Konya
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.26
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2408.4
  • BIST
    10285.11
  • BTC
    64365.75$

Üniversite kazanıp, üniversiteye gidemeyen öğrenciler

11 Mart 2023, Cumartesi 00:02

Pandemi dönemiyle başlayan Üniversite öğrencilerinin eğitiminin aksama süreci bu kez de depremden dolayı oldu.

12 Mart 2020 itibariyle Dünya sağlık örgütü tarafından Pandemi olarak adlandırdı. Birçok alan Pandemiden etkilenirken eğitim alanı da etkilendi. Panik sürecinde ilk gözden çıkarılan eğitim oldu. Bu dönemde üniversiteler uzaktan eğitime geçti. Öğrenciler bu süreçte 1 buçuk yıl yani 3 dönem uzaktan eğitim gördü. Sürece bakıldığında verimsiz geçen, sosyal yaşamdan uzak 3 dönem geçiren üniversite öğrencilerinin eğitim hayatı verimsizlikle sonuçlandı. Kimi öğrenciler imkânlarından dolayı derslere bile giremezken kimi öğrenciler internet sıkıntısı yaşadı. Yüksek Öğretim Kurulu’nun ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yetersizlikten kaynaklı sunduğu avantajlar yine yetersiz kaldı. Dünya geneline bakıldığında bu süreçte eğitimin devam etmesi Türkiye’de tam tersi oldu.

ALT YAPI SIKINTISI YAŞANDI

Okulların uzaktan eğitim alt yapısı olmamasına rağmen 1 hafta da bu alt yapı oluşturulmaya çalışıldı. Alt yapı oturmadığı için bazı dersler canlı ders olarak değil de sisteme video yüklenmesi şeklinde yapıldı. 2019 girişli öğrenciler okulun ilk döneminde derslere adapte bile olamamışken pandemiyle birleştirdiğimiz zaman 2 seneleri verimsizlikten uzak bir eğitim öğretim yılı oldu. 2 yıllık Ön lisans bölümü okuyan öğrenciler bilgiden eğitimden uzak mezun oldu.

ASOYAL BİR GENÇLİK YETİŞİYOR

Uzaktan eğitim diye adlandırdığımız bu dönemde öğrencileri ekrana kitleyerek asosyal bir nesile yol açtılar. Sosyallikten uzak tüm gününü evde yatarak geçiren gençler.  Süreç sosyal afete yol açtı. 1 buçuk sene insanlardan uzak yaşayan öğrenciler ne eğitim görebildi ne de sosyal faaliyetlerini gerçekleştirebildi.  4 yıllık lisans bölümü öğrencileri için 2021 Eylül ayında açılan okullar sonrasında öğrenciler tekrardan bir adaptasyon süreci yaşadı. Eğitim öğretim hayatında 2 sene kayıp yaşayan üniversite öğrencileri eğitimden uzak bir okul sürecine başladılar.

ÜNİVERSİTE DİPLOMASININ BİR ÖNEMİ KALMADI

6 şubat 2023 tarihinde meydana gelen deprem felaketinden sonra YÖK tekrardan online eğitim kararı aldı.  Olayın bütününe bakıldığında 2019 girişli bir Lisans öğrencisi 4 sene boyunca sadece 2 yıl yüz yüze eğitim görmüş oldu. Üniversite diplomasının pek bir anlam ifade etmediği bu dönemde artık hiçbir şey ifade etmeyecek hal aldı.  Okudukları bölümlere ilişkin çok az bilgi sahibi olan öğrenciler diplomayı eline aldıktan sonra, diploma ne anlam ifade edecek. İşsizliğin arttığı bu dönemde, diploma sadece bir kâğıttan ibaret artık. Başımıza gelen her şeyin asıl sebebi eğitimsizlikken. Türkiye’de yaşanan her olayda ilk gözden çıkarılan şey eğitim. 2019 girişli lisans öğrencileri akademik personel olmak istese ne biliyorlar da ne öğretecekler. Eğitim öğretimden yoksun, sosyal yaşamdan uzak bir nesil çıktı ortaya.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.