Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62827.550$

Kiraz’ın adı da tadı da güzel

10 Haziran 2020, Çarşamba 09:12

Sevgili okurlarım bu hafta sizlere yaz meyvelerinden biri olan Kiraz’ın faydaları araştırdım. Kirazlar güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar bileşik kaynağıdır. Bu hücresel vücut koruyucuları yaşlanmayı yavaşlatır ve kalp hastalıkları, kanser, Alzheimer, diyabet ve obezite dahil olmak üzere kronik hastalıkları önler. Yaz aylarının en popüler meyvelerinden biri olan kirazın sağlık açısından faydalarından bazılarına bir göz atalım.

Dünya çapında romantik meyve olarak adlandırılan kiraz, uzun ve sağlıklı bir yaşam için hayati besinler sunar. Kirazlar tatlı ve sulu özelliklerinden dolayı popülerdir, Kirazın sağlık faydalarından bazıları şunlardır:

Kiraz, C vitamini, karotenoidler ve flavonoidler (antosiyaninler) gibi antioksidan deposudur. Antioksidanlar serbest radikalleri etkisiz hale getirirler ve bizi yaşlanma ile ilgili hastalıklardan korurlar. Ayrıca, kalp ve sinir sisteminin zayıflaması, görme kaybı, maküler dejenerasyon, saç dökülmesi, cildin kırışması, libido kaybı, kolon ve prostat kanseri gibi oksidanların olumsuz etkilerini önler.

Serbest radikallerin zararlarına karşı korunmanın yanı sıra, antioksidanlar (C vitamini, karotenoidler ve flavonoidler) ayrıca bağışıklığı arttırır ve bizi özellikle bakteriyel, viral ve mantar enfeksiyonlarından korur. Kirazlar ayrıca artrit ve iltihaplanmanın önlenmesinde, grip, ateş ve gut hastalığına karşı da çok etkilidirler.

Kirazlar sadece antienflamatuar özelliklere sahip değil, aynı zamanda glisemik indekste pek çok meyveden daha düşük seviyededirler. Şeker hastaları veya risk altındakiler için, kiraz kan şekeri ve insülin seviyelerini düzenleyerek ani yükselmeleri ve çökmeleri önler. Antosiyaninlerin diyabet riskini önemli ölçüde azalttığı gösterilmiştir. Çeşitli çalışmalar, bu güçlü antioksidan ile tip 2 diyabetle ilgili anahtar enzimleri inhibe etme kabiliyeti arasında güçlü bir bağlantı olduğunu, böylece glikoz emilimini kontrol ederek vücuttaki ilişkili hipertansiyonu ve iltihabı azalttığını göstermiştir.

Kirazlar, beyin güçlendirme yetenekleriyle bilinir. Kirazlardaki antosiyaninlerin bilişsel işlevi artırdığı, hafıza kaybını önlediği ve Alzheimer hastalığına karşı koruduğu düşünülmektedir. Kirazlardaki polifenoller, yeni bilgileri etkili bir şekilde işlememize ve beynimizle vücudumuzun geri kalanı arasındaki iletişimi geliştirmemize yardımcı olmaktadır. Ayrıca kirazlar, ruh halini ve kaygıyı düzenlediği bilinen bir hormon olan nadir bir serotonin kaynağıdır.

Kirazdaki serotonin, melatonin ile birlikte çalışarak uyku kalitesini arttırmanın yanı sıra uykusuzluk ve uyku bozukluğu gibi hastalıklara karşı savaşmaya yardımcı olur.

Kirazın, romatizma, eklem, kas ve kemik ağrılarına karşı da büyük fayda sağladığı belirtilmiştir. Kas iltihapları ve kas ağrılarını geçirmeye yardım eder. 40 ile 70 yaş aralığındaki kadınlar üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, eklemlerdeki ağrı ve şişliği azalttığı, osteoartrite karşı koruma sağladığı belirtilmiştir.x

Kirazlar önemli miktarda potasyum içerir ve bu nedenle vücuttan fazla sodyum içeriğinin uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve bu da, kan basıncı seviyelerinizin korunmasına otomatik olarak yardımcı olan hem potasyum hem de sodyum miktarını dengeler.

Kirazlar, saçların zarar görmesini ve kırılmasını önleyen ve saç derisinin nemli kalmasını sağlayan B vitamini ve C vitamini içerir. C vitamini ayrıca cildinize doğal bir parlaklık verir.

Kirazdaki lif kabızlığın giderilmesine yardımcı olurken, içlerindeki asit de sindirime yardımcı olur. Yine, kirazdaki antioksidanlar sindirim sistemini düzenli tutar. Flavonoidler, mide sularını yiyecek parçacıklarının ve safranın parçalanması için uyarır, bu da daha iyi emilim ve kullanım için yağların ve yağda çözünen vitaminlerin parçalanmasına yardım eder.

Sağlıklı meyveleri tercih edin. Sağlıklı kalın.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.