Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63307.599$

Ramazan-ı Şerif Bayramını idrak

07 Mayıs 2021, Cuma 09:19

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât ederim.

 13 Mayıs 2021 Perşembe günü Ramazan Bayramı. Bayramınızı şimdiden tebrik ederim. Bayramınız mübarek olsun. Hep birlikte Ramazan-ı Şerif Ay’ı boyunca oruçlar tutuldu, namazlar kılındı, Kur'anlar okundu ve dinlendi. Zekât ve sadaka-i fıtırlar verildi. Manevi iklimde coşku beraberce yaşandı. Dualar edildi. Bayram sevincine hep beraber erişildi.

Sevinç ve sevgi aynı kökten olan kelimelerdir. Sevgi duymayan sevinemez. Sevgi kalp ve duyu organlarının hoşlandığı şeylere meyletmesidir. Gönül hissedip beğendiklerini sever. Gönül ile idrak edilip sevilen şeyler beş duyu ile sevilenden daha kuvvetlidir. Anne, anne olduğu için beş duyu ile değil gönülden sevilir. Anne- evlat sevgisi, can-beden sevgisi gibidir. İnsan sevdiklerinden razı olur ve dost edinir.       

Sevgi; Mevlana'nın dediği gibi "acıyı tatlıya, toprağı altına, hastalığı şifaya, zindanı saraya, belayı nimete ve kahrı rahmete dönüştürür." İslâm’ın en önemli özelliklerinden birisi hayatı heyecan ve coşku ile paylaşarak dolu dolu yaşamayı telkin ediyor olmasıdır. Hadis-i Şerifte; "İman etmedikçe Cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. İşlediğiniz takdirde birbirinizi sevmeye vesile olacak bir amel göstereyim mi? Aranızda selamı yayınız."(1) buyrulmuştur. Topluca kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesidir. Bayramlar insanları birbirine yaklaştıran dargınlıkları ortadan kaldıran, kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar Allah’ın mümin kullarına birer ziyafet günleridir. C.Hakk’ın mümin kullarına dini ve dünyevi sevindirici ihsanları vardır ve tekrar tekrar sevinç ve ferah dönüp dolaşıp gelir.

Dini bayramların günleri "kameri takvim"e göre hesaplandığı için, şu an kullanılan takvimde her yıl aynı tarihe rastlamaz. Her yıl on’ar günlük gerilemeyle gelen ramazan ve kurban bayramları böylece değişik mevsimlerde idrâk edilmektedir. Ramazan bayramı Kameri takvime göre Şevval ayının ilk üç günüdür.

Dini bayramların bir hazırlık süreci vardır. Bayramdan önce evlerde uzun uzun temizlikler yapılır; köy ve kasaba evlerinin ön kısımları, bahçeleri temizlenir ki, buna “bayram temizliği” adı verilir. Çocuklar başta olmak üzere bayramlıklar alınır ve bayram gününden önce giysiler mutlaka hazır olur. Bayram günleri için özel yemekler ve tatlılar hazırlanır.

Bayramlar sevgi ve saygının artmasına vesile olur. Yine dini bayramlarımızdaki güzel adetlerimizden biri de, yetimler, fakirler, garipler ve çocukların sevindirilmesi, yardıma muhtaç kimselere yardım ellerinin uzatılması, ictimai yardımlaşma ve dayanışmanın tezahür etmesidir. Ramazan bayramında fakirlere sadaka-ı fıtır verilmesi, ne kadar hikmetlidir. Birlik ve beraberliğe vesile…

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.)(2)

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi.)(2) (2)[İsfehani]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.)(3)

Yaşanan Ramazan-ı Şerifin ardından kazanılan bir hediyedir Ramazan Bayramı.

Ramazan gittiği için değil, günahlarımızın affolduğu için, büyük sevap ve nimete kavuştuğumuz için bayram yapıyoruz.

Ramazan Bayramı’nı “bayram” eden, bir aylık ruhi bakım ve onarımdır. Müminin bayramı ruhunun beslendiği, imanının kavileştiği, yüreğinin onarıldığı, iç dünyasının zenginleştiği, nefsinin terbiye edildiği, aklının saflaştığı bir sürecin kutlanmasıdır.

Efendimiz bayramı kastederek “Bu günümüzde yapacağımız ilk şey namaz kılmaktır” buyurmuştur (Buhari ve Müslim). Bayram Namazlarında zaid tekbirler vardır ki bunun alametidir. Bu bir tür şükür namazıdır. Rabbimizi sevincimize ortak etme, O’nun sevincimize ortak olduğunu bilme namazıdır. Sevinmeye değer olan şeyleri fark etmemizi sağladığı için O’na bayram namazlarıyla hamd ederiz. O’nun yüceliğini bayramda ziyadesiyle dile getiririz ki “seni güldüren de O’dur, ağlatan da”. Bayram namazı bu nedenle ziyade tekbirlerle doludur.

Ramazan Bayramı, bağışlanmış olmanın bir sevinç işaretidir. Bu bağışlanma müjdesini insanlara melekler veriyor.

Sa'd bin Evs el-Ensârî anlatıyor:

Resûlullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:

Ramazan Bayramı sabahı melekler yollara dökülür ve şöyle seslenirler:

"Ey Müslümanlar topluluğu! Keremi bol olan Rabbinizin rahmetine koşunuz. O, bol iyilik ve ihsanda bulunur. Sonra onlara bol bol mükâfatlar verilir. Siz gece ibadet etmekle emrolundunuz ve emri yerine getirdiniz. Gündüz oruç tutmakla emrolundunuz, orucu tuttunuz ve Rabbinize itaat ediniz, mükâfatınızı alınız.”

"Bayram namazını kıldıktan sonra bir münadi şöyle seslenir:

"Dikkat ediniz, müjde size! Rabbiniz sizi bağışladı, evlerinize doğru yola ermiş olarak dönünüz.

Bayram günü mükâfat günüdür. Bugün semâ âleminde mükâfat günü olarak ilan edilir."(4)

(Bayram sabahı Müslümanlar, namaz için camilerde toplanınca Allahüteâlâ meleklere, “İşini yapıp ikmal edenin karşılığı nedir?” diye sorar. Melekler de, “Ücretini almaktır” derler. Allahüteâlâ da, “Siz şahit olun ki, Ramazandaki oruçların ve namazların karşılığı olarak, kullarıma kendi rızamı ve mağfiretimi verdim. Ey kullarım, bugün benden isteyin, izzet ve celâlim hakkı için istediklerinizi veririm” buyurur.)(5)  

Peygamber efendimiz, (Ramazan ayının son günü Allahüteâlâ, oruç tutanları affeder) buyurunca, Ashab-ı kiram, (Ya Rasulallah, o gün Kadir gecesi mi?) diye sual etti. Onlara, (Bilmez misiniz ki, iş yapana, işi bitirince ücreti verilir) buyurdu. (6)  

Bunları bilen Müslüman nasıl sevinmez ve bayram etmez? Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir.

Bayram namazından önce tatlı yenmesi bayram gelenekleri arasında yer alır. Erkekler camide kılınacak olan bayram namazına gitmeden önce ve geldikten sonra temiz ve yeni elbiseler giyerler. Bayram namazından çıkan erkekler namazdan sonra cami önünden önce birbirleriyle bayramlaşırlar.

COVİD-19sebebiyle üç ana kuralımız var;1-Temizlik, 2-Maske, 3-Sosyal Mesafe Bu kuralları titizlikle uygulayalım.

Bayramlaşma yapıyoruz diyerek bunları bir kenara bırakamayız. Ölümcül COVİD-19 ayrıca Mutant geçirmesi sebebiyle daha tehlikeli hale gelmiştir. Allah cümlemizi bu salgın hastalıktan korusun.

Rabbim Ramazan-ı Şerifin bereketini yurdumuzda yuvalarımızda daim kılsın. Bayramınız Mübarek olsun.

Dipnotlar:

(1) Müslim. EbûDâvud. Tirmizî.

(2)[İbniMace, Taberani]

(3)[İbniAsakir]

(4) el-Terğîbve't-TerhîbTrc. 2:532

(5)[Beyhaki]

(6)(Beyhaki)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.