Konya
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.62
  • ALTIN
    2381.1
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    60172.39$

VERGİ AFFINDA SÜRELER UZADI!

06 Eylül 2021, Pazartesi 08:15

9 Haziran 2021 tarih ve 31506 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun ile “kesinleşen vergi ve sgk borçlarının, dava safhasında bulunan borçların ve diğer bir kısım borçların yapılandırılması” ve ikişer aylık süreler halinde 18 taksitte ödenmesi imkanı doğmuştur.

Bununla birlikte, vergi mükelleflerinin belli tutarlarda “vergi kaskosu” mahiyetinde bir nevi prim ödemesi yaparak defter, kayıt ve belgeleri için tabiri caizse “incelenemezlik zırhı” kuşandığı “Matrah ve Vergi Artırımı” müessesesi de yine aynı Kanun kapsamına alınmıştır. (Matrah ve vergi artırımı müessesesinin getirdiği vergisel avantajlar için 5 Temmuz 2021 tarihli köşe yazımızı inceleyebilirsiniz.)

SON TARİH 30 EYLÜL 7326 sayılı Kanun’un getirdiği vergisel avantajlardan yararlanmak için son başvuru tarihi 31 Ağustos 2021 olarak, bu başvurulara istinaden yapılacak ilk taksit borç ödeme tarihleri de vergi borçları için 30 Eylül 2021, sgk borçları için ise 1 Kasım 2021 (31 Ekim 2021 tatil gününe denk geldiği için) tarihi şeklinde düzenlenmişti. 7326 sayılı Kanun’dan yararlanmak için öngörülen ve 31 Ağustos 2021 tarihinde sona erecek olan başvuru, bildirim ve beyan süreleri ile “ilk taksit” ödeme süreleri 27 Ağustos 2021 tarih ve 31581 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile birer ay uzatıldı.

Böylece; vergi ve sgk borç yapılandırmaları için son başvuru tarihi 30 Eylül 2021, ilk taksit ödeme süreleri ise vergi borçları için 1 Kasım 2021 (31 Ekim 2021 tatil gününe denk geldiği için), sgk borçları için 30 Kasım 2021 tarihi olarak belirlenmiş oldu. İLK TAKSİT ÖDEME SÜRESİ Yapılandırma kapsamında ilk taksit ödeme süreleri uzayan borçların ikinci ve devam eden taksit sürelerinde herhangi bir süre uzatımı söz konusu değil.

Şöyle ki; yapılan bir aylık uzatma ile normal şartlarda ikişer aylık periyotlar halinde ödenecek borçların ilk taksit ödeme süreleri ile ikinci taksit ödeme süreleri arasında bir aylık süre olacak. İkinci taksit ödemelerinden sonra ise diğer taksit ödemeleri iki ayda bir ödenmeye devam edecek. Ayrıca belirtelim ki; uzatma kararından önce borçlarını yapılandıran vergi mükellefleri için de ilk taksit ödeme sürelerinin yeni tarihi uzamış oldu.

YENİDEN SÜRE UZATIMI OLUR MU? 7326 sayılı Kanun’un 9. Maddesinin 16.bendinde düzenlendiği üzere Cumhurbaşkanına verilen başvuru ve ilk taksit ödeme süresini uzatma yetkisi en çok bir aydır. 27 Ağustos tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile de bu sürenin tamamı kullanıldığı için tekrardan süre uzatımı olmayacağını söyleyebiliriz.

HATIRLATMA 7326 sayılı Kanun ile vergi, sgk gibi kesinleşmiş borçlarınızı taksitler halinde ödeyebileceğiniz gibi halen dava safhasında olan borçlar için de ilgili imkanlardan faydalanılması mümkün. Bununla birlikte işletme kayıtlarının düzeltilmesi yoluyla gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri, işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarına intikal ettirmedikleri “emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları” belli şartları sağlamak koşuluyla defterlerine kaydedebilecektir.

Ayrıca, daha önceki köşe yazımızda kaleme aldığımız, öneminden ve avantajlarından bahsettiğimiz “matrah ve vergi artırımı” müessesesiyle de yıllar itibariyle belirlenen oranlarda gelir/kurumlar vergisi matrahları ile kdv ve gelir/kurum stopaj vergilerinin artırılması ve tahakkuk eden vergilerin ödenmesi koşuluyla yasal defter, belge ve kayıtlar üzerinde yapılacak olası vergi incelemelerinden muaf olunması da yine Kanun kapsamında sağlanan diğer bir avantajdır. Görüşmek dileğiyle, selamlar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.