Konya
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.41
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2401.3
  • BIST
    10208.65
  • BTC
    59508.24$

YÜKSEK ALIM GÜCÜ

21 Ekim 2022, Cuma 00:00

Ekonomide “Bıçak kemiğe dayandı” sözü ne kadar gerçek?

Satılmıyor/alınmıyor sözleri ne kadar doğru?

Gıda ürünleri, dayanıklı tüketim malları, giyim, emlak, konut , yeme/içme, eğlence,  türlü mal ve hizmetlere sahip olmak/ elde etmek / faydalanmak zorlaştı mı?

Oturup konuştuğunuzda zorlaşıyor.

Aynı şekilde alıp gücü de düşüyor.

Yüksek enflasyon ve pahalılık da var mı, var.

Yüksek enflasyon ve pahalılık  günün gerçekleri.  Yönetenler ve TÜİK tarafından kabul edilen yüksek enflasyon ve pahalılık iktidar dışı çevrelerin siyasetteki kozları.

Bugün ucuz değilse, hesaplı.

Yarın hesaplı olmadığı gibi, pahalı.

E, bu tespitlerde doğru.

ÖTEKİ BOYUT

Marketler günün her saatinde olmasa da belli saatlerinde  bir hayli kalabalık oluyor. İnsanlar aldıkları ürünü koyabilecekleri market arabası bulmakta zorlanıyor. Market girişlerinde market arabası bulamayanlar raflar arasında boş araba arıyor. Market rafları arasında da bulamayanlar kasanın önüne giderek biraz sonra boşalacak olan market arabasını beklemeye başlıyor.

Marketlerde arada bir şeker ve Ayçiçek yağı gibi ürünlerin darlığı görülse de her türlü ürün var. Yok, yok.

Dayanıklı tüketim malları satan işyerlerinde, bize kızanlar olacak ama “işler ayna”  Esnaf memnun ve para kazanıyor. Bazı ürünlerde 1-2 ay sonrasına teslimat randevularının verildiği bile oluyor. Aileler almak istedikleri ürün her neyse alabiliyor.

Bakmayı sürdürelim.

AVM’lerin havası yerinde.  Yakın zamana kadar “Kapanıyor, kapandı” denilen birkaç marka mağazanın dışında yeni açılan marka mağazalar var. Her mağazada günün her saatinde 5-10 müşteri görmek mümkün. Pahalı ama alıyor insanlar.

Otomobil.  Otomobilde bazı markalarda sıfır araç yok  piyasalarda.  Yokluğun sebebi üretim zorluğu değil, aşırı talep zorluğu. Talebi karşılamakta zorlanan marka araçlar söz konusu. Araç olsa satış daha çok olacak. 2. El araçlar ise yoğun talep söz konusu.

Arsa/arazi. İkisine de yoğun bir talep var. Nerde ne varsa satılıyor/alınıyor.

Konut. Bulursa, alacak insanlar. Konutta konsept ne olursa olsun, tarihi talepler yaşanmakta. İnşaatı başlamadan proje aşamasındaki 200-300 dairelik bir yere, 700-800 kişi almak için başvurup sıraya giriyor. Üstelik fiyatları çok yüksek olduğu halde.

Yeme/içme. Her seviyedeki restoran/kafe/kafeterya/ pastane full kapasite.  Hafta içerisinde aile olarak bir mekana yemeğe gittik. 500 kişilik olduğunu tahmin ettiğimiz restoranda tüm masalar dolu olduğu gibi, masaların boşalmasını ayakta bekleyen aileler bile vardı.

Bakmayı sürdürelim.

Sanayiler çok mutlu, çok da para kazandıklarını söylüyorlar. Geçenlerde gittiğimiz Karatay Sanayi ve Eski Sanayi esnafından bazıları, esnaf olarak kendilerinin çok iyi para kazandıklarını söylediler bize.

Eğlence ve seyahatte de işler yolunda. Eğlenmek isteyenler kendilerine göre eğlenecek mekanları boş bırakmıyorlar. Tatile gitmek isteyende tatile gidiyor. Seyahat etmek isteyende seyahat edebiliyor. Bizim köylerden bile akşamları insanlar eğlence mekanlarında masaları boş bırakmıyor. Akşam gelip, sabahla karşı köylerine gidiyorlar. Yaz olsun, kış olsun tatile gidenlerin sayısı da az değil.

Yüksek enflasyon doğru.

Pahalılık da doğru.

Öte yandan alım gücünde sorun yok/sınır yok.

Oturdukları yerde konuşanlar, boş mu konuşuyor ne?

Ne?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.