Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63827.657$

ŞİFALI BAHARAT 2 “ZERDEÇAL”

25 Ocak 2021, Pazartesi 08:54

Genellikte toz halini kullandığımız zerdeçal, “hint safranı” olarak da bilinir. Vücudu çeşitli rahatsızlıklara karşı korur. Alternatif tıpın vazgeçilmez baharatları arasında yer alır. Zerdeçalın ana maddesi “Kurkumin” anti-inflamatuar (iltihapla savaşan) ve Anti-oksidan özelliğine sahiptir. Alkali baharatlar arasında yer alır. Gelin bu hafta sizlerle şifalı baharatlardan biri olan zerdeçalı hem daha yakından tanıyalım hem de günlük hayatımızda tüketmeye özen gösterelim.

KANSERE KARŞI VÜCUDU KORUR

Kurkumin vücutta kanser hücrelerinin yayılma hızını azaltır. Ağız, Meme, Prostat, Kolon, Cilt gibi kanser türlerinin görülme riskini azaltır. Hastalık seyrini yavaşlatır. Taze zerdeçalın, kemoterapinin vücuttaki zararlı etkilerini azalttığı bilinse de doktor kontrolünde kullanılması daha uygun olur.

MİDE VE SİNDİRİM SİSTEMİNE İYİ GELİR

Mideyi rahatlatan zerdeçal, hazmı kolaylaştırır. Kurkumin safra salgısını arttırır. Özellikle ülseratif kolit gibi mide rahatsızlıklarında bireye iyi gelir. Bu etken madde aynı zamanda midedeki yağ parçalama hızını artırır. Dolayısıyla sağlıklı zayıflamaya yardımcı olur.

İLTİHAP DAĞITICIDIR.

Anti-inflamatuar olduğu için, romatoid artrit (iltihaplı romatizma) ve osteoartrit (eklem iltihabı) gibi hastalıklarda tedaviye yardımcı olur, bireyin hayat kalitesini yükseltir.

BEYİN SAĞLIĞINI KORUR

Beyin sağlığının korunmasına yardım eden zerdeçal, Alzheimer üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Hastalığın oluşumu engeller ve hastalığın seyrini yavaşlatır. Depresyon tedavisinde de kullanılır.

DİYABETE İYİ GELİR

Kan şekerini dengeleyebilen zerdeçal vücudu diyabete karşı korur. İnsülin direncini, Tip 2 diyabet oluşumunu engeller. Tip 2 diyabet tedavisi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

KALP DOSTUDUR

Anti-oksidan özelliği sayesinde kalp-damar sağlığını korur. Kolesterol üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir. Kan kolesterol seviyesini düşürür. Kalp krizi ve inmeyi önler. Zerdeçalın içerisinde bulunan B6 vitamini, homosistein seviyesini kontrol eder ve damar tıkanıklığına engel olur.

 

Bağışıklığı güçlendiren Zerdeçalın karabiber ile beraber kullanımı vücuttaki emilimini 2000 kat arttırır.

Tavsiye edilen günlük kullanım miktarı en fazla 1 tatlı kaşığıdır.

NASIL TÜKETİLEBİLİR?

Toz halini yumurtaya, yoğurda, salatalara, yemeklere ekleyebilirsiniz. Taze halini rendeleyip çay olarak demleyip içebilirsiniz. Ya da bal ve karabiber ile karıştırarak macun hale getirin ve tahta bir kaşık yardımı ile ılık limonlu suya ekleyerek içecek olarak tüketin. Karar sizin. Afiyet olsun.

En kısa zamanda, en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.