Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63827.657$

İSRAİL DEVLET TERÖRÜ YAPIYOR

29 Eylül 2020, Salı 09:26

Amerikalı ünlü Yahudi akademisyen Prof. Norman Finkelstein, İsrail'in Gazze operasyonuna isyan etti. Yapı­lan katliama çok sert tepki gösteren Finkelstein, İsrail'in Gazze'de Holokost (soykırım) yaptığını söyledi.

Hem annesi hem babası Holokost'tan kurtulan Finkelstein, İsrail'in "delirdiğini" düşünüyor. Nazilerin II. Dünya Savaşı'nda Yahudilere yaptıkları ile, İsrail'in Filis­tinlilere reva gördüğünü aynı kefeye koyan Finkelstein, "Gazze'de yapılan katliamdır, kıyımdır." diyor. Finkelstein, yakınları soykırıma uğramış Ame­rikalı bir Yahudi olarak İsrail'e karşı hiçbir hissî bağ duymadı­ğını, İsrail'in barış düşmanı bir ülke olduğunu kaydediyor.

Türkiye'nin Gazze katliamlarına verdiği tepkiyi olumlu buluyor. Bazı çevrelerin Başbakan Tayyip Er­do­ğan'a yönelik eleştirilerine karşı çıkan Finkelstein, "Kendi­sine en yüksek say­gılarımı sunuyorum." demiştir.

Prof. Finkelstein, Holokost'un (Nazilerin Yahudi Kat­liamı­nın) Yahudilerce istismar edildiğini anlattığı "Holokost Sanayi" kitabının yayınlanmasının ardın­dan DePaul Üniversitesi'ndeki işinden olmuştu. İsrail de ünlü bilim adamının 10 yıl boyunca ülkeye girme­sini yasakla­mıştı. Finkelstein'ın sorularımıza ver­diği cevaplar şöyle:

Soru:  İsrail bu operasyonu ile neyi amaçladı?

Cevap: Temelde iki hedefi var. Birincisi Arap devlet­leri arasında korku yayarak caydırıcılık gücünü tekrar tak­viye et­mek. Bu İsrail'in stratejik doktrininin temel ilkele­rinden biridir. Arap ülkeleri İsrail'in büyük askerî kuvve­tinden korkmalı, İsrail­'in istediklerini yapmalı ve emirle­rine itaat etmelidir.

İsrail'in caydırıcılık kapasitesi Mayıs 2000'de Hizbul­lah'ın işgalci İsrail ordusunu Güney Lübnan'dan çıkarması üzerine sarsılmıştı. Bu yenilginin hemen ardın­dan İsrail caydırıcılığını tekrar tesis etmek için Hizbullah ile yeni bir savaş hazırlığına girdi. 2006'da uzun hazırlık­lara ve hare­kâtta hava kuvvetlerinin yo­ğun olarak kulla­nılmasına rağ­men İsrail, Hizbullah'a karşı bir defa daha rezilane bir he­zimet yaşadı.

Hamas gittikçe ılımlı bir çizgiye doğru ilerliyordu.  2008 Haziran'ında kabul edilen ateşkese riayet ede­rek de güvenilir bir barış ortağı olabileceğinin işaretle­rini veri­yordu. Yani sözünü tutuyordu. Bu arada İsrail ne yapı­yordu? İsrail ateşkesin mühim şartlarından biri olan Gazze tecridinin kaldırılması için hiçbir şey yap­madı. İsrail'in stratejisi Filistinlilerin bu barış "hücu­munu" öldürmekti ki İsrail, bunu her zaman yapar. Filistinlileri her zaman tepki vermeye zorlar. Ya Hamas'ı tamamen tahrip etmek istiyor ya da o kadar fazla zarar vererek Hamas'ın "biz hiçbir za­man İsrail ile müzakere etmeyiz" demesini temin et­meye çalışı­yor. Bu da tam olarak İsrail'in istediğidir. İsrail hiçbir zaman karşısında ılımlı, makul bir barış muhatabı görmek istemez. Böyle bir muhatap ortaya çıkarsa milletlerarası baskının artacağını çok iyi bilir. Hamas şu an çözümden yana, sözlerini tuttu. Sözlerini tut­mayan ve müzakere et­mek istemeyen taraf İsrail'dir.

S. İsrail'in barışla pek ilgilenmediğini söylüyorsunuz.

C. İsrail barış istiyor ama kendi şartlarında bir ba­rış istiyor. Bu şartlardan mühim bir tanesi Batı Şeria'nın İsra­il'e bırakılması.

S. Harekât İsrail açısından başarılı mı?

C. Öncelikle kullandığımız ifadelere dikkat etme­miz lazım. Burada ne bir harekât var ne de bir savaş. Burada olan katliam­dır, kıyımdır. 200-300 çocuk öldü­rülmüşse bu savaş olamaz. Kuvvetli bir ordu savun­masız bir halka sal­dırırsa, bu bir savaş olmaz. Eğer bir kovada balık avlarsa­nız, buna kimse savaş diyemez. Bir İsrailli köşe yazarının dediği gibi bir ha­pishanede insan avlamak için jetleri ve helikopterleri göndermeye cesaret denemez. Şu an olan savaş değildir. Ölenlerin üçte biri çocuklar. Bu sadece bir katliamdır.

İsrail'in amaçları açısından baktığımızda başarılı ol­duklarını teslim etmemiz gerekir. İsrail'in çılgın bir devlet olduğu, aklını kaybettiği ve emirlerine uyulması gerektiği konusunda Filistin­liler ve Araplar arasında bir korku oluştu. İkincisi ise Hamas bir barış ortağı olarak yok edili­yor. Hamas'tan şimdi "asla masaya oturmayacağım" türü laflar duyacaksınız. İsrail'in is­tediği tam da budur.

S. İsrail'e terörist devletten başka ne denebilir? İnter­net sitenizde, Holokost kurbanlarının, çocukları­nın Nazile­rin kendilerine yaptıklarını, şimdi Filistinli­lere yap­tıklarını söylüyorsunuz. Bu doğru bir niteleme mi?

C. Birçok yorumcunun dile getirdiği gibi sanıyo­rum İsrail aklını kaybediyor, deliriyor. Bunları dü­rüstçe ifade etmemiz gerekiyor. Bütün dünya, Ame­rika, Avrupa, Asya barış isterken, bu ülke savaş, sa­vaş ve yine savaş istiyor. Gazze katliamları başladığı hafta İsrail basınında İsrail Silahlı Kuvvetleri'nin ta­mamının Gazze ile ilgilenmediği, zira İran'a karşı bir harekat düşünüldüğü yazıldı. Daha sonra aynı hafta Lübnan'a karşı as­kerî bir harekat planla­nabileceği haberleri yer aldı. İsrail çılgın, deli bir devlet.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.