Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.32
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2399.6
  • BIST
    10247.75
  • BTC
    61520.005$

TÜRKİYE DE SEZERYANI ARTIRAN SEBEPLER- 3

27 Ocak 2015, Salı 08:20

      3-Normal doğum için doktor ve sağlık personelinin yıllar içinde sezeryan artışına bağlı olarak tecrübesinin azalması ( yeni Jenerasyon sağlık ekibinin normal doğum tecrübesi olmadan yetişmesi)

     Sezeryan oranı yıllar içinde %15 lerden %50 lere çıkarken  daha önce normal doğum yaptırılan bazı hasta grupları sezeryan yapılan hasta grubuna girmistir.

Vakum ,forseps uygulaması günümüzde terkedilme  noktasına gelmiştir.Daha önceki yıllarda  normal doğum yaptırılan multipar (daha önce en az  bir defa normal doğumu olan) hastalar,ikiz gebeliklerin  çoğunluğunu normal doğum yerine sezeryan ile doğum yaptırılır olmuştur.

Hekimler yıllar içinde riski yüksek olabilecek doğumlarda normal doğumu denemeden  sezeryanı tercih etmiştir.Aslında meselenin temelinde  defansif tıp    yatmaktadır.Yıllar içinde normal doğum sonu olan  herşeyde hekimin ya da sağlık personelinin sorumlu gösterilmesi  hekimlerin normal doğumdan uzaklaşmasına yol açmıştır .  

    Yaklaşık 8-10 yıl içinde yetişen kadın doğum uzmanları obstetrik ultrasonografi ve hasta takibi konusunda daha iyi yetişirken ,normal doğumu sağlamaktaki uygulamalarda yeterli tecrübe kazanamamaktadır.Bir çok kadın doğum uzmani yeterli sayıda vakum forseps uygulaması görmeden yetişmektir.Makad gelişlerde  normal doğum çok nadir yaptırılmakta asistan eğitimi bu kanuda da yetersiz kalmaktadır.Bu tür uygulamalar  yapıldıkça öğrenilir.Hiçbir zaman bir iki  görmeyle ya da bir iki yapmakla öğrenilecek uygulamalar değildir.

Tıp kitaplarında normal doğum için doğum sanatı tabiri kullanılır.Doğum sanatı da zaman için de olgunlaşır.Ancak günümüzde  doğumun  bazı yöntemleri  doğumun unutulan sanatları arasına girme noktasına gelmiştir.Sezeryan gerekliliği dışında  normal doğumu sağlamak için yapılacak uygulamaların yerini almıştır. Uzmanlığını almış  hekimlere yeniden bu işlemleri öğretmek zor bir süreçtir.

Geçmiş yıllarda bir kadın doğum uzmanı bayanın kendi doğumunda normal doğum için forseps uygulaması gerektiğinde uygulamayı reddetti ve sezeryan istedi.Halbuki  pelvis çıkımında sezeryan forsepse göre daha risklidir.Sebep ise  doktor hanım yıllar içine kendi forsepsi  görmedi,kullanmadı bu sebepten bildiği sezeryan  kendin de bile daha uygun geliyor .

    Sağlık Müdürlüğünden bir ilçeye görevli gittiğimizde  doğum odasını gezerken forseps ve vakumun  yerini sorduğumuzda forsepsin olmadığı söylendi. Vakumu ise uzun süre aradıktan sonra bulundu. Doktorun ve görevli ebelerin savunması ilginçti:’’zaten bunları kullanmıyoruz ki! ’’

Çıkımda başın uzun süre doğmadığı durumlarda  Vakum ve forseps uygulaması gereklidir.Eğer hekimin bu konuda tecrübesi yoksa,sezeryana  yönelmesi   kaçınılmazdır.                      

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.