Konya
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.35
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2394.8
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59374.98$

HAYATA YATIRIM

26 Temmuz 2023, Çarşamba 00:12

Hayat o kadar hızlı akıp gidiyor ki, ne zaman bu yaşa geldik diye hayıflanıyoruz. Yani yıllar su gibi akıp gidiyor ama belki çoğumuz hayata ve kendimize olumlu katkılar yapmaktan kaçıyoruz, hatta göz göre göre, bile bile hayatı ve kendimiz olumlu kılacak şeylerden mahrum ediyoruz. Daha dün gibi 2023 yılının başlangıcı ama kalmadı, şunun şurasında 5 ay sonra 2023 yılı da bitiyor.

Hayatımızın bundan sonraki kalan kısmında kendimize yatırım yapmayı kaçırmayalım. En azından bu yıldan geriye kalan yaklaşık 150 günü olumlu ve hayatımıza katkı sağlayacak şeyleri görmezden gelmeyelim ve uygulamaya geçelim.

Mesela ilk önceliğimizden biri zamanı yönetmek olsun. Akıp giden zaman bir daha geri gelmeyeceği gibi fırsatları da alıp gidiyor. Belki istediğiniz, hedeflediğiniz noktada değilsiniz. Bu sizin başarısız olduğunuz anlamını taşımıyor ama plansız programsız yaşadığınızın göstergesidir. Gün yetmiyor diyorsunuz, gün, dün de 24 saatti, bugün de 24 saat. Günü uzatmak için erken kalkın, yapacaklarınızı gözden geçirin ve programınıza sadık kalın.

Hayatın size bir şeyler vermesini beklemeyin. Hayat size istediklerinizi altın tepside sunmaz. Mücadele edin, koparıp alın. Unutmayın, sadece “insanın istediği ama çalıştığı, mücadelesi ölçüsünde başardığı ve elde ettiği vardır.”

Planlara ve programa sadık kalmamak, sizin odaklanamamanızdan kaynaklanıyor. Yapılacak işe odaklanmak gerekir. Maalesef herkes yaptıklarından sonuç ister ama işe, konuya odaklanmaz. İnsanın farklı şeylerle uğraşıp düşüncelerini ve gücünü bölmemesi gerekir. Çünkü bölünmek, dikkat dağıtır, güç kaybına neden olur. Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırmak gerekir. Sadece bir hedefe odaklanmalı, hedefe ulaşınca da bir diğerine odaklanmak başarıyı kolaylaştırır. Aksi takdirde birkaç konuya belli oranda odaklanırsanız, başarılı olmak çok zor, hatta imkânsız hale gelir ve her şey yarım kalır.

Odaklanamamaktan kaynaklanan en kötü yanımız da yaptığımız iş sürecinde veya istediğimiz ölçüde sonuçlanmayan olaylar ve gelişimlerden sonra negatif düşünceye sahip olmamız.  Bir kere düşünce, hemen tekrar ayağa kalkmayı engeller negatif düşünce. Düştüğünüz zaman, negatif düşünceden sıyrılın ve ayağa kalkarak nerede yanlış yaptığınızı, daha iyi nasıl yapabileceğinizi ve başaracağınıza inancınızı kendinize empoze edin ve kendinize deyin ki; “bugün kötü bir gün olabilir, ama hayatın bundan sonraki her anı da kötü olacak diye bir şey yok” diyerek pozitif düşünmeye çalışın

Problemleri çözmeye odaklanın. Eğer çözüme odaklanırsanız,  bu odaklanma engelleri çok daha hızlı aşmanıza yardımcı olacaktır. Kendinize ve hatalarınıza odaklanın, kendinizle yüzleşmeyi de asla unutmayın. Oscar Wilde’n çok güzel bir sözü var. "İnsanın kendiyle yüzleşmeye yüzü yoksa başkalarının hatalarıyla oynar durur." Ve buna ek olarak Albert Einstein diyor ki; "Savaşmak istiyorsan, kendi cehaletinle savaş." O yüzden, cehaletinizi yok etmek için kitap okuyun, kendi aklınızı eğitin, yanınızda hep o olacaktır.

Yeniliklere açık olun. Sürekli yaptığınız işte veya yaşadığınız hayatta belli oranlarda iyileştirme yapın, rutinden kurtulun. Kendinize zaman ayırın. Kaliteli kitaplar okuyun. Çünkü kitapların getirisi, yıllarını vermiş insanların, sizin birkaç saatlik okumayla, onlarca yıllık bilgi birikimi elde etmenizi sağlayan büyük bir yatırımdır. Kendinize ayırdığınız zaman, para bu yatırıma değer.  Eğer okumayı günlük alışkanlık haline getirirseniz, yıllık, hatta ömürlük getiri elde etmiş olursunuz.

Okuyun, yeniliklerden bilgi sahibi olun. Okuma sevginiz yoksa bir kitabı bir anda bitirmeniz gerekmez. Zaten hayatta sizden her şeyi bir anda bitirmenizi istemiyor. Bir paragrafla başlayın, bir sayfaya ulaşın. Yeter ki siz bir adım atın, zaman içinde elde ettiğiniz o okuma alışkanlığı sizde büyük değişiklikler ortaya çıkartacaktır.

İş arkadaşlarınızı veya birlikte olduğunuz sosyal hayattaki arkadaşlarınızı iyi seçin, sizi yarı yolda bırakacak, sizi amaçlarınızdan, hedeflerinizden saptıracak, çok konuşup sizi dinlemeyen, sadece ”ben bilirim” diye sürekli konuşan insanlardan uzak durun. Bu, kendinize değerli bir başarı ağı sağlar. Çünkü insan birlikte olduğu insanların ortalamasıdır. Onların alışkanlıkları, size uysa da uymasa da sizde de yer eder. Onların alışkanlıkları ve zihniyetlerini isteseniz de, istemeseniz de benimser ve o yönde hareket edersiniz. O yüzden seçimleriniz, sizi ileriye taşıyacak insanlar olsun.

İşte bahsettiğim ve ana başlıklarla vermeye çalıştığım bu birkaç şey, hayatınızla ilgili netliği, yaşamayı, gayenizi ve başarınızı ortaya çıkartacak birkaç ipucuydu. Seçim ve hayat sizin, istediğiniz gibi onu harcayabilirsiniz ya da değerli kılabilirsiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.