Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63976.378$

Vücudunuzun Kaliteli Besinlere İhtiyacı Var

15 Mayıs 2020, Cuma 09:31

Çoğu zaman kilo verme düşüncesi ile vücudumuzu faydalı besinlerden mahrum bırakabiliyoruz. Zayıflamak uğruna az yeme stratejisi ile kaliteli besinleri de beslenmemizden çıkartabiliyoruz. Bu noktada yanlış büyük. Sağlıklı bir vücudun olmazsa olmaz besinlere ihtiyacı var. Siz faydalı besinleri beslenmenize dahil edeceksiniz ki uzun vadede hayat kaliteniz artsın, kronik hastalıklardan kendinizi koruyabilesiniz.

Faydalı besinler denildiğinde aklınıza neler geliyor ve bu besinler sizin beslenmenizde ne kadar var bunu bir düşünün. Bu yazımda benim gözümde olmazsa olmaz besinleri sizlerle paylaşacağım.

Yumurta

Kaliteli protein kaynağı olan yumurta aynı zamanda oldukça doyurucu bir besindir. Dengeli bir program ile de kilo vermede önemli yeri vardır.

Avokado

Avokado; sağlıklı yağlar ile dolu olan büyük bir zeytini andıran mükemmel bir besindir. Lif ve potasyum açısından zengindir. Kahvaltılarda veya salatalarda tüketilebilir.

Ceviz/Badem

Bu atıştırmalıklar beslenmemizde önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı yağ tüketerek yağ yakmak mümkün. Bu besinlerin sindirim sistemini korumada ve sinir sisteminde önemli etkileri vardır. Ancak kalori değerleri çok da düşük değildir. Bu nedenle tüketim miktarı kontollü olmalıdır.

Yoğurt/Kefir/Süt

Süt; Yüksek protein, kalsiyum, fosfor, riboflavin içeriğiyle büyüme-gelişme, doku yapımı, kemik mineral yoğunluğunun artması, kan basıncını azaltma, kilo kontrolü gibi faydalara sahiptir. Fermente süt ürünlerinden olan yoğurt ve kefir de bağırsak dostu besinlerdir. Günlük beslenmeye dahil edilmeleri bağırsaklardaki faydalı bakteriler açısından oldukça önemlidir.

Balık

İçeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri sayesinde dikkat ve konsantrasyonda artış, kalp-damar hastalıkları riskinde azalma ve güçlü bir  hafıza için harika bir besindir.

Kırmızı Et

İyi kalite protein içerdiği ve protein oranı yüksek olduğu için en önemli protein kaynaklarımızdan biridir. B12 vitamini, demir, çinko olmak üzere mineraller açısından zengindir. Özellikle kırmızı etin yağlı kısımlarının doymuş yağ ve kolesterol içeriği fazla olduğundan dolayı tüketiminde dikkatli olmakta fayda vardır.

Zeytinyağı

Akdeniz diyetinin de başlıca enerji kaynağı olan zeytinyağı vücudumuzu çeşitli hastalıklara karşı koruyan fonksiyonel bir besindir. Doymamış yağ asiti içerdiğinden dolayı kalp-damar hastalıklarını önleyici veya azaltıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda kötü huylu kolesterolü de azaltır.

Meyve-sebze grubu

Düşük kalori ve yüksek lif ile ünlüdürler. Sebze yemeklerinde bu sebepten aynı enerjiye sahip başka bir yemeğe göre daha fazla lif aldığınız için tokluk süresini de uzatır. Meyvelerde günlük beslenmemiz için hem vitamin hem mineral kaynağıdır. Herhangi bir rahatsızlık olmaması durumunda her meyve tüketilebilir.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.