Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63098.151$

SEÇMEN DEĞİŞİM İSTİYOR

12 Ekim 2018, Cuma 08:45

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı önümüzdeki yerel seçimlerde başkan adaylarını belirlerken farklı yöntemler kullanılacağını açıkladı. En başta şunu söyleyelim. Hiç kimse için  “çantada keklik” durumu yok ve gene hiç kimse dokunulmaz değil. Kendi adaylığını garantide görenler, seçmenin ve genel merkezin bir hesabı olduğunu unutmamalı. Bir seçmenin, bir de genel merkezin hesabı var. Genel merkez seçmenin eğilimlerini dikkate alarak adaylarla ilgili kararını verecek. Dolayısıyla amatörce yürütülen PR çalışmalarının adayları alıp götüreceği ve başkan yapacağı bir yer yok. Yerel Yönetimler Başkanlığı’nın yaptığı çalışmada şu görüşlere yer verilmekte. Seçmenin tüm illerde yüksek oranda değişim istediği, Seçmenin belediye başkanlarının en beğenildiği yerlerde bile çok yüksek oranda değişim beklediği,  Yeni tip adaylarla 24 Haziran’da eksilen oyların yeniden kazanılması (24 Haziran’da bazı yerlerde mesela Konya’da olduğu gibi yanlış adaylarla seçime gidilmesi sonucu oy kaybı yaşanmış ve Ak Parti bir önceki seçime göre iki milletvekili kaybetmişti.) Parti genel merkezi bu konuda hassas ve o hataların bir kere daha tekrarlanmasını istemiyor. 

Anlaşılan şu ki “Aday adaylarını 31 Mart’tan önce oldukça zor bir sınav bekliyor. Esas sınav, adaylık sınavını geçebilmekte. Gerisi pek zor değil. En azından Konya gibi Ak Partinin kalesi konumunda olan illerde hiç zor değil. Gerisi nasıl olsa gelir. Önemli olan aday olabilmekte.Aday gösterilebilmekte. Ne diyor Yerel Yönetimler başkanlığı yaptığı çalışmada “Belediye başkanlarının en beğenildiği yerlerde bile çok yüksek oranda değişim talebi var.” Adaylığı garanti görenleri ve aday olmayı aklından geçirenleri rahatsız edecek ve uykularını kaçıracak bir durum söz konusu. Adaylar büyük oranda yenilenecek anlaşılan. Başta Büyükşehir Belediyeleri olmak üzere, il belediyeleri ve ilçe belediyeleri başkan adayları için zor günler başlıyor. Aday yapılacaklar mı, yapılmayacaklar mı?

Genel Merkezce belirlenen ilkeler dahilinde Konya’ya bir bakalım. Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay geldiği günden beri özel bir PR çalışması yürütüyor.Bizden söylemesi başkan hizmet merkezli değil, siyaset merkezli çalışıyor.                                                                                                                                                                                

Genel Merkezin Konya’ya özel önem verdiği düşünülecek olursa, Uğur İbrahim Altay adaylık  yolculuğunda yalnız değil. Başkanı tek başına yürütmezler o yolda. Yanına bir kaç kişi daha koyacaklar ve seçmene dönüp soracaklardır “hangisini istersiniz?” diye. Merkez ilçelere bakalım.. 

Karatay’da Mehmet Hançerli çok başarılı. Karatay’ı önce şehir sonra da şehrin kalbi yaptı. Karatay’da devam eder mi yoksa cesaret gösterip, gözünü Büyükşehir’e çevirir mi? Bunu en kısa zamanda kamuoyu görecektir. Kasım’ın başına şunun şurasında kaç gün kaldı? Hizmet merkezli çalışan bir başkan. Daha ne söyleyelim, Karatay’ı değiştiren adam oldu. Selçuklu, başkan selefinin izinden giderek başkanlık yapıyor. Kendisinden henüz fazla bir şey koyamadı ortaya. Mahalle mahalle geziyor o da.  

Meram’a gelince.. Fatma hanım bir şeyler yapmaya çalışıyor. Festival, yemek proğramları falan, filan. Yeterli mi, yeterli değil elbette. Başkan iyi niyetli. Çalışmak da istiyor. Ama istenildiği gibi olmuyor. İrite olan bir durum var ortada. Kendisi bunu aşamıyor. Yeniden adaylığı zor görünmekle beraber, olabilir. Gerçek şu: Ak Partili seçmenin değişim talebi var. Seçmen yüksek oranda değişim istiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.