Konya
28 Nisan, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63707.857$

FAİZSİZ YAŞAM MI? OLUR (!) AMAN HA

10 Şubat 2024, Cumartesi 00:01
Şadi Şirazi demiş ki “Gönlüyle sözü bir olan insandan korkma “
Allah için çok doğru söylemiş. Biz de buna uymaya çalışıyoruz, ama ben artık gölgemden bile korkar durumda olduğum için her zaman doğruları, gerçekleri yazamamanın vicdan azabıyla yanıyorum.
Mesleğimiz gereği ve günümüz Türkiye’sinde nasıl nefes almamız gerekiyorsa, nefes alma adına gerçeklerle değil günümüzün gerçekleri ile yaşamaya gayret ediyorum.
Ama vicdan böyle söylemiyor.
Elimizden de hiçbir şey gelmeyince zaman zaman durumu ortalayarak yola devam demeye çalışıyoruz.
Bugün bir ayağı Konya’da, bir ayağı evlatları nedeniyle Amerika’da bulunan çok sevdiğim çok değer verdiğim Muammer abimin göndermiş olduğu yorumla yazımıza başlamak istiyorum.
“Selamünaleyküm
Uğur bey hayırlı sabahlar hayırlı cumalar kolay gelsin.
Yazmayacaktım mübarek cuma günü dedim yine duramadım.
‘Kahvaltı salonundan bahsettin tenha, sonra bir anda doldu hanımlar tarafından tabiri caizse kahvaltıyı bıraktım tabirimi mazur görün salonun hali daha iyi anlaşılsın diye Konya’da söylenir aval aval sağa sola bakmaya başladım diyorsunuz’.
Doğru nereye bakmayacan ben olsam şaşırır inan ağzım açık kalırdı maalesef.
Gelinen nokta halimiz bu kahvaltılar salonlarda yenir hale geldi. Allah sonumuzu hayır etsin.
Rahmetli Annem mekânı cennet olsun biz okula giderken sabahları erkenden fırın vardı. Ekmeğini yapardı. İneğimiz vardı, sağar pişirir hazırlar ekmeğin içine yağ sürer bizi kahvaltısız okula aynı zamanda dükkanımızda vardı kahvaltısız göndermezdi.
Hayvancılık vardı, zaman zaman çokça bilirim çobanlarımız vardı onlara bile gönderir gözetirdi düşünün zahmete bir bakın.
Şimdi dolabın kapısını açacak, koyacak, çay demli oturduğun yerde kahvaltı yapılmıyor.
Neden üç kuruş elimize geçince ne oldum delisi sonradan görme olduk.
Tüketim ekonomisi bankalardan sıra sıra kartlar çek çık tüketerek sonumuzu Allah hayırlı etsin.
Büyüyen tek ülke dünyada ABD başka yok.
Dinamik toplum teknolojide zirve dünyanın bütün zirvede olan beyinleri orada bir yeni buluş milyarlarca dolar dünyayı her alanda kendine bağımlı hale getirmiş kazanıyor dinamik yapı tüketiyor.
Bizde tamamen gösteriş özenme yazmaktan ‘da gocunmam kamu bankalarından çok düşük faiz ona faiz denmez de imtiyazlar kullanıyorlar.
Akıl almaz şekilde bir ekonomik dengesizlik inan sizin köşenizde de yazarsın şu varlıklı şu hale geldi çok cazip kredi musluğunu kamu bankaları kessin gözlerine uyku girmez sonuç ortada gördük konut otomotiv döviz  bu kesimler için yatırım oldu.
Üretimi bıraktılar bu imkânlarla her şey allak bullak oldu.
Merkez bankası başkanı genç maşallah iyi yetişmiş dinledim sanki kararlı bir duruşu var.
Bu konuda birde sanayi bakanımız hemşerimizi dinledim.
‘Çok çok ucuz krediler dikkatli verilmezse amacı dışında kullanılır’ aynen cümlesi gördük işte konut ve otomotivde yaşananı dedi hem de nerde olduğunu söyleyeyim TRT haberde arşivlerinde var.
Onun için hep derim yine diyorum Sayın Cumhurbaşkanımız kadar yetkilerde çabalasa gayret etse çoğu sıkıntıları yaşamayız.
Yok kardeşim var mı bu ülkede muhalefet parça parça yapacakları hiç bir şey yok güçlü dinamik bir muhalefet iktidar için iyidir ama nerde hepsi tel tel dökülüyor.
Biz bu ülke kısaca üreterek teknolojide zirve ihracatta zirve bunların yanında olmalıyız, fertler devlet olarak başka çıkar yol yok.
Değişik değişik üretmeden oturduğumuz yerden kazan dönemini devletimiz bitirmeli kaynaklarımızı bu yönlere dağıtmalıyız.
Açıkça hiç bir katkısı olmayan sülük gibi yapışan kesimlere kaynak yok kapıları kapatacan, Konya tabiri ile sonadan görmeler(r, harfini bilerek yazmadım)
Allah mübarek cuma gününde devletimizi milletimizi her türlü aftlardan bela musibetlerden korusun daima bu milleti devletimizi muzaffer kılsın.
Çok kurak geçti kış kar görmedik Rabbim rahmeti kar’ını nimetiyle indirsin.
Rabbim mazlum Gazze’yi Siyonist İsrail’den kurtarsın. Mazlumları korusun zalimleri kahreylesin Duamız…
Hayırlı cumalar Allaha emanet olun selam dua ile…”
……
İşte Ak Partili olmasının ötesinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a olan inancını böylesine koruyan Muammer Yıldız abim bile faiz konusunda tüketici toplum olma konusundaki endişelerimizi böyle destekliyor.
Herkes her şeyi görüyor ama uygulayan var mı?
Hepimiz doğru söylüyoruz da icraata geçiriyor muyuz?
Sadece paramızla değişmedik.
Sadece beynimizle doğruları görmekle kalmadık.
Biz vicdanımızda, yüreğimizde değiştik asıl tehlike bu.
…..
GONYALI GAMİL ABİM İSE ŞÖYLE DİYORDU;
“Biri yer biri bakar kıyamet ondan kopar be abem. Güya faizi düşürünce bizde bu hanım ablalar gibi zengin olacaktık. Bütün meselemiz faizdi. Ekonomist liderimizin liderliğinde ve gözleri parıldayan bakanımızın marifetiyle faizi indirdik, enflasyonda bize bindirdi. Dünyada üç yılda üç kat fakirleşen başka bir ülke daha yok. Neyse Diyanet İşleri Başkanı üzülmeyin fakirler cennete daha erken girecek dedi de içimize su serpti. Para pul bunlar fani şeyler abem.”
…….
Hafta sonu canınızı ekonomi ile sıkmayalım.
Ömer abimizin fotoğraflayarak gönderdiği bu konu için de iki satır yazalım.
‘Mrb. Üstadım, Evliya Çelebi parkında 7 köpek tur atıyor, it dalaşı yapıyor. Bir an herkes alarma geçti, köpekler üzerimize gelir mi? diye. Allah'tan gelmediler, velev ki geldiler, vatandaşı kim korur, yardım eder, parkta böyle bir görevli var mı? Merak ettim. İhbar üzerine gelecek ise sıkıntı demektir. Peki bu tür bir saldırı nereye ihbar edilir. Meçhul’.
……
Ömer abimiz ve Ömer abi gibi düşünen okurlarımıza durumu nasıl izah edebileceğimi inanın bilemiyorum.
Sokak hayvanları hepimiz için her an dört ayaklı birer bomba.
Daha bu hafta içerisinde Güneydoğu Anadolu bölgesinde sokak köpeklerinin saldırdığı insanımızın haberini gördük.
Ama maalesef sokak köpeklerinin saldırdığı çoluk çocuk, yaşlı, kadın erkek parçalanmış insanların haberlerini bile ulusal basın haber yapmıyor.
Niye yapmıyor çünkü sanılıyor ki bu haberler AK Parti’ye, iktidara zarar veriyor.
Yahu ne alakası var.
Bu konulardan en başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan rahatsız.
Kendisine bu konuda bilgiler gitmiyor mu?
Sayın Cumhurbaşkanımız boş vakitlerinde eline gazeteleri alıp okumuyor mu?
Sayın Cumhurbaşkanımız gençlerle yaptığı toplantılarda bu konulara değinmiyor mu?
Şimdi diyeceksiniz ki biliyor da, konuşuyor da sonuç ne?
İşte 21 yıldır tek başınıza iktidarda olsanız bazı can alıcı, canımızı parçalayıcı konular için parmağınızı oynatamıyorsunuz.
Böylesine vahim bir durum için şimdi belediye başkanlarımıza, belediyelere ne diyebilirim ki?
Baş başa bağlı baş şeriata bağlı değil mi?
İŞTE BİZİ DOĞRULAYAN OKURLARIMIZ
Bakın sıkı okurlarımızdan Abdurrahman Bey, dikkat çekmeye çalıştığımız çok büyük bir tehlikeye nasıl da destek veriyor.
“En dertli olduğum konulardan birisidir "Sokak arası atık toplayıcıları" Çöp konteynerlerinin içine girerler, derme çatma araçlarla trafiği tehlikeye sokarlar, eli yüzü kılığı kıyafeti ile zombi gibi ne zaman ve nerede karşınıza çıkacağı belli olmayan, karşınıza çıktığında ya başınızı çevirdiğiniz ya da insanlığınızdan utandığınız bu İNSAN lar... Bakın şimdi; neredeyse yirmi ay önce zamanın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanı Murat Kurum'un imzasıyla yayımlanan 2022/6 sayılı Bakanlık Genelgesi; “Atık Toplayıcıları” konulu bu Genelge, serbest olarak atık toplayıcılığı yapanları “sıfır atık bilgi sistemi” ile kayıt altına alarak yetkilendiriyor ve çalışma sistemini düzenliyor. Bununla ilgili Belediye Başkanlıkları ve Valilikleri görevlendiriyordu. Ne oldu bu GENELGE ye? Bakanından bakmayanına idarecilerimiz idare etmeye devam ededursunlar sokak arası toplayıcıları ferman devletlimun sokak araları, caddeler hatta hatta sahipli - sahipsiz nerede ne bulursak hepsi bizimdir diyerek aramızda dolaşmaya devam ediyorlar. Ama olsun dibimizdeki İNSAN’lar ve kentlerimiz için bir şey yapmazken yapamazken sosyal medyalarda vb. yerlerde mangalda kül bırakmaktan da geri durmayız.
Haydi o zaman günü güzel bir ibretlik konuyla bağlayalım hafta sonunuz mutlu, huzurlu, sağlıklı, hayırlı, gönlünüzce geçsin inşallah
Hindistan’da bir öğretmen, bir sınav öncesi öğrencilerinin anne ve babalarına şu mektubu gönderdi:
Sınav haftasına kısa bir süre kaldı. Çocuğunuzun başarılı olmasını ne kadar çok istediğinizi biliyoruz ama…
Unutmayın ki sınavlara girecek öğrenciler arasında matematiği anlamasına gerek olmayan geleceğin sanatçıları oturuyor olabilir.
Tarih ve İngiliz edebiyatı çocuğunuzun işine yaramayabilir; çünkü onun geleceğinde, belki de başarılı bir girişimci olmak vardır.
Çocuğunuz bir müzisyen olacaksa, kimya notlarının önemi kalmayacak. Ya da bir sporcu olmak yatıyorsa düşlerinde, fizik dersindeki başarısının fiziksel yeteneklerinden daha iyi olması gerekmiyor.
Çocuğunuz iyi not alıyorsa, bu güzel bir şey… Ama iyi not almıyorsa, onun kendine olan güvenini ve inancını sarsmayın. Rahatlatın çocuğunuzu… Bu yalnızca bir okul sınavıdır. Yaşamının ilerideki bölümlerinde onu, daha değişik sınavların beklediğini söyleyin.
Ne not alırlarsa alsınlar, onları sevdiğinizi ve bir okul sınavında aldıkları notla yargılamayacağınızı duyumsatın onlara.
Lütfen yapın bunları. Çünkü siz bunları yaptığınızda, o kendine daha çok güvenen ve yaşamı boyunca karşısına çıkacak engellerle kolayca savaşabilen bir çocuk olarak yetişecek. Bir sınavın ya da düşük bir notun, onun düşlerini ve yeteneklerini alıp götürmesine izin vermeyin. Unutmayın: “Dünyanın en mutlu insanları, yalnızca doktorlar ve mühendisler değildir.”
 
GÜNÜN OKKALI SÖZÜ
Sevgi her şeyin anahtarıdır.
 
NE ZAMAN ADAM OLURUZ
Trafik ışıkları bazı kavşaklarda gece yarısı belli bir saatten sonra kontrollü geçişe döndüğü zaman bu kavşaklarda ayağımızı gazdan çekmeyi öğrendiğimiz zaman daha iyi ADAM oluruz.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Fevzi ÇAKMAK
    12-02-2024 09:24

    Etliekmek yemeye devam.

  • yorum avatar
    Emekli Şeker Hüseyin
    10-02-2024 16:00

    Bilinçli seçmen kardeşime ah güzel kardeşim ben o hatayi asla yapmam akpartiye oy vermem 20 sene verdim vebala giremem beka dediler bizi unuttular inanmıyorum hepsi masalmiş uyandık amma geç uyandık

  • yorum avatar
    bilinçli seçmen
    10-02-2024 13:44

    Emekli Şeker Hüseyin amca sen hiç üzülme, diğer seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de oylarımız AKP'ye! Beka meselesi, gerisi hikaye!

  • yorum avatar
    Oguz Oguz
    10-02-2024 13:29

    Yav kardeşim, bu yazının neresini duzeltmeye kalksak, bir ucundan tutmaya calışsak, her tarafı elimizde kalır, uzerimize yapışır. Bir gösteriye gidersin, kimi gordüğü manzaradan etkilenir, "adama bak nasıl uçuyor amk" der, yanında oturan diğeri "yok len, ne uçacak lâle, kesin bi ipe bağlı amk " der. Netice de muhteşem, hazinemiz , degerli egonomist böyüklerimiz gectigimiz hafta icinde Turkiye'mizin geleceği, refahı ve mutluluğu icin, 10 yıl vade ile 3 milyar dolar borç temin etmişler. Faizi yıllık 7,875 % miş. Yani ulkemiz aldığı 3 milyar dolar borca karşılık 10 senede 2,4 milyar dolarda faiz odeyecekmiş. Kamu bankalarinın 4-5 aydır oz sermaye oranları degişmiyor, yerinde sayıyor, normalde bunun her ay bu ortamda 6-7 puan yukarı gitmesi lazım. Ama baskilanan kur ve aktarılan kaynaklarla malesef yine varlıkları TL bazında eriyor. Yine bir yerlerden, birilerinin emeginden, alın terinden alıp, bunlara enjeksiyon yaparlar. Bu ülkenin batmasinı en cok yandaslar ister. Bunların istegi bitmez, ucuz kredi isterler, satış yapabilmek, millete iteleyebilmek için kredi kartına bol taksit isterler. Evleri millete kakalamak icin ucuz dolar, uzun kredi isterler. Bunlarin bedeli nedir diye sormak akıllarına gelmez. Beton kafalı hükümette bunlara canak tutar. Tum maaasımı,kuruşuna dokunmadan bağışliylrum diyen Kultur ve Turizm bakanının sirketlerine son 8-10 senede 4,5 milyar TL destek aktarılmıs, ve 2.dereceden sit alanına yine otel başlıyormuş. Neyse, Abd de isler pek oyle iyi degil. Hikumetin 8 trilyon butce gelriinin 1,5 trilyon dolari faize gidiyor, bu rakam seneye 2,3 trilyon dolar olur. 30 trilyon borcun Abd de faizi bu tutuyor. Mortgage krizi ve ozel bankalarda borç krizi var. Herkes bir şeyler sallamış ama tutarı yok yazdığınız konuların. Konya da ki en iyi gelişme halka acık sirketlerin cogalması ve sermaye girişinin artması olur. 3-5 yalama bürokrat, yandaş gasteciyle, 8-10 muhtar(!)la, hödük siyasetçilerle Konya bir yere varamaz.

  • yorum avatar
    meczubun biri
    10-02-2024 11:38

    Hülagü Han sorar:“Kafir ama adil idareci mi yoksaMüslüman ama zalim idareci mi iyidir?”Alim Seyyid İbni Tavus cevap verir:“Kafir ama adil idareci iyidir.Kafir idarecinin inancı kendine, adaleti ise halkadır. Müslüman idarecinin deinancı kendine, zulmü ise halkadır” der.geri kalanı boşverin muhalefet ile iktidarın zannımca aralarındaki fark sadece nokta kadardır.birinin dili söyler kalbi tasdiklemez diğerinin dili söylemez kalbi tasdiklemez.fark sadece dildedir bu milletde dile bakar kalbe bakmaz.zaten başına ne gelmişse kendi gibi sanıp güvendiklerinden gelmiştir.siz siz olun ne dendiğine değil ne yapıldığına bakın.

  • yorum avatar
    Emekli Şeker Hüseyin
    10-02-2024 10:54

    Nalçacıda bir zamanlar durumu iyi olanlar oturuyordu 45 senedir burda yaşıyorum bir arkadaş yazmiş dogru nene hatun parkının önünde ekmeği 2 lira aşağıya almak için kuyrukta bekleyen vatandaşların durumunu gördüm inanilmaz uzuldum çoğuda emekli arkadaşlarım 20 yıldır Akpartiye oy verdiğim için kendimi affedemiyorum kandirildik malesef emekliyim kimseye muhtaç olmadan bu dünyadan göçüp gitmek en buyuk isteğimiz Allah taksiratlarimizi affetsin

  • yorum avatar
    Hasmeramli
    10-02-2024 10:27

    Araf-205: Rabbini hayatının her alanında ve her anında hatırında tut. İşlerini O'na göre yap. İlk olarak bu yaşayışı kendinde gerçekleştir. Başkalarında kusur aramak yerine, iğneyi kendine batır. Rabbinin rahmetine uygun bir yaşamın olsun. O'na ters düşmekten- sevgisini kaybetmekten için titresin- kalbin ürpersin. Yapacağın işleri- iyilikleri- ibadetleri gösteriş yaparak yapma! Hiç kimsenin bilmesine gerek yok. Sadece Rabbin bilsin yeter. Allahın istediği bir yaşam, gece/ gündüz her an hayatında olsun! Asla Rabbine karşı bilinçsiz olma! Unutma! Ayrı düşme! Rabbine ve isteklerine asla kendini kapatma!Araf-206: Şunu da aklından hiç çıkarma! Rabbinin yanında, O'nun isteklerine uygun yaşamayı seçenler; ibadetlerini- kulluk görevlerini- işlerini yaparken- yolunda canla başla hizmet ederken asla büyüklük taslamazlar. Mutevazı hayatlarını kibre dönüştürmezler. Rablerini tesbih ederler= Rablerini ve ayetlerini daima hayatlarında yüzdürürler= gündemde tutarlar= bütün yaşamları Allah içindir.Sadece Rableri olan Allah'a secde ederler= Allahı ve vahyini bir bilinçle tereddütsüz kabul ederler. Allahın istediği yaşam üzere olmaktan yüksünmezler. Utanç duymazlar. Bıkmadan Allah adına bir yaşam kurmaya devam ederler..."

  • yorum avatar
    Tenekeci
    10-02-2024 10:07

    Kahvaltı salonlarını birakin nalçacı nene hatun parkının önünde ekmeği 2 tl aşağıya almak için saatlerce kuyrukta bekleyen vatandaşların fotoğraflarını çek ugur ozteke kardeş 4 tane faizle beslenen ne oldum delisi ınsanların hayatlarını yazmak fotoğraflarını çekmek kolay

  • yorum avatar
    Salih
    10-02-2024 00:49

    Ugur bey sevgili abiniz Amerika dan muhalefete çamur atmasin bunların modası geçti Muhalefete tel tel dökülüyor diyor chp li falanda degilim ama oyle Amerika da yasayip da uzaktan ahkam kesmekle olmuyor bu işler genel olarak söylüyorum bizim toplumumuzda yasadigimiz durumlar bunlar gerçek müslüman islamiyeti kendi içerisinde yaşar örnek olur menfaatlerini ön plana çıkarmak için islamiyet kullanmaz birilerine camur atmaz Türkiye nin gerçekleri malesef ekonomimiz kötü merkez bankası başkan yrd açıklamasındanda anlaşılıyorki herşey kopmuş toparlamaya çalışıyoruz diyor yani mart seçimlerinde sonra ozellikle emekli vatandaşlarımız gerçek enflasyonla tanışacak işte bizim gerçeklerimiz Allah herkesin yardımcısı olsun

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.