Konya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63604.625$

Tüketiciyi  Allah Korusun

03 Ocak 2024, Çarşamba 00:01
Rızkın onda dokuzu ticarette buyurulmuş.
Helâl ticaretin kuralları belirlenmiş.
Bu topraklar Ahilik merkezi. Günümüzde Ticaret ve Sanayi Odaları, etkin ve yetkin Belediye Teşkilatı,  Meslek Odaları, Sivil Toplum Tüketici Örgütleri ve ilgili Bakanlıklar var.
Esnafımız başına buyruk, tüketiciler olarak tuzaklar dünyasındayız.
Sanki büyük kuruluşlar tüketiciyi yolma kurallarını birbirleriyle paylaşıyorlar ve gün be gün daha beter uygulamaları önümüze koyuyorlar. Örneğin gününde ödenmeyen faturalı hizmetlerde  gecikme ücretine “açma kapama bedeli” eklendi yıllar önce. Gerekçe olarak  başka bir şirketin elemanlarının yerinde verdikleri hizmet olması gösterildi. Geldik bugüne, artık merkezden bir düğmeye basarak yapılan bu işlem için giderek artan bedeller alınıyor.  Devlet Bankaları başta bankalar, vadesiz hesabınızdan maaşınızı çekeceksiniz, belirledikleri günlük azami çekme limitiniz var efendim, fazla çekerseniz kendi hesabınızdan da çekseniz limit aşım ücreti alıyorlar, peki para hesapta kalınca kuruş niçin eklemiyorlar? GSM, Digital platform kuruluşları..eldeki kuşa uygulanan tarife daldaki kuştan abartılı. Siz güya eski abonesiniz sözün gelişi ancak indirimli kampanyalar yeni aboneler için. Örnekler sınırsız.
Tüketici Derneklerimiz ne yapar bilmiyorum. Bir tanesinin sanal alem sitesinde “bağış yapın, sizlere daha iyi hizmet verelim” notu var, bağış yaparsak ne değişecek bilemiyorum da bari “Tüketici  Dostu” “Örnek Esnaf” gibi uygulamalarla teşvik etseler veya helal rızık uygulamalarını bizlerle paylaşsalar, bari bunu yapsalar.
İki örnek duyuracağım sizlere başkalarına da örnek olması dileğimle. Garanti Bankası..maaşınızın tamamını limit aşım ücreti olmaksızın çekebiliyorsunuz efendim. Darısı Devlet Bankalarına öncelikle.
Terazi..ticarete karıştırılan hile yolu. Bir zamanlar bir kefeye ambalaj kağıdı, karşı kefeye dara niyetine boş kesekağıdı koyarmış Ahi esnafımız. Bugün ne alırsanız alın, örnek pastalar kuruysa kutuyla, yaş ise alttaki kalın kartonla tartılır. Siz kartonu da pasta niyetine satın alırsınız, halbuki esnaf ambalaj kağıdının bedelini vergiden düşer, masraftır zira. Alıştık artık, ses bile etmeyiz. Biz çok çok üç-beş-on lira kazıklanırız amaaan dahasına alışkınız da esnaf düşünmez ki helaline netame katar. Dün evimin yakınındaki Total Petrol içine açılan Gaziantepli Nacaroğlu Baklavacısı’na imrendim, kazancı bol olsun, böyle örnekler artsın inşallah. Önce kutunun darasını aldı, sonra tarttı, darayı düştü, hesapladı, kutunun üzerine “darası düşülmüştür” etiketi bastı ve teslim etti. Olması gereken bu da artık ne hale geldiysek doğru ve iyi olanları şaşarak izliyor, örnek gösteriyoruz.
2024 hepimize hayırlar getirsin. Esnaf terbiyesi almış meslek erbaplarıyla karşılaşalım tüketici olarak.

Yorumlar

  • yorum avatar
    ahmet öztemel
    08-01-2024 00:29

    Sn. Oğuz Oğuz rumuzlu hemşehrim;Çok teşekkür ederim katkılarınız için.

  • yorum avatar
    Oguz Oguz
    05-01-2024 16:53

    kaçakçılar, göçekçiler, suç örgütü liderleri , baronlar hepsi ev, arsa, tarla karşılığı vatandaşlık alıyor. Zenginler İstanbul'da aynı gökdelen ve rezidanslara yerleşip, komşu oluyor, parasızlar, küçük çaplı suçlular Anadolu'ya yerleşiyor. Herkes çapına göre iş çeviriyor. Hayati öneme sahip, bankacılık, telekomünikasyon, market gibi işletmeler kontro altında tutulamıyor. İstedikleri gibi fatura çıkartabiliyorlar tüketicilere. Küçükler de kendine göre çürük, çarık, defolu başka işler çeviriyor. Demografik yapı bozuldu malesef. Siyasetin de kirlenmesi, suça ve suçluya ortak olması, suçlunun ödüllendirilir hale gelmesi ile, olumsuzluklar, toplumsal hayatın her alanına yansıdı.

  • yorum avatar
    Oguz Oguz
    05-01-2024 16:39

    Balık baştan kokar hemşerim. Tevfikiye caddesindeki, avm lerde ki koca koca sarraflara ,kuyumcuların tabelalarına bak, kimlere ait sorgula, sonra içeriye gir, bir alış veriş yap bakalım. Kim fiş, fatura veriyor. Hangisi EFT-havale kabul ediyor. Ekranda görünen altın fiyatlarından bile alış veriş yapmıyorlar. Sorduğun zaman, bunlar tavsiye fiyatlar, bizi bağlamaz, bizde geçerli değil diyorlar. Ucuz alıp, pahalı satmaya, yani kazıklamaya çalışıyorlar. Halbuki altının KDV si bile sıfır, evet 0 %. Evet sıfır. Bir de küçük esnafa git. Kim denetliyor, kim bakıyor ? Kredi kartı ile ödeme almamak için çoğunluğu kasanın önüne IBAN koymuş, nakit yoksa onun bunun üzerine , havale, eft istiyor.

  • yorum avatar
    AHMET ÖZTEMEL
    03-01-2024 09:08

    Sn. Kalaycı, teşekkür ederim katkınız için

  • yorum avatar
    Bülent Kalaycı
    03-01-2024 08:32

    Yazdiklarinizda haklısınız.Bir İskender yedim. Yanındaki su fiyatı tek damla su 0,5 lik fiyatı 15;TL yazmış. Yazıklar olsun. Devlet soyulmamiza müsade ediyor. Denetimsizlik görev haline gelmiş. Piyasa şartları diyorlar ama bu kadar basibozukluk olamaz

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.