Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63827.657$

EKMEĞİMİZLE, ETİMİZLE, SÜTÜMÜZLE OYNAYANLAR?

12 Şubat 2016, Cuma 08:51

Konya olarak tarım ve hayvancılık şehriydik. Şimdilerde sanayide ön plana çıktı… Yinede Türkiye’nin ‘buğday ambarı’ denilince ilk akla gelen şehriyiz. Ekmeğe 10 kuruş zam yaptık ama yinede ekmek fiyatları vicdanlı. Siz ekmeğe 10 kuruşluk zammı yeni yapıldı zannediyorsunuz ama özellikle AVM içinde üretilen ekmekler çok önceden 10 kuruşluk zammın üstünde zamlanmışlardı. Ben özellikle AVM içinde üretim yapan fırınların fiyat ve gramaj olarak denetlendiğini düşünmüyorum. Özellikle belediyelerimizin buraları çok sık kontrol etmesi gerektiğini düşünüyorum. Zira bu AVM’ler isimlerinin büyüklüğü yüzünden pek denetlenmiyor diye düşünüyorum. Yok belediyeler ‘Biz çok sık denetleme yapıyoruz’ diyorlarsa, ben buna pek inanmıyorum. Hele birde buraları denetleyip, aksaklıkları Konyalılarla paylaşmıyorsanız bu daha vahim… Zira uçta, kenarda gariban bir fırıncı gördünüz mü ‘vurun abalıya misali’ gücünüz onlara yetiyor. Ben şimdiye kadar AVM içindeki fırınların denetlenip, aksayan hususların veya övgüye layık (varsa) hususların paylaşıldığına pek rastlamadım.

Neyse Ramazan ayı geldiğinde belediyelerin zabıtalarının medya önünde fırınları denetlediğini göreceğiz inşallah. Hatta bazı fırın denetlemelerine REKLAM maliyetinde Belediye Başkanları da katılacaklar. Demek ki fırınların denetleme ayı Ramazanmış…

Esas değineceğim konu ET, hem de kırmızı et. Ama önce başlığımızda SÜTÜMÜZLE oynayanlar da dediğimiz için SÜT konusuna değinelim. Süt ürünlerinin fiyatlarına bir bakın. Peynir ve tereyağı fiyatları akıl alacak gibi değil. İyi bir peynir 15-20 lira arası iyi bir tereyağı 25 liradan aşağı değil…

Bu arada süt ürünlerine hile karıştırıldığı konusunda da sıkıntı olduğu fısıltı halinde dolaşıyor. Kaşar peynirine, beyaz peynire ve tereyağına yönetmeliğe uymayan maddelerin karıştırıldığı söyleniyor. Maalesef bu konuyu açığa çıkaracak devletin kurumu ŞİKÂYETE DAYALI çalıştığı için atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Nasıl zeytin yağına hile bulaştırdılar, bunlarda da bana göre durum aynı…Malum PASTA yağı ayrı bir yağ ve ucuz. Margarinde hakeza ucuz… Aceba pasta malzemesi satanlardan toptan yüklü miktarda satılan PASTA yağını pasta üretenler dışında kimler alıyor? Biz bir kulaklara kar suyu kaçıralım dedik.

Dürüst, namusuyla üretim yapanların her zaman başımızın üstünde yeri var. İşte mala hile karıştıranların mutlaka yakalanıp kamuoyuyla paylaşılması lazım ki dürüst üretim yapanların hakkını koruyalım.

Süt çok temizdir. Üretilen süt ürünleri de doğal olarak temiz olmalı. Ama kendi sütü bozuk olanların ürettikleri için bir şey diyemeyeceğim. 

Gelelim kırmızı ete.

KONYADA ET VE BALIK KURUMUNU KİM KAPATTI?

Bence Konya’ya yapılmış en büyük kötülük o zamanki adı Et ve Balık Kurumu kısa adı EBK olan şimdilerde adı Et ve Süt Kurumu olarak değiştirilmiş kurumun kapatılmasıydı. Herhalde EBK’nın Konya’da kapatılması yaklaşık 10 yıl öncesine dayanıyor. EBK aslında arazisine göz diken belediyelerin özellikle de Meram Belediyesinin kurbanı olmuştur.

Fakir fukaranın acımasız SERBEST PİYASA koşullarında et yiyebileceği bir devlet kurumuydu EBK…

Hele Ramazan aylarında aniden zamlanan kasaplardaki et fiyatlarına EBK ‘DUR’ derdi. EBK’de ucuz satılan kıymadan alıp, sucuk yapan hali vakti yerinde çok insan bilirim. Aslında EBK’nin en büyük özelliği GÜCENİLİRLİĞİ idi. Kaçak kesim yapılmayacağına göre ŞAP, RUAM, VEREM gibi hastalıklı hayvanların kesilip satılmayacağını iyi bilen vatandaş EBK’ya bu yüzden çok güvenirdi. Şimdilerde bunca kasabın altında lüks araba, elinde lüks telefonuyla oynayan BELEDİYE ZABITALARI tarafından tam anlamıyla denetlendiğini söyleyebilir misiniz?

EBK kapatılması sadece et satışı açısından değil, ‘Hayvan Kesimi’ açısından da önemliydi. Acaba ÖZEL bir kesimhanenin inanılmaz yükselip, rant elde etmesinde EBK’nın kapatılmasının rolü ne kadardır? Bunu o işi yapanların, insanların vicdanları ve kursaklarından geçen lokmaların helal-haram araştırmasını yapıp anlayabiliriz.

BELEDİYELERİN ET FİYATLARINDA ROLÜ VAR MIDIR?

Bence vardır. Konya merkez ilçe belediyelerinin Karatay dışında (oda büyükşehir denetiminde) hayvan satış yerleri yoktur. Konya’da eskiden yaygın olan bir uygulama birkaç kişinin bir araya gelerek hayvan kesip etini paylaşmaları ve etin fiyatını ucuza getirmeleriydi. Özellikle Pazar günleri açık olacak hayvan pazarları hem vatandaşların daha ucuz et yemeleri hem de hayvancılığı desteklemeleri anlamına gelecekti.

Kurban bayramında bile kerhen ilçelerinin en ücra köşesine sadece bir tane hayvan satış yeri açıp kurban fiyatlarının yüksek olmasına bile etki eden belediyelerin bu konuda vatandaşın yanında olmadığı aşikar. Bahçeli evi olanlar eğer yakınlarına hayvan pazarı açılsa, hem hayvan alıp eti ucuza getirebilirler hem de kendi yetiştirebildikleri 3-5 hayvanı satarak bütçelerine katkı sağlayabilirler.

Benim bu yazdıklarımın uçuk-kaçık projelerle uğraşan belediler için bir HAYAL olduğunu bilirim. Biz insanlığımızı yapıp yazalım dedik. Diğer insanlar ne yapar bilemeyiz… Konuyu konuyla alakası olmayan bir fıkra ile bitirelim.

Hacemmi ineğiyle ana yola çıkmış. Gelen geçen araca otostop çekmeye başlamış.

Bir taksi durmuş. Şoför: amca hayırdır demiş.

-Oğlum bu istikamete gidiyorsan beni şu 20 km ilerideki köye atıver demiş.

Şoför: İyi amca da inek ne olacak? Demiş.

Hacemmi: O yolu bilir, arkadan gelir demiş.

Şoför hacemmiyi taksiye almış usul usul yürüyormuş, bakmış inek arkadan geliyor. Şoför biraz süratini artırmış, bakmış inek yine doludizgin geliyor.

Şoför: yahu amca senin ineğin maşallahı var bayağı süratli demiş.

Hacemmi: Öyledir demiş.

Şoför sürati daha da artırmış inek yine geliyor amma dili çıkıp sola kıvrılmış.

Şoför hemen: Amca senin ineğin pili bitti, dili çıktı sola kıvrılıyor deyince

Hacemmi: Oğlum dilini çıkarıp sola kıvırıyorsa, sinyal veriyor biraz sonra seni sollayacak demiş…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.