Konya
01 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2392.0
  • BIST
    10045.74
  • BTC
    57572.59$

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN!

28 Haziran 2021, Pazartesi 12:55

“VERGİ BORÇLARI İÇİN KAÇIRILMAYACAK FIRSAT”

Tüm okurlarımıza merhaba. Sizlerle bu köşe üzerinden vergi ve ekonomi ile ilgili yazılarla buluşmaktan son derece mutlu ve bir o kadar da heyecanlıyım. Niyetim, günlük hayatta karşılaşabileceğiniz vergisel yükümlülükler, avantajlar ve yapmanız gerekenler ile ilgili siz değerli okurlarımızı naçizane bilgilendirmek.

Bugünkü yazımda sizlere son derece önemli bir fırsattan bahsetmek istiyorum. Köşe yazımın konusu; halk arasında vergi affı diye tabir edilen ve başta vergi mükelleflerini ilgilendirmekle birlikte hemen hemen toplumun tüm kesimine çeşitli avantajlar sağlayan Vergi Borcu Yapılandırması ve Matrah/Vergi Artırımı.

9 Haziran 2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, vatandaşlara ciddi bir fırsat sağlıyor. Şimdi bu Kanunu kısaca izah etmeye çalışalım.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILABİLİR?

- Vergi borçları ve vergi cezaları,

- İdari para cezaları,

- Trafik para cezaları,

- Öğrenim ve katkı kredisi borçları,

- Motorlu taşıtlar vergisi (MTV) borçları,

- Araç muayenesi gecikmelerine ilişkin borçlar, -

İhtilaflı borçlar,

-Vergi incelemesi ve takdir işlemleri devam eden borçlar

AVANTAJLARI NELER?

- Vergi borçları, trafik para cezaları, idari para cezaları ile öğrenim ve katkı kredisi borçlarının asıl tutarları aynı kalsa da belirtilen bu borç asıllarına ilişkin işlemiş olan gecikme zamları ve faizleri siliniyor. Silinen gecikme zamları ve faizleri yerine yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranında yeni tutarlar hesaplanıyor.

- Vergi aslına bağlı vergi ziyaı cezaları tamamen siliniyor.

- Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısı siliniyor.

- Motorlu Taşıtlar Vergisi borçlarının aslı ile bunlara bağlı faizler silinip yerine yurt içi üretici fiyat endeksi oranında güncelleme yapılarak yeni borç hesaplanması yapılıyor.

- Dava konusu yapılan vergi tarhiyatları, vergi cezaları ile idari para cezaları gibi ihtilaflar sulh yoluyla sonlandırılıyor.

- Hali hazırda haciz uygulanmış borçların yapılandırılmasıyla birlikte ödemeler oranında bu hacizlerin kaldırılması mümkün.

- 6183 sayılı Kanun kapsamında tecil edilmiş borçların bu Kanun kapsamında yeniden yapılandırılması imkanı var.

- Daha önceki 7256 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan fakat ödeme şartlarını ihlal eden vatandaşların devam eden borçları da bu Kanun kapsamında yeniden yapılandırılabilmektedir.

YAPILANDIRILAN BORÇLAR TAKSİTLE ÖDENEBİLİR Mİ?

- Yapılandırılan tutarlar ikişer aylık dönemler itibariyle en çok 36 aya kadar taksitler halinde ödenebilmektedir. (her iki ayda bir ödenmek üzere 18 taksit) Bununla birlikte peşin ödenmesi halinde yurt içi üretici fiyat endeksi oranında hesaplanan tutara ayrıca %90 indirim yapılmaktadır.

- Trafik para cezaları ile idari para cezalarının peşin ödenmesi halinde ise bu borçların asıllarında ilave %25 indirim imkanı bulunmaktadır.

BAŞVURULARIN SON GÜNÜ NE ZAMAN?

Yapılandırma fırsatından faydalanmak için son başvuru tarihi ise şimdilik 31 Ağustos 2021 olarak açıklanmıştır. Bununla birlikte Kanunun yayım tarihi olan 9 Haziran 2021 tarihi itibariyle zorunlu araç muayenelerini yaptırmayan vatandaşların bu Kanun kapsamında araç muayene gecikmelerine ilişkin borç yapılandırma fırsatından yararlanmaları için 31 Aralık 2021 tarihine kadar araç muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir.

BAŞVURULAR NASIL YAPILACAK?

Borç yapılandırmasına ilişkin başvurular Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi üzerinden, E-Devlet ortamında ve ilgili idareye başvuru yoluyla yapılmaktadır.

7326 sayılı Kanun kapsamında çeşitli avantajlar getiren borç yapılandırması ile ilgili hususları siz kıymetli okurlarımıza özetle aktarmaya çalıştım.

 “Peki ya bu Kanunun getirdiği bir diğer önemli husus Matrah/Vergi Artırımı nedir?” dediğinizi duyar gibiyim.

Nasip olursa bir sonraki köşe yazımda sizlere yine çok büyük bir fırsat olan ve vergi incelemesiz bir ticari hayat sağlayacak ve devam etmekte olan mevcut vergi incelemeleri için de ciddi fırsatlar getiren ve başvuruları 30 Haziran 2021 tarihinde başlayacak olan Matrah/Vergi Artırımı konusunu sizlere aktaracağım.

Yeniden görüşmek dileğiyle.

Selamlar…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.