Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62904.920$

Artık Her Ay “En Sıcak” Olmaya Aday

12 Mart 2024, Salı 00:01
Avrupa Birliği'nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemiyle yapılan ölçümlere göre geçen ay, dünya genelinde şimdiye kadar kaydedilen "en sıcak şubat" oldu. Uzmanlara göre küresel ısınma önlenemediği takdirde dünya genelinde rekor sıcaklıklar yaşanmaya devam edecek.
Copernicus'tan yapılan açıklamaya göre, dünya genelinde geçen ay ortalama yüzey hava sıcaklığı 13,54 santigrat derece ölçüldü.
Bu ölçüm, şubat ayı için 1991-2020 yılları ortalamasının 0,81 derece, 2016'da kaydedilen bir önceki en sıcak şubat ayının da 0,12 derece üzerinde oldu.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktörü Carlo Buontempo, şubat ayının son aylarda kaydedilen rekor sıcaklıklar arasında yerini aldığını belirterek, küresel ısınma önlenemediği takdirde dünya genelinde rekor sıcaklıkların yaşanmaya devam edeceği uyarısı yaptı.
Kuzey Sibirya, Kuzey Amerika'nın orta ve kuzeybatısı, Güney Amerika'nın büyük bölümü, Afrika'nın tamamı ve Batı Avustralya'da da "ortalamanın üzerinde" sıcaklıklar kaydedildi.
Dünya genelinde yüzey hava sıcaklığı kadar, deniz yüzeyi sıcaklıkları da "alışılmadık derecede yüksek seviyeye" ulaştı.
Şubat ayında 21,06 santigrat derece ölçülen ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı, şimdiye kadar herhangi bir ay için kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu.
Ağustos 2023'te kayıtlara geçen bir önceki rekorda deniz yüzeyi sıcaklığı 20,98 derece ölçülmüştü.
Sualtı yaşamı ile ilgili çalışan uzmanlar, yükselen sıcakların deniz yaşamını olumsuz yönde etkileyeceğini belirtiyor. Bu artışların ekosistemi çökertebileceğini aktaran bilim insanları, birçok canlının da zor koşullarla başa çıkmaya çalışacağını belirtiyor.
Bir yandan El Niño hava olayı sıcaklık artışlarına etki ederken öbür yandan da insan kaynaklı sebeplerden doğaya karışan sera gazları küresel ısınmaya sebep oluyor. Özellikle sera gazlarının salınımı, küresel ısınmanın temel sebebi.
Türkiye'de kış ayları olmasına rağmen yüksek sıcaklık değerleri görülüyor. Uzmanlar, Türkiye'de küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle gelecek kış aylarında bahar havasının daha çok görüleceği tahmininde bulunuyor. Dünyadaki en büyük sorunların başında gelen insan kaynaklı küresel ısınmaya bağlı oluşan iklim değişikliği nedeniyle dünya daha sıcak bir dönem geçirmeye başladı.
Mevcut bilgilere göre; küresel sıcaklık ortalama olarak 0.8 derece yükseldi.
Küresel Isınma, hem ısıtıyor hem de soğutuyor.
Küresel ısınma, insan aktivitesi sonucu sera etkisi yapan gazların atmosferdeki oranlarının hızla artması olarak tanımlanıyor. Sanayi Devrimi ile artan insan aktivitesi, gelişen teknolojinin hızla yaygınlaşması ve yaşam standardının yükseltilmesi çabaları atmosferde sera etkisi yapan gazların miktarında gereğinden fazla artmaya neden oldu.
Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sera gazlarının hızla artmasıyla küresel ısınmanın neden olduğu ve insan başta olmak üzere bitki ve hayvan türlerinin yaşamını tehdit
eden doğa felaketleri görülmeye başlandı.
Küresel Isınma bir bölgeye sel olarak yansırken diğer bölgeye kuraklık olarak yansıyor. Bu dünya düzeninin işleyiş şeklini değiştiriyor. Arabanızdan çıkan egzoz dumanı 50 yıl içerisinde Himalaya Sıra Dağlarındaki buzulları eritebilir. Uzmanlara göre önümüzdeki 100 yılda sıcaklıkların 6 derece yükseleceğini hesaplasa da gelecek değişebilir.
Dünya sıcaklığında 6 derecelik soğuma, günümüzden 18 bin yıl önce buzul örtüsünün, İngiltere Oxford şehri sınırına kadar ilerlediği ve 1 mil daha kalın olduğu son buzul çağı arasındaki farkı oluşturuyor.
Küresel ısınma enerjiye duyduğumuz açlık ile başladı. Çevirdiğimiz her şalter, her fiş bir şeyi açmak için bastığımız her düğme, kaçınılmaz olarak öyle bir yerin oluşumuna yol açıyor.
Geçen yıl bir birey ortalama 86 gün boyunca sağlığı tehdit eden yüksek sıcaklıklara maruz kalırken, bu sıcaklıkların yüzde 60'ının insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliği nedeniyle meydana gelme olasılığının iki kat arttığı hesaplandı.
Sanayi öncesi ortalamaya göre 1,14 dereceyi ulaşan küresel sıcaklık artışı sağlık sistemleri üzerinde baskı oluştururken, geçen yılki aşırı hava olaylarından kaynaklı ekonomik kayıpların 264 milyar dolara ulaşacağı öngörüldü. Bu rakam 2010-2014'te hesaplanan ekonomik kayıplardan yüzde 23 daha yüksek.
Dünya enerjisinin büyük bir kısmını kömür, petrol gibi fosil yakıtlar oluşturuyor. Bunlar da atmosfere boşalan karbondioksitin en geniş kaynağı.
Nesillerdir yaşam kalitemizi arttırdıkları tartışılmaz ve onlar olmadan ilerlediğimizi hayal etmek zor fakat insanın sonsuz isteklerine, doğa sonsuz kaynak sağlamıyor.
Geçmişteki buzul devirleri ve buzullar arası dönemlerde yeryüzünde önemli iklim ve çevre değişmeleri görüldü ve bunların sonucunda birçok bitki ve hayvan türü yok olmuştu veya ortaya çıkmıştı.
Kimi bilim adamlarının ortaya koyduğu görüşe göre canlılardaki önemli değişimler ve yeni türler hep olağanüstü çevre koşullarında meydana geldi. Ancak küresel ısınmanın etkileri, buzul ve buzullar arası dönemdekilerden çok farklı ve şiddetli olacağı herkesin ortak fikri.
Bu duruma göre küresel ısınmanın sanırım yakın gelecekte büyük doğal felaketlere neden olacağını söylemek büyük bir kehanet olmayacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.