Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63025.689$

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIKLAR, SAĞLIKLI VÜCUTLAR

20 Ocak 2020, Pazartesi 08:17

Kış ayları soğuk havayla beraber grip, nezle, faranjit ve bronşit gibi çeşitli hastalıkları da yanında getirir. Bu yıl daha da güçlü olan bu hastalıklar, vücudu kolay terk etmek istemeyen cinsten. İyileşme sürecinin uzamasına neden olan bu durumda hastalıklarla savaşıp vücudu koruyan bağışıklık sistemine destek olmak gerekir.

Yeterli ve dengeli beslenmenin yanında günlük yaşantınıza birkaç besin ekleyerek daha hızlı ve kolay şekilde iyileşebilir hatta bu kışı hiç hasta olmadan geçirebilirsiniz. Gelin birlikte bu besinlere bir göz atalım.

BROKOLİ

Antioksidan özelliği bakımından dikkatleri üzerine çeken brokoli, A, C, E ve K vitamini yönünden zengindir. 1 kâse brokoli 115 mg C vitamini içerir. Günlük C vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar. K vitamini ise kemik sağlığının korunmasını sağlar, kanın pıhtılaşmasına yardım eder.

EV YOĞURDU

Listenin başında yer alan evde yapılmış yoğurt, probiyotik (bağırsak dostu bakteriler) açısından oldukça zengindir. Bağışıklığın korunmasında aktif bir şekilde rol oynar. Günde 1 kase tüketilmesi önerilmektedir.

KEFİR

En kalitesi probiyotik kaynaklarından biri kuşkusuz kefirdir. Bağırsakların çalışmasını düzenler, bağışıklığı destekler, hastalık süresini kısaltır.

BALIK

Omega-3 açısından en iyi kaynaklardan biri olan balık, selenyum minerali açısından da zengindir. E vitaminiyle ortak çalışarak vücut direncini arttırır, vücudu hastalıklara karşı korur.

TURUNÇGİLLER (MANDALİNA, PORTAKAL ve GREYFURT)

C vitamini denildiğinde akla ilk gelen kuşkusuz turunçgillerdir. ÖZellikle bir orta boy portakal yaklaşık 70 mg C vitamini içerir, günlük C vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılar.

Portakalı, mandalina ve greyfurtu soyarken etrafında bulunan ipçikleri (en doğal lif kaynağı olup diyet posasıdır) ayırmadan beraberce tüketmek bağırsakların çalışmasını düzenler, kabızlık (konstipasyon) problemlerinin çözülmesine yardım eder.

ÇÖREK OTU

Hastalıklara karşı vücudu koruyan çörek otu aynı zamanda güçlü antioksidan besinler arasında yerini alır. Anti-inflamatuar olup bağışıklık sistemini güçlendirir. Vitamin ve mineral açısından oldukça zengin olan çörek otunun içerisinde yüksek oranlarda A vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bakır, çinko, demir ve fosfor bulunur.

Taneli haliyle ya da soğuk sıkım yağ formu ile de tüketilebilir.

KİVİ

Güçlü antioksidan meyvelerden olup vücudu hastalıklara karşı korur. C vitamini açısından zengin meyvelerden biridir. C vitamini, demir mineralinin vücutta emilim miktarını arttırır. Demir eksikliği görülen bireyler, kivinin üzerine bir miktar pekmez döküp tüketebilir.

SOĞAN ve SARIMSAK

Bağışıklık dostu olarak bilinen bu ikili, anti bakteriyeldir. Yemeklere ve yoğurtlara çiğ olarak eklediğinizde, çiğ olarak tükettiğinizde hastalıklara yakalanma riskinizi minimuma indirmiş olursunuz. 

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.