Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63866.941$

Ekonomideki belirsizlikler..

30 Mayıs 2019, Perşembe 09:45

İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nun 2017 yılında 652.7 milyar TL olan üretimden net satışları 2018 yılında yüzde 34.5 gibi yüksek bir büyüme performansıyla 878 milyar TL'ye çıktı. Bu hızlı büyümede, fiyat artışlarının yanı sıra döviz kurlarındaki yükselmenin ihracat gelirlerinde yarattığı artış da belirleyici rol oynadı.

Ekonomideki belirsizliklerle birlikte yüksek döviz kurları ve faizler, sanayicinin belini bükmeye devam ediyor. İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 raporuna göre, sanayi sektörü büyümede frene bastı. 2017'de yüzde 9.1 büyüyen sektörün büyümesi 2018'de yüzde 1.1'e geriledi. Bu dönemde İSO 500'de kâr eden şirket sayısı 422'den 381'e düşerken, zarar eden şirket sayısı da 78'den 119'a yükseldi.  500 Büyük Sanayi Kuruluşu açıklandı ve içerisinde yine Konya Şeker yer buldu.

Bugün ekonomide gelinen noktada son on yılın en dibe vurduğu dönemi yaşıyoruz. Her konuda olduğu gibi ekonomide güven çok önemli ve maalesef güven ortamı kayboldu. Hal böyle olunca yatırımlar ve üretimde büyük oranda azaldı.

S 400 lerle ilgili yapılan açıklamalar doların hareketini yavaşlattılar ama dolar yine yükselişini sürdürüyor. Öte yandan 23 Hazirandan sonra dolarda yükselişin süreceği beklentisi de devam ediyor. Piyasa çok riskli ve TL dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Siyasi belirsizlikler riskleri artırınca para biriminde de riskler artmaya devam ediyor.

Ekonomide gelişmenin yaşanabilmesi için kaliteli ve eğitimli nesillerin yetiştirilmesi gerekiyor.  Eğitim kalitesinin artırılması, daha bilgili, donanımlı, nitelikli, yaratıcı düşünceye sahip, geliştiren ve düşünebilen bir nesle sahip olabilmek için çaba sarf etmemiz gerekiyor. Fırsat olduğunda kendilerinden emin çocukların ekonomiyi nerelere getireceğini görebilmemiz için eğitimde kaliteyi ve sistemi geliştirmemiz gerekiyor.

Cumhuriyeti kurarken Atatürk’ün özellikle çocukların yetişmesi ve ilerlemesi için gençlere önem vermesi, eğitime büyük yatırımlar yapması ve ilk on beş yılda Osmanlıdan kalan savaş borçlarının ödenebilecek duruma gelmesi sadece ekonominin olağanüstü bir kalkınma hamlesiyle açıklanabilir.

Ancak bugün ekonomide güvensizlik ortamıyla birlikte, açıklanan 500 büyük sanayi kuruluşunun ihracatta elde ettikleri gelirlerin yükselen dolarla birlikte artış gösteren rakamları ortaya çıkardığını görüyorsunuz. Güven ortamı tesisi edilmediği sürece ve üretimde artışların yaşanması görülmediği sürede ekonomide düzlüğe çıkmak çok kolay olmayacak görünüyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.