Konya
08 Mayıs, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    32.25
  • EURO
    34.71
  • ALTIN
    2405.9
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    62213.02$

YAĞMUR DUASI KURAKLIĞA ÇARE Mİ?

20 Ocak 2023, Cuma 00:14

Dua dinin direğidir. Tabii ki dua edeceğiz. Elhamdülillah Müslümanım diyebilen her mümin dua ile ayaktadır. Günün her saatinde en çok da başımız sıkıştığında zor durumda olduğumuzda dua ederiz. Bölge olarak yaşanan kuraklık afetinin son bulması için, tüm bölgenin hasretle beklediği yağmur ve kar yağışı düşmesi içinde yine bazı camilerde birkaç haftadır yağmur duası gerçekleştirdi. Allah hayırlısını versin inşallah.

Geçen Cuma namazında Mevlana Kültür Merkezi yanındaki protokol camii olarak ifade edilen Kışla Camiindeydik. Konya Müftüsünün kıldırdığı namaz öncesi Karatay İlçe Müftümüz, yaptığı sohbettin sonunda bölgemizde yaşanan kuraklıktan bahsederek hep birlikte yağmur duasına davet etti ve “Allah’ım bol bol kar ve yağmur yağışını üstümüze veriver” diye yalvardık. Bu duanın hemen sonrasında ezanla birlikte Sayın Tarım ve Orman Bakanı, Sayın Konya Valisi ve Sayın Ak Parti İl Başkanı ile birlikte bazı protokol üyeleri caminin en ön safında kendilerine ayrılan yere intikal ettiler, bu duaya da eminim âmin demişlerdir. Allah kabul etsin.

Sayın müftümüz keşke bu konuya daha fazla zaman ayırıp kuraklığın sebeplerinden ve yapmamız gerekenlerden de bahsetseydi. Mesela hocamızın bizden daha iyi bildiği gibi “Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele. (Bakara/155) ; “İnsanların bizzat kendi işledikleri yüzünden karada ve denizde düzen bozuldu, ki Allah yaptıklarının bir kısmını onlara tattırsın; belki de (tuttukları kötü yoldan) dönerler” (Rum Suresi/41) ayetlerinden bahsedip, bu sorunun kulların bu dünyada yaptıkları yüzünden olabileceğini hatırlatsaydı. İnsanımızın tüketim alışkanlıklarından bahsedip israfa son vermelerini, suyu tasarruflu kullanmalarını, ormanları, yeşil dokuyu yok etmemelerini söyleyebilseydi, keşke.

Kâinatın efendisi Hz. Peygamberimizin “Kıyamet koptuğunu görseniz bile elinizdeki fidanı dikin” tavsiyesine göre gerçek yağmur duası ağaç dikmektir.  Ağaç dikmek yağmur duasıdır. Çalışmak rızık duasıdır. Yoksula yardım etmek duadır. Aklını kullanmak kendine duadır. İsraf etmemek ülkemize duadır. Dua dilimizle söylediklerimizden çok elimizle eylediklerimizdir. Allah dilimize değil, eylemimize bakar. Dua edelim, ancak gereğini de yapalım demesini de beklerdim, doğrusu.

Kuraklık, “yağışların, kaydedilen normal seviyelerinin önemli ölçüde altına düşmesi sonucu, arazi ve su kaynaklarının olumsuz etkilenmesine ve hidrolojik dengenin bozulmasına sebep olan doğal olay" olarak tanımlanmaktadır. Kuraklık genellikle yavaş gelişir ve etkisi sıklıkla uzun bir dönemi kapsar. Kuraklık da tıpkı deprem gibi çeşitli büyüklüklerde oluşabilen bir doğal afettir. Ancak yavaş yavaş yani sinsice kendini hissettirir. Nasıl ki suyun çoğu (sel) ölümcül ise suyun azı da (kuraklık) ölümcüldür.

Kuraklığın üç farklı şekli vardır. Meteorolojik kuraklık olarak başlar, hidrolojik ve tarımsal kuraklık olarak etkisini gösterir. Kuraklığın etkileri en fazla, suya talebin en çok olduğu zamanlarda hissedilir, ama o zaman da herhangi bir önlem almak için artık çok geçtir. Meteorolojik, hidrolojik ve tarımsal kuraklığın neden olduğu olumsuzluklar kamuoyunda sosyo-ekonomik kuraklık olarak kendini gösterir. Toplumda su stresi başlar, gıda güvenliği tehlikeye girer, hayat tarzımız etkilenir, gelecek kaygısı artar, yaşam kalitesi düşer. Daha da ilerisi, toplumda endişe artarsa Allah korusun belki de bu iş zihinsel kuraklığa kadar gidebilir ki işte esas tehlike burada başlar.

Bu yılın kış aylarında Konya ve çevresi yeterince yağış almadı. Şehrimize henüz kar yağmadı. Ülkemizin gündemi o kadar yoğun ki pek konuşulmuyor. Aslında ciddi ciddi düşünülmesi gereken bir sorun.

Son söz yağmur duası tek başına kuraklığa çare değildir. Yağmur için bulut, bulut için nem, nem için yeşil örtü gerekir. (Karadeniz Bölgesine neden bu kadar çok yağış alıyor düşünün). Yani Yağmura dua fidan dikmek, dikili olanlarını da yok etmemektir. Ancak Yüce Allah(c.c) yarattığı nebatatın, hayvanların, masumların, gariplerin, gurabaları duası hürmetine yağış verecektir, inşallah. Kalın sağlıcakla.

 

Yorumlar

  • yorum avatar
    Murat Ereke
    20-01-2023 17:27

    Keşke diyanet yazınızda belirttiğiniz bilimsel çözüm önerilerinizi ülke genelinde camilerde hutbe olarak duyursa. Selamlar

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.