Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63976.378$

İFRAT ? MÜBALAĞA-2

06 Ağustos 2015, Perşembe 00:00

Meselâ: Haçlılar gelip Irak’ı işgal ettiler. Zenginliklerine el koydular. Ta­rihi müzelerini ve hazinelerini soydular. Petrol ve gelirlerine el koydular. Irak halkını tahkir ve terzil ettiler. Bir­çok kadının ırzına geçtiler. Çocukları bile hapislerde süründür­düler. Camilere sığınan yaralıları, teslim olanları acıma­sızca tarayıp öldürdüler. Saddam’ın kimyasal silahı var bahanesiyle geldiler ama Irak halkının üzerinde kimyasal ve her türlü silahı kendileri deneyip, kullandılar.

 Gıdasızlık, bakımsızlık, ilaçsız­lıktan 500 bini çocuk olmak üzere 2 milyon insan öldü. Ama maalesef bu iki milyon insanın belki % 10’unu ABD’liler öl­dürdü, geri kalanları Irak halkının müfritleri, mezhep kavgası yüzünden kendi kendilerinden öldürdüler. Her gün takriben 50 ile 80 kişi bombalarla, suikastlarla öldürüldü.

Adamlar ifratları yüzünden, iz’ansızlık ve idraksizlikleri yüzünden; vatanını işgal eden, bay­rağını indiren, namusunu telef eden, köpek öldürenlere yıllarca ceza verirlerken, resmen Iraklı sivilleri öldü­renlere ceza bile vermezken, gücümüzü, aksiyonumuzu, yapabileceklerimizi vatanımızı işgal eden müstevlilere karşı kullanalım demiyorlar, mezhep kav­gası yüzünden birbirini öldürüyorlar.

 Kur’an’da bir ayette: “İçimizdeki beyin­sizler yüzünden bizi helâk eder misin Allahım?” deniyor. Gerçekten İslâm Âlemi bu duayı çok etmeli.  

İkindi namazının sünneti Gayri Müekked bir sünnet­tir. Yani Resüli Ek­rem Efendimizin çoğunlukla terk ettiği bir sün­nettir. Ama bizim kitapları­mızda, bizim kıssaları­mızda, bizim vaazlarımızda sahib-i tertiple ilgili, ikindi­nin sünnetini hiç ge­çirmeyen kişilerin fazilet ve kera­metleri ile ilgili nice kıs­salar, nice hikâyeler, nice anek­dotlar mevcuttur. Niye kardeşim, biz ümmete Peygambe­rini mi sollatacağız? Allahın Resülü terk etti ise bıraka­lım önemli işleri olduğu zaman ümmette bu kolaylık­tan faydalansın ama hayır. İşte bu bir ifrat.

Veysel Karani Haz­retleri ile ilgili birçok şiir ve ilahiler yazmışız ve ba­zılarında diyoruz ki;

Elinde asası hurma dalından

Sırtında abası deve yününden

Asla hata gelmez onun dilinden

Yemen ellerinde Veysel Karani

 

Niye kardeşim? Peygamberler bile Allah’ın hatasız olma sıfatına ortak olmasınlar diye “zelle” dediğimiz kü­çük sürçme­lerle, küçük hatalarla muallel iken, Veysel Karani’nin dilinden neden asla hata sadır olmuyor?

İşte bu ve benzeri şeyler, mena­kıp kitaplarına baktığımızda daha enva-i çeşitlerine rastla­rız… bunlar dini zorlaştıran ve bazıları insanı şirke götüren şeylerdir. Hz. İsa’yı da bu tip insanlar ve onların düşünceleri tanrılaştır­mıştır.

Karamanda Karasakal Lâkaplı bir meslektaşımız var, Allah selâmet ver­sin, çok nüktedan, çok muzip birisi, onun üzerinden rivayet ederler: Hoca Efendiyi nikâh kıymaya çağırmışlar, da­mat, şahitler mevcut ama gelin olacak kız yok, “nerde” demiş, “öteki odada” demişler, “çağırın” demiş, “aman hocam mah­rem” demişler. Onunda canı sıkılmış, bizim Konya tabiriyle; “ulen gidi­ler, bu kızımız tüpçünün önüne çıkar, sütçünün önüne çıkar, terlikçinin önüne çıkar, pazara gider, belediye oto­büsüne biner…onlara mahrem olmu­yor da, 70 yaşımda bana mı mah­rem oluyor çağırın şunu” demiş ve nikâhla­rını kıyıvermiş.

Bu ve bunlara benzer daha binlerce ifrat ve tefritle­rimiz var, Allah bizlere İslâmî şuur ve basiret lütfetsin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.