Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63850.246$

RAMAZANIN SON ON GÜNÜNDE İBADETLERİMİZİ ARTIRALIM

14 Mayıs 2020, Perşembe 08:38

Ramazan-ı şerifin son on gününde yapılan ibadet, ilk yirmi gününden daha önemlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ramazan ayının son on gününe daha çok değer verirlerdi.

Hz. Âişe(r.a.) Annemizden rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v.), Ramazanda diğer aylardan daha fazla (kulluk yapmaya) çalışırdı. Ramazanın son on gününde de Ramazanın öteki günlerinden daha fazla ibadet ederdi.” (Müslim, İ'tikâf 8. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72; İbniMâce, Sıyâm 57)

"Resûl-i Ekrem Ramazanın son on gününde ibadet için yoğun bir gayret içine girer, gecesini ihya eder ve ibadet için aile fertlerini uyandırırdı ciddiyetle ibadete daha ağırlık verir ve eşleriyle ilişkiyi keserdi." demiştir (Buhârî. "Fazluleyleti'l-Kadr", 5; Müslim, "îtikâf", 7).

Resûlullah(s.a.v.) Ramazan ayının son on gününde Camii ye kapanır, ibadete kendini verir ve şöyle buyururdu:

"Kadir gecesini Ramazanın son on günü içinde arayınız!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3; Müslim, Sıyâm 219. Ayrıca bk. Tirmizî, Savm 72)

"Kadir gecesini Ramazanın son on günündeki tek gecelerde arayın!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 3).

Abdullah İbni Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre, bir grup sahâbî, rüyalarında Kadir gecesinin Ramazanın son yedi gecesinde olduğunu görmüşler (ve bunu Hz. Peygamber'e bildirmişler)di. Bunun üzerine Resûlullahsallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:- "Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, Ramazanın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu Ramazanın son yedi gecesinde arasın!" (Buhârî, Leyletü'l-kadr 2, Ta'bîr 8; Müslim, Sıyâm 205 -206).

Bütün bu sahih hadislere göre Ramazan ayının son on gününde ibadeti yoğunlaştırmak, Kadir gecesini de ihya etme fırsatı vereceği için ayrı bir önem taşır. Ramazanın son on gününde olması tahmin edilen Kadir gecesine rastlama imkânı ve umudunu da arttırır.

Ramazan, Kur’an’ı çok okuma, hatim, mukabele, meal ve tefsiriyle onu anlama çabasının artırılması gereken bir aydır.

Ramazan, tövbe, istiğfar, zikir, dua ve niyazın daha çok yapılması tavsiye edilen bir aydır.

Ramazan, bir ay boyunca gündüzlerinde farz orucu tutma, gecelerini teravih, Kur’an tilaveti, seher vakti teheccüd ve sahur ile ihya etme ayıdır. Son on gününde Kadir gecesini ibadetle değerlendirip 83 yıl 4 ay anlamına gelen 1000 aydan daha hayırlı Kadir gecesini arama gayretiyle sünnet-i kifaye olan itikafa girme ayıdır.

Ramazan, ilim öğrenme ve öğretme faaliyetlerini daha da artırma ayıdır; başta temizlik, abdest, gusül, namaz, oruç, infak, iftar yemeği, zekat, fıtır sadakası ve itikaf gibi pek çok konunun fıkhî hükmünü öğrenme ve öğretme etkinliklerinin tv, radyo, gazete, dergi, sosyal medya ve telefon gibi iletişim araçlarıyla zirveye çıktığı aydır.

O halde gelin “evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennemden kurtuluş ayı olan” Ramazan-ı şerifin son on gününün kıymetini bilelim. Bu altın fırsatı kaçırmayalım. Kadir gecesini ihya etmek için geceleri uyanık olalım. Tövbe, istiğfar, hamd, şükür, salavat-ı şerife, Kur’an tilaveti, kaza namazı, teravih ve teheccüd namazları, dua ve zikrullaha ağırlık verelim. Cömertliğimizi, zekat ve sadakalarımızı artıralım. Haramlardan, günahlardan ve zararlı alışkanlıklardan uzak duralım. Allah’ın rızasını kazanmaya, cennet ve cemal ile müşerref olmaya bütün gücümüzle gayret edelim. Ne mutlu Ramazan-ı şerifin değerini bilenlere.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.