Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63850.246$

Başkan Görmez?in Konya Proğramı

18 Mayıs 2017, Perşembe 07:42

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salat ederim.

14 Mayıs sabah namazında “Gençlerle Sabah namazında buluşma” programı çerçevesinde Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kapu Camiinde Sabah namazını kıldırdı, akabinde de;

Sabah namazına cemaate katılmanın sevabını ve bu konuda Yüce Peygamberimizin hadisi şerifini hatırlattı.

Gençlere çeşitli nasihatlarda bulunan Görmez, müminin hayatını cennete dönüştürmek için anlamsız, faydasız ve lüzumsuz sözlerden, davranışlardan, tartışmalardan uzak durulması gerektiğini söyledi.

Başkan Görmez: “ Gençler 140 karakterli lüzumsuz ifadelerden uzak durun. İnternette sosyal medyada  beyninizi teslim alan yüreğinizi işgal eden her türlü görüntüden, lüzumsuz sözden ve yazıdan uzak durun. Ta ki kimse gelip kalbinizi cep telefonuyla işgal etmeye ve cep telefonuyla aklınızı ve ruhunuzu teslim almaya kalkmasın." dedi. Beraberinde Karadağ “Meşîhat-ı İslâmiyye” Diyanet İşleri Başkanı Rifat Feyziç vardı.

Kapu camii’nde kalabalık bir cemaat vardı. Dış avlu (sağ taraf ) şadırvana kadar dolu idi. Namazı müteakiben dua yapıldı. Dışarıda cemaate süt ikramı yapıldı.

Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez namazı müteakiben cemaatle sohbet ettikten sonra Şerafettin Cami yanındaki “Dâru’l Huffâz’ı ziyaret etti. Kahvaltıdan sonra Süreyya Yıldız Kız Kur'an Kursu'nu ziyaret ederek öğrencilerle bir araya geldi.

Öğleden sonra saat 14.30’da Selçuklu İlçemizde bulunan “Uluslar arası ilâhiyat proğramı” çerçevesinde eğitim veren Mevlana Anadolu İmam-Hatip Lisesi’ni ziyaret etti. Ziyarette İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Başeğmez’de hazır bulundu. Ayrıca Afganistan’dan bir heyetinde yerel kıyafetleri ile hazır bulunması “Uluslar arası ilâhiyat proğramı’nın benimsendiğinin kanıtıydı. Buradan Mevlana Kültür Merkezi Sema salonunda “Uluslar arası ilâhiyat proğramı” çerçevesinde mezun öğrencilerin mezuniyet töreni yapıldı.

7 kıtada insanlığın umudu proğramının, proğram akışı şöyleydi;

UİP öğrencisinin K.Kerim tilâvetinden sonra İlâhiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş 73-75 ülkeden 1400 civarında öğrencinin proğram çerçevesinde eğitim aldığını,40 ülkeden 110 öğrencini Lisans üstü olmak üzere her düzeyde toplam 2200 civarında öğrencinin eğitim-öğretim gördüğünü belirtti.

İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar “Koşturanlar-Ayakta duranlar ile boş duranlar arasında mukayeseli bir konuşma yaptı. Süleyman (a.s.)’ı örnek verdi.

Suriyeli öğretmen tarafından “ Ya Konya” isimli arapça kasideyi 15 öğrenci koro olarak sundu. Mezun öğrenciler adına bir öğrenci; teşekkür konuşmasında “Bizimle evlatları gibi ilgilendiler” dedi.

Öğrenciler yerel giysiler içinde birer birer sahneye çıkarak ülkelerini tanıttılar. Bir kız öğrenci mezuniyet konuşması yaptı, ilgililere teşekkür etti.

Afrikalı, Kamboçyalı vs öğrencilerin katıldığı yedi kişilik öğrenci grubu “Kafkas dans” gösterisi yaptılar.

Avrupa’dan katılan bir kız öğrenci teşekkür konuşmasında; Arapça grameri yanında Türkçe grameri alarak zorlu bir eğitim sürecini başarıyla tamamlamanın haklı gururunu yaşadıklarını, beş yıllık eğitim-öğrettim sürecinde ; ” İslam’ın diriltici nefesini teneffüs ettiklerini”  belirtti.

Karadağ “Meşîhat-ı İslâmiyye” Diyanet İşleri Başkanı Rifat Feyziç konuşmasında;” diğer islam ülkelerinde verilen dini eğitimin mezhepçiliği ön plana çıkardığını, mezhep davası peşinde koştuklarını, Türkiyede ise; Lâ ilâhe illallah Muhammedü’n Rasululullah ile ümmetin bütünlüğünün muhafazasına özen

gösterildiğini söyledi.

Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez konuşmasında “Asıl biz sizlere gönülden teşekkür ederiz” diyerek geç kalınmış bir görevin yerine getirildiğini belirtti. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sadece Türkiye de görevinin olmadığını küresel ölçekte bütün dünyada görevlerinin olduğunu, Türkiye sadece Türkiye’den ibaret değildir.” dedi. “Âlim âleme hitap ederse âlim olur.” dedi. Görmez daha sonra Uluslararası İlahiyat Projesi ve Uluslararası İmam Hatip Lisesi Projesi kapsamında mezun öğrencilere   hediye ve belgelerini vererek proğram kapandı.

Akşam saat 20.30 Konya İl Müftülüğü, Diyanet vakfı Konya şubesince tertiplenen yemekli istişare toplantısına başta Konya Valimiz sayın Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye başkanı Tahir Akyürek, İlçe Müftüleri, çok sayıda davetli iş adamının katıldığı istişare toplantısı K. Kerim tilavetiyle başladı. İl müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar’ın açılış konuşmasının ardından, Karadağ “Meşîhat-ı İslâmiyye” Diyanet İşleri Başkanı Rifat Feyziç konuşmasında, Karadağ’da yapılan camilerin yüz yıl öncesinde verilen mektupların ardından yeni yeni yapıldığını, İlahiyat Fakültelerinde hocaların hocası olan Tayyip Okiç’in annesinin bir vasiyetini yerine getirdiklerini, "Türk Dini eşittir islam’dır. Öyle bir kutsallığı var”. söyledi.

Diyanet İşler Başkanı Prof. Dr.Mehmet Görmez konuşmasında; Tayyib Okiç’le (1902-1977) (Prof. M. Tayyib Okiç) 1 Aralık 1902 Bosna’nın Tuzla Sancağı’nda doğdu.) ilgili anılarını paylaştı.

 Dünyanın bir çok bölgesine inşa edilen Camiler, İlahiyat Fakülteleri ve İmam Hatip Liseleri ile Diyanet'in İslam Birliğine giden yolda birleştirici bir rolü yerine getirdiğini ve bunun arka planında kazanımlarını ortaya koydu.

Diyanet'in, Diyanet vakfı aracılığıyla inşa ettiği dini kurumların sayısal çokluğu, niteliği ve bürokratik tüm engelleri aşıp Haiti'den Rusya'ya, Afrika'dan Çin'e varıncaya kadar her ülkede son 14 yılda katettiği mesafe global ölçekte Diyanet gibi devlet destekli bir kurumun varlığının lüzumunu da gözler önüne serdi.

İlk ezanın okunduğu yere cami:

Diyanetin dünyanın çeşitli bölgelerinde cami yaptırdığını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kamçatka'ya kadar 9 saat uçakla gideceğimiz bir yer. Kamçatka, dünyada ezanın ilk okunduğu yer. Şimdi oraya da bir cami yapacağız Allah'ın izniyle. En doğuda ilk güneş ışıklarının indiği yere, ilk ezanın okunduğu yer, sübhanallah. Sahabenin çocukları varmış orada. Veda hutbesinde Resulullah, 100 bin sahabeye hitap ediyor. Ama 10 binin mezarı Arabistan yarımadasında. Diğer 90 binin nerede metfun olduğu belli bile değil."

Diyanet İşleri Başkanlığının birleştirici rolünün önemini örneklerle açıkladığı konuşmasını, zengin tüccarla ilgili peygamberimizin müjdesiyle sürdürdü. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Çok çalışın ve zengin olun. Zenginlikten hiç korkmayın ama bir şeyden korkun. Zenginliğin kalbinize hükmetmesinden korkun." dedi

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez iş adamlarına seslenerek, "Türkiye'de yapacağımız en büyük hata Diyanet İşleri Başkanlığını sıradan bürokratik bir kuruma dönüştürmektir. Bunu yaptığınız zaman camileri devlet dairesine dönüştürürüz. İmamları da devlet memuruna dönüştürürüz. Camiler devlet dairesi olursa imamlar devlet memuru olur. Diyanette bürokratik bir mekanizma olursa bırakın Afrika’yı, Asya’yı, dünyanın her tarafını bırakın kendi ülkemizin manevi hayatını ayakta tutması mümkün olmaz" dedi.

Program Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e hediye takdimiyle sona erdi.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.