değerleri üzerinden aynî sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine devretmesi” şeklinde tanımlanmıştır. Madde içeriğinde yer alan “taşınmaz” ibaresi kaldırılarak taşınmazların devri kısmi bölünme kapsamından çıkarılmaktadır. Artık sadece iştirak hisseleri ile üretim ve hizmet işletmeleri kısmi bölünmeye konu olabilecektir.

Yatırım Fonlarından Elde Edilen Kazanç İstisnasına Düzenleme

Kanun teklifinin yasalaşması halinde KVK’ nın 5/1-a hükmünde yer alan kazanç istisnası kapsamından; girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirler hariç olmak üzere diğer yatırım fonlarından elde edilen gelirlere yönelik kurumlar vergisi istisnası kaldırılacaktır

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.