Konya
09 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.22
  • EURO
    34.66
  • ALTIN
    2396.0
  • BIST
    10233.79
  • BTC
    60967$

TÜP BEBEK TEDAVİSİ (1)

07 Haziran 2016, Salı 09:00

 

 

  Tüp bebek uygulaması infertliteki en yeni tedavi yöntemi durumundadır. Gelişmiş ülkelerde daha sık olmakla birlikte son yıllarda tüm dünyada tüp bebek uygulanması artmaktadır. İsveç’te her doğan 50 bebekten biri tüp bebek yöntemiyle olmaktadır. Tedavisiz normal gebe kalanlar hesaba katıldığında bu yüksek bir orandır.

Tüp bebek uygulaması, kısa ve basit haliyle, kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin yani yumurta ve spermin vücut dışı koşullarda -labarotuvar ortamı gibi- döllenme işlemidir.

Tüp bebek işlemi sonucu doğan ilk bebek ise, 1978′de İngiltere’de Dünya’ya gelmiştir. Tüp bebek normal yollar ile hamile kalamayan anne adaylarına uygulanan yardımcı bir üreme tedavisidir. Erkekten alınan spermlerle kadından alınan yumurtanın laboratuvar ortamında birleştirilmesi neticesinde oluşan embriyoların rahme aktarılması prensibine dayanır. İlk yapılan uygulamada çok sayıda tup bebek yapılan hastalardan birinin gebe kalmasıdır. Bu  yöntem yıllar içinde gelişme göstermiş ve zaman içinde gebe kalma oranı artmıştır.

Tüp bebek uygulaması birçok yardımcı üreme tedavisi olsa da genellikle en sık tercih edilen tedavi çeşididir. Bunun sebebi ise, gebelik şansının en yüksek olduğu bir tedavi biçimi olmasından kaynaklanır. İlk önce, tüp bebek tedavisi enfeksiyon ya da cerrahi operasyonlar sonucu tüplerinde kalıcı hasarlar kalan anne adaylarında uygulanmaya başlamıştır. Ardından ise kısırlığa sebep olacak diğer etkenlerin tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır. Nedeni bilinmeyen kısırlık ya da erkek kaynaklı kısırlıklarla tüp bebek tedavi yöntemi uygulanarak başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

Son yıllarda uygulanmaya başlanan mikroenjeksiyon adı verilen yöntem ile, menisinde sperm bulunmayan ya da bulunsa bile sperm sayısının çok düşük olduğu ancak testisinde sperm mevcut olan baba adaylarının tedavisinde oldukça etkili olmuştur, bir devrim olarak ilân edilmiştir.

 Kadınlarda her iki tüpün kapalı olması, sperm sayı, hareket ya da normal sperm miktarının düşük olması, sebebi bilinmeyen kısırlık, şiddetli endometriozis gibi durumlar ve hastalarda tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Tüp bebek tedavisinin süresi uygun görülen tedavi türüne göre değişebilmektedir. Tedavide en sık ve yaygın olarak uzun protokol adı verilen yöntem uygulanır.

Tüp Bebek  nasıl yapılır?

Tüp bebek uygulamasının 5 aşaması vardır. Tüp bebek aşamalarından birincisi tedavi öncesi görüşme ve en uygun tedavi yöntemini bulmaktır.

Tüp bebek tedavisi düşünülen adaylarda tedavi, en çok kullanılan  uzun protokolde âdetin 21.günü beyin salglanan hormonları kontrol etke için tedavi başlanır.Âdetin 2 ya da 3. günü bazal yumurta ölçümüyle uyarılabilecek yumurta sayısı gözlenir ve buna göre ilaç tedavi dozu düzenlenir.Ayrıca ultrasonda yumurtalıklarda ve rahimde tedaviye başlamaya engel olacak bir sorunun olup olmadığını saptanır.

Anne adayının kanında FSH ve östrojen seviyeleri değerlendirilir.  Anne adayının tedavisine başlamak için herhangi bir engel görülmezse; anne adayının yaşı, kısırlık sebebi, kan tahlil sonuçları ve yumurtalık kapasitesi de dikkate alınarak hastaya göre olabilecek en uygun tedavi yöntemine karar verilir. Bunun akabinde tüp bebek uygulaması için yumurta oluşumunu gerçekleştirmek adına hormon tedavisine başlanır. Bu döneme kontrollü over sitimulasyonu ismi verilir. Bu dönemde tedaviye yanıtı ve yumurta gelişimini incelemek için belirli zamanlarda ultrason uygulanır, kanda hormon değerlendirilmesi yapılır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.