Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63025.689$

Kivi’nin sağlığa faydaları

25 Aralık 2019, Çarşamba 08:15

Sevgili okurlarım bu haftam ki yazımda sizlere tropikal meyvelerden biri olan kivi’nin faydalarında söz etmek istedim. Tropikal bir meyve olan kivi çoğu insanın hoşuna giden biraz tatlı biraz ekşi keskin bir tada sahiptir. İçerisinde yüksek oranda lif bulunur.

Zengin bir besin kaynağı olan kivi kusursuz bir C vitaminidir aynı zamanda A,E, K vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, mineral, fosfor ve potasyum açısından da zengindir. Hayati besinler taşıyan kivi karbonhidrat ve kalori açısından da düşüktür. Kiviyi olduğu gibi yiyebilir ya da kokteyl haline getirebilirsiniz.

Astım tedavisine yardımcı olur

Kivi, hırıltılı solunum ve öksürük gibi astım semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Kivide bulunan C vitamini ve antioksidanlar astım tedavisinde yardımcı olurlar. C vitamini bronkokonstriksiyona katılan histamin ve prostaglandinlerin metabolizmasına katılarak astım ataklarını önler.

Sindirime yardımcı olur

Kivi, sindirim için gerekli olan lifi yüksek miktarda içerir. İçerisinde aktinidin adı verilen proteolitik enzim, proteini parçalamaya yardımcı olur ve bu da sindirim sürecini kolaylaştırır. Kivi, gıdalardaki bazı proteinlerin özellikle yoğurt, peynir, balık ve çiğ yumurta sindiriminde yardımcı olur. Proteinin sindirimine yardımcı olmanın dışında kabızlığın önlenmesine de yardımcı olur.

Kan şekeri düzeylerini kontrol eder

Kivi, diyabetli insanlar tarafından tüketilebilir. Glisemik indeksi 47-58 aralığındadır. Bu nedenle kan şekeri seviyenizi kesinlikle yükseltmez. Yüksek lif ve düşük karbonhidratlara sahip olan kivi kan şekeri düzeylerini kontrol altına alarak kolesterolü düşürür. Ayrıca, diyabetle ilişkili komplikasyonları da tedavi eder. Kivi içerisindeki doğal bileşikler sayesinde yara iyileştirme sürecini geliştirir.

 Uyku kalitesini arttırır

Uyku problemi yaşayanlar için kivi harika bir çözüm yolu olabilir. Bu keskin tatlı meyve uyku bozukluklarının tedavisinde yararlı olabilecek antioksidanlar ve serotonin gibi tıbbi açıdan faydalı birçok bileşik içerir. Kivi tüketimi uyku başlangıcını, süresini ve verimliliğini arttırır. Kaliteli bir uykunun tadını çıkarmak için yatmadan bir saat önce 2 kivi yiyin.

Kalp damar sağlığını destekler

Kivi, C, E vitaminleri, polifenoller ve potasyum ile yüklüdür. Bütün bu besinler kardiyovasküler sağlık için gereklidir. C ve E vitaminleri gibi antioksidanlar, serbest radikalleri kandan uzaklaştırmaya yardımcı olur ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalığa bağlı hücre hasarını önler. Ayrıca, kivi aspirinden farklı olarak kan pıhtılaşmasını olumsuz yönde etkilemez.

Kivi tüketimi kan trigliserid düzeylerini yüzde 15 düşürür. Kivi lif ve potasyum açısından zengin olduğu için kalp hastalıklarından koruyarak ölüm riskini düşürür.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.