Konya
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63239.728$

“Asya’nın Efendisi” Büyük İskender

07 Mayıs 2021, Cuma 09:22
“Asya’nın Efendisi” Büyük İskender

MÖ 356-323

“Bir kuzunun komuta ettiği bir arslanlar ordusu beni korkutmaz. Ama aynı şeyi, bir arslan tarafından komuta edilen kuzu ordusu için söyleyemem.”

 

Doğu efsanelerinin neredeyse hepsinde adı geçen Büyük İskender, döneminin bilinen dünyasının yarısını, 13 sene gibi bir sürede fethetmiştir. Bu nedenle dünyanın ilk “büyük fatihi” olarak anılmıştır.

Büyük İskender olarak bilinen III. Aleksandros(İskender), MÖ 356 yılında Makedonya'da doğmuştur ve Makedonya kralı II. Philip’in oğludur.

Makedonya’ya krallık yapan İskender, tarihin gördüğü en büyük imparatorlardan biri kabul edilir.

Doğduğu gün odanın penceresine iki kartal konduğu, göktaşı yağmuru olduğu ve Artemis Tapınağı’nın yıkıldığı rivayet edilmektedir.

İskender, Aristoteles ve Diyojen gibi isimlerden eğitim almıştır. İskender Aşil’i (Akhilleus) idol olarak görüyordu, kibirli ve gururluydu.

Vakti zamanında hocası Aristotoles’e “Bir ülkeyi tamamen yok edebilmek için ne yapmak gerekir?” diye sorduğu, hocasından da “Kütüphaneleri yakmalısın” cevabını aldığı söylenegelmiştir.

Corinth’e geldiğinde kendisini ziyarete gelen İskender “Dile benden ne dilersen” demiştir Diyojen’e. Fıçıda kedisiyle köpeğiyle yaşamaktan gayet bahtiyar Diyojen de lafını esirgememiş “Gölge etme, başka ihsan istemem” diyerek adeta İskender’e posta koymuştur. İskender de dost sohbetlerinde “İskender olmasaydım, Diyojen olmak isterdim” demiştir.

Tahta çıktığında, Trakya, Thebes, İlirya ve Teselya’da kargaşa vardı. İskender’in ilk işi bu duruma müdahale etmek oldu. İlk olarak Teselya’daki karışıklığı giderdi, ardından diğer tüm Yunan devletlerindeki sorunları çözdü. Bu gelişmeler üzerine Corinth’te (ya da Korent) toplanan kongre, Asya’nın zapt edilmesine yönelik plan için, İskender’e başkumandanlık görevi verdi.

Tahta oturduğundan beri en büyük hedefi Pers İmparatorluğu’nu ele geçirmekti ve halkına da böyle bir söz vermişti.

Gronikos, İssos (İssus), Gaugamela Savaşlarıyla Pers imparatoru Darius’u mağlup ederek Anadolu,Suriye, İran,Irak hakimiyetini sağlamıştır.

İskender Frigya’dan geçerken, Asya’ya hükmedecek kişinin çözebileceğine inanılan “Gordion Düğümü”nü kesmiştir.

Mısırı egemenlik altına alarak kendi adıyla anılacak olan Alexandreya (İskenderiye) şehrini kurmuştur.

Büyük İskender’in amacı “Asya’nın Efendisi” olmaktır.

Hazar kıyılarına, sonra da Afganistan’ın içlerine ulaşan İskender İskit Türkleriyle karşılaşmış ve Türk hükümdarı Şu ile savaşmıştır. Türk tarihindeki Şu Destanı bu savaşları anlatmaktadır.

Hindistan’a doğru ilerleyerek İndus Nehri  çevresine hakimiyet kurarak  Aleksandreia Nikaia ve Boukephalia (İskender’in çok sevdiği ölen atı Bukefalos adına) şehirlerini yaptırmıştır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.