Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62928.997$

ÇOCUĞUM GERÇEKTEN KİLOLU MU?

05 Temmuz 2021, Pazartesi 08:18

Pandemi süreci büyük, küçük demeden 7’den 70’e hepimizi olumsuz etkiledi. Dışarıda haraketli ve eğlenceli bir hayata sahip olan çocuklar evde hareketsiz bir yaşama çekildi. Psikolojik olarak olumsuz yönde etkilendiler. Evde vakit geçirmeye çalışırken buzdolabıyla daha samimi oldular. Abur-cuburlarla arkadaş oldular ve bunlar da beraberinde istenmeyen fazla kiloları getirdi. Peki şimdi ne yapmalı? Çocuklar diyet yapabilir mi ya da yapmalı mı? Gelin sizinle beraber bugün çocuklarda kilo problemini konuşalım.

ÇOCUĞUM GERÇEKTEN KİLOLU MU?

Çocukların büyüme ve gelişiminin sağlıkla ilerleyip tamamlanması bizler için oldukça önemlidir. Her çocuğun genetik faktörler başta olmak üzere çevresel faktörlerle gelişen belli bir büyüme dönemi olur ve bu her çocuk için özeldir. Komşunuzun çocuğu daha zayıf olabilir ama bu sizin çocuğunuzun kilolu olduğu anlamına gelmez. Çocukların büyüme ve gelişiminin takip edildiği persentil tabloları vardır. Bu tablolar bize çocuğun kilo ve boy olarak ne durumda olduğunu gösterir. Burada da bir uzmandan yardım almak oldukça önemlidir. Bir çocuk doktoru ve diyetisyene danışarak çocuğunuzun gelişim durumunu öğrenin ve ona göre yol alın.

ÇOCUĞUNUZUN “SİZCE” KİLOLU OLMASI DİYET YAPMASI GEREKTİĞİ ANLAMINA GELMEZ.

Büyüme ve gelişmenin hızla devam ettiği bu dönemde kendi düşüncelerinize göre besin kısıtlaması yapmayın. Vücudu için gerekli olan bazı besin öğelerini almasına engel olabilir, çocuğunuzun sağlıklı gelişimini durdurabilirsiniz. Koyduğunuz yasaklar, ilerleyen yaşlarda çocuğunuzun yemeklerle olan ilişkisini olumsuz etkiler.

ÇOCUĞUNUZLA BERABER SİZ DE BESLENME DÜZENİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN.

Çocuğunuz besinleri sizden öğrenir. Ailenin beslenme düzeniyle kendi alışkanlıklarını oluşturur. Dolayısı ile çocuğunuzun sağlıklı beslenmesini istiyorsanız ailecek bir adım atmanız gerekir. Sizin yemediğiniz bir besinin çocuğunuzun yemesini beklemeyin. Ama radikal bir değişiklik yapıp tüm beslenme düzeninizi de bir an da değiştirmeyin. Yavaş ve sağlam adımlarla ilerleyin.

  • Öğünlerde vücudun ihtiyacı olan enerji, karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin alınabilmesi için 4 besin grubunda (et, yumurta, kuru baklagiller – süt ve süt ürünleri – ekmek ve tahıl ürünleri – sebze ve meyveler) bulunan besinlerin dengeli şekilde tüketilmesi şarttır. Özellikle kemik ve diş gelişimi için günde 2 su bardağı kadar süt veya 2 kâse yoğurt, 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir tüketmeleri önemlidir. Öğünlerde çeşitlilik sağlanmalı, lifli besinler tüketilmeli, çok şekerli ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Kahvaltı öğünü çocuklar için oldukça önemlidir. Yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile güne başlayan çocuk ilerleyen saatlerle abur-cubura yönelmez. Yumurta ya da peynir, zeytin, tam tahıllı ekmek, domates ve salatalık ve 1 bardak süt ile sağlıklı bir kahvaltı menüsü oluşturabilirsiniz.
  • Beyaz ekmekle vedalaşıp tam buğday ekmeğiyle tanışmalısınız. Mide de tokluk hissi oluşturan tam buğday ekmeği beyaz ekmekten daha sağlıklıdır.
  • Hazır paketli gıdalardan, abur-cuburlardan olabildiğince uzaklaşın. Yemek istediği atıştırmalıkları evde birlikte hazırlayın. Kendi cipsinizi yapabilir, kakaolu kreplerle tabağını renklendirebilirsiniz.
  • Taze meyvenin çok fazla olduğu yaz dönemini fırsata çevirin. Kuruyemiş ve meyvelerden oluşan sağlıklı ara öğünler oluşturun.
  • Televizyon karşısında yemek yemeye son verin. Yemeklerinizi ailecek hep beraber tüketin. Mutfak sofrası dışında kimsenin yemek yemesine izin vermeyin.

BİRLİKTE SPOR YAPIN.

Sağlıklı bir büyüme ve gelişim için çocukların her gün 45 – 60 dk fiziksel aktivite yapmalı gerekir. Hareketsiz bir yaşama sahipseniz rol modeli ebeveynleri olan çocuğunuzdan da çok aktif olmasını beklemeyin. Birlikte yürüyüşe çıkın, bisiklet sürün. Onu sevebileceği çeşitli spor dallarına yönlendirin.

Televizyon, Tablet, Pc ve Telefon başında geçen süreleri olabildiğince azaltın hatta tamamen onlardan uzaklaştırın. Dışarıda temiz havada arkadaşlar edinmesine, eğlenmesine yardımcı olun.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim

Diyetisyen Rümeysa Özkan

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.