Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63604.625$

Kentin Markası Kentin Desteğine Muhtaç..İş İşten Geçmeden..

02 Ağustos 2023, Çarşamba 00:15

Trajedi hep aynı seyrediyor. Azalan yayın giderleri, döviz kuru artışlarıyla katlanan oyuncu maliyetleri, maalesef düşen tribün gelirleri, çok da yaraya merhem olamayan resmi ürün satışları..Yanlış transferlere saçılan paralar, altyapıdan yeterli ilk on bir oyuncusu desteği olmaması..katlanan borçlar, kapanan transfer tahtaları, uzlaşı ile belki daha az maliyetle açılan tahtalar, takımı güçlendirmek  için yapılan transferler, saçılan paralar, kısa süreli başarı gelse bile tekrar kapanan transfer tahtaları ve maalesef döndürülemeyen borçlar ve kötü finiş. Çok gördük bu filmi, Süper ligin beşinci şampiyonu Bursaspor üstelik Avrupa Kupaları gelirine, ciddi oyuncu satış bedellerine karşın bu durumda, Eskişehirspor, Orduspor, Gaziantepspor, Malatyaspor, Mersin İdmanyurdu ..niceleri sayılabilir. Belediye Başkanları ve kentin dinamikleri sahip çıkarsa o şehir takımları daha şanslı, Başkanlar ceplerinden hibe desteği sağlarsa çark biraz daha dönebiliyor ama bu ateşe kar dayanmıyor elbette. Bursaspor’un küme düştüğü sezon Başkanı olan Ali Ay cebinden 50 milyon lira verdiği kabul edilmesine karşın ibra edilmedi, üyelikten ihraç edildi, “50 milyon verdin ama iş bilmezliğin kulübü daha fazla zarara soktu” suçlaması yapıldı; gerçi şimdi “gel takımı kurtar “çağrıları yapılıyor bazı kesimlerce.

Çözüm güçlü altyapı, nitelikli scout ekibi, isabetli transferler, kentin dinamiklerini arkanıza alabilme. Kent spora şaşı bakmayacak ve destek verecek. Bilecekler ki marka takım sürünürse kent de itibar kaybeder, klasik deyişle “futbol sadece futbol değil”; endüstri ve reklam aracı. Konyaspor şanslı ama  bence yeterince değerlendiremediği dönem yaşıyor. Yerel ve merkezi siyasi destek ekibimize garanti akar sağlayacak gayrimenkul gibi kalıcı eserlere dönüşmedi; bu etki kentin dinamiklerini Konyaspor’a yardım etmeye zorlayamadı; gönüllülük zaten kısıtlı maalesef. Tesadüfi gelen tarihimizin ikinci lig üçüncülüğü ve Avrupa Kupaları katılımı erken biten macera nedeniyle umulan desteği sağlamadı, buna eklenen transfer yanlışları bugünleri getirdi. 600 milyon borç ciddi borç. 330 milyon lirası dört yılda ödenecek diyerek teselli aramayın, yılda 82.5 milyon lira eder; 2022-23 geliriniz 33.460 milyon lira ayakbastı parası, 45 milyon lirası performans toplam 78.5 milyon lira. Öncelikle bugün S.O.S veren Konyaspor için borcu sıfırlayacak maddi yardım kampanyası başlatılmalı. Bakanlarımız destek olmalı, unutulmasın Trabzonspor şampiyonluğa giden yolda çoğu devlet kurumu olmak üzere loca satış ve sponsorluktan ciddi gelir elde etmişti  ama bunun için de yerelde çalışmak gerek. Milletvekillerimiz kusura bakmasın, zaten ne kadar geldikleri tartışılır da şeref tribününden maç izlemek dışında mesela her biri 100 forma satın alarak maddi destek verebilir dahası örnek olabilirler. Yöneticilerimiz artık ceplerinden hibe para veren kişiler değil, o zaman lütfen ellerini ceplerine atmalılar, yöneticilik bir tanınma aracıdır sonuçta. Sanayi ve Ticaret Oda Başkanlarımız Konyaspor’u umursamak zorundalar. Üyelerini organize ederek sponsorluk, loca –kombine almak, resmi ürün satın almak gibi destekleri yapmak durumundalar bence. Konyaspor’u bence en çok umursayan tribün grupları ve taraftarlarımız. Karşılıksız sevgi en çok onlarda, güçleri oranında en çok desteği sağlayan gene onlar masraflar karşısında katkı olarak en azını teşkil etse de.

Bugün Konyaspor’u maddi olarak düze çıkarma günü olmalı. Kurumsal yapı kurulmalı. Güçlü bir takım kurulup ilk sıralar hedeflenmeli zira daha fazla performans bedeli elde etmenin yolu bu. Avrupa Kupaları hedeflenmeli, bakınız biten sezonda lig üçüncüsü artı 19.9; dördüncüsü 13.2; beşinci 6.6 milyon lira aldılar. Başakşehir ligden 94.6 milyon lira ama Avrupa kupalarından 7.29 milyon euro; Sivasspor ligden 60 milyon lira ama Avrupa kupalarından 6.7 milyon euro elde etti; kurtuluş Avrupa’ya çıkmak.

Son sözüm Sn. Başkana; iyi niyetinden şüphem yok ama Amir 3.2; Abdülkerim 2.8; Btyqui 1; Rahmanovic 0.75 milyon euro satış geliri getirmişken ve üstelik alacaklarından vaz geçmişken borç azalmamasında yanlış transferlerin etkisi yok mu Sn. Başkan? Leonard Zuta borcunu keşke uzlaşı ile ödemeye çalışsaydınız, 200 bin euro ceza cebimize kalırdı ve daha az bedel öderdik, tahta kapalılığı sıkıntısı da yaşamazdık. İki hafta sonra lig başlayacak, heyecanımız kalmadı, endişemiz var. Gün birlik beraberlik ve herkesimin özellikle kentin güçlülerinin ellerini taşın altına koyma zamanları..iş işten geçmeden. Yönlendirilse para yağar.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.