Konya
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.66
  • ALTIN
    2387.2
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57203.67$

GİRİŞİMCİ GENÇLERE VERGİ VE SİGORTA PRİM TEŞVİKİ

05 Ağustos 2021, Perşembe 09:22

Yeni bir iş yeri açmak, ticari bağlantılar kurmak, müşteri portföyü oluşturmak ve daha sayamayacağım onlarca külfete katlanarak başlanılan ticari, zirai ve mesleki hayat, bir takım vergisel yükümlülükleri de beraberinde getirmektedir. Vergi ve sigorta prim ödemeleri gibi mali ödevlere, iş ve meslek hayatının doğası gereği katlanılması gerekse de, çeşitli teşvik mekanizmaları ile kazancınızın belli bir bölümünü bir süreliğine vergi dışı bırakmak ve kendi adınıza ödemeniz gereken sigorta primlerini belli süreyle ödememek mümkün.

Bugünkü köşe yazımda; ticari, zirai ve meslek hayatınızın bidayetinde siz kıymetli gençleri mali açıdan oldukça rahatlatacak bir teşvikten bahsedeceğim. "Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası"

Girişimci gençlere sağlanan vergi teşviki; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 20.maddesinde, sigorta prim teşviki ise 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81. maddesine eklenen hüküm ile getirilmiştir. Şimdi vergi teşviki ve sigorta prim teşvikinin şartlarını ve avantajlarını sırasıyla inceleyelim.

Vergi Teşvikinden Yararlanma Şartları?

-29 yaşın tamamlanmamış olması,

-Ticari, zirai ve mesleki faaliyet kapsamında ilk kez gelir vergisi mükellefi olunması,

-Faaliyetin başında bilfiil bulunulması veya işin bizzat sevk ve idare edilmesi,

-İşe başlamanın süresinde bildirilmesi.

Vergi Teşvikinin Avantajı?

Faaliyete başlanılan takvim yılından itibaren üç yıl süreyle ticari, zirai ve mesleki kazancın 75.000 TL tutarındaki kısmı, gelir vergisinden istisna olmaktadır. "Peki, bu husus somut olarak ne anlama geliyor?" derseniz; bu teşvikten yararlanma şartlarını haiz mükelleflerin 75.000 TL tutarında kazanç elde etmeleri halinde, 2021 takvim yılında normal şartlarda ödemeleri gerekecek 15.340 TL tutarındaki gelir vergisinin ödenmemesi anlamına geliyor. Bununla birlikte; bu tutarın altında elde edilen kazançlardan gelir vergisi hiç alınmazken, bu tutarı aşan kazançların da 75.000 TL’ye isabet eden kısmı için istisnadan yararlanılması mümkün. Örneğin; 2021 takvim yılında 100.000 TL kazanç elde eden gelir vergisi mükellefinin normal şartlarda 22.090 TL gelir vergisi ödemesi gerekirken; genç girişimcilere yönelik gelir vergisi istisnasından faydalanan vergi mükellefi, kazancının 75.000 TL'lik kısmı gelir vergisinden istisna olduğu için istisna dışı kalan 25.000 TL üzerinden sadece 3.800 TL gelir vergisi ödemesi gerekecek. Bu örnek özelinde elde edilen mali avantaj ise 18.290 TL.

Sigorta Prim Teşvikinden Yararlanma Şartları?

-Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası teşvikinden faydalanılması,

-18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olunması,

-4/1-b (BAĞ-KUR) kapsamında ilk kez sigortalı olunması,

-Faaliyetin başında bilfiil bulunulması veya işin bizzat sevk ve idare edilmesi,

Sigorta Prim Teşvikinin Avantajı?

Belirtilen şartları sağlayan kişilerin prime esas kazanç alt sınırı dikkate alınarak ödemeleri gereken sigorta primleri, bir yıl süreyle Hazine tarafından karşılanmaktadır. Konuya biraz daha somut yaklaşalım. 4/b (BAĞ-KUR) kapsamında prim ödemesi alt sınırının 2021 yılında ortalama 1.055 TL olduğu düşünüldüğünde; bir yıllık sigorta prim teşvikinin parasal karşılığı ortalama 12.500 TL tutarına denk gelmektedir. Yıllar itibariyle ödenmesi gereken sigorta prim miktarları artış gösterdiğinden, elde edilecek sigorta prim avantajının parasal karşılığının arttığını da söylemek mümkün.

Yukarıda izah etmeye çalıştığım vergi ve sigorta prim teşvikinden faydalanma imkanına sahip genç girişimcinin 1 Ocak 2021 tarihinde işe başladığını düşünelim. 2021 takvim yılında elde ettiği kazancın 75.000 TL’yi aşmaması halinde gelir vergisi ödemeyecek ve elde edeceği vergi avantajı 15.340 TL olacaktır. Bununla birlikte 2021 yılında bir yıl süreyle asgari ödemesi gerekecek sigorta priminden de 12.500 TL civarında bir teşvik elde edildiği düşünüldüğünde, iş hayatına yeni başlayan girişimci bir gencin -örneğimiz özelinde- bir yıl içinde elde edeceği vergi ve sigorta prim teşvikinin tutarı yaklaşık 28.000 TL’ye isabet etmektedir.

Nereye Müracaat Edilecek?

İlgili şartları sağlayan ve bu imkandan yararlanmak isteyen genç girişimciler, bağlı oldukları vergi dairesinden alacakları “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesi ile birlikte bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezine müracaat edebilirler.

Gerekli şartların sağlanması halinde faydalanılması kanuni bir hak olan “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” uygulaması, girişimci ruha sahip ve kendi işini yapmak isteyen gençleri, iş ve meslek hayatlarının başlangıcında mali açıdan oldukça rahatlatacak bir teşvik mekanizmasıdır.

Yeni bir köşe yazısında görüşmek dileğiyle, selamlar…

Yorumlar

  • yorum avatar
    Yusuf Cihad DEMET
    06-08-2021 14:18

    Teşekkürler Engin Bey, keyifli okumalar dilerim.

  • yorum avatar
    Engin Ataseven
    06-08-2021 10:02

    Değerli üstadım, aktarımlarınız için teşekkür eder yeni yazılarınızı beklediğimizi iletmek isterim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.